"Алфа банк" вече има купувач за "Капитал" и "Дневник"

Александра Маркарян 02 декември 2012 в 17:10 6272 3

Теодор Захов,
Теодор Захов, "Икономедиа" Снимка: Цветелина Ангелова/"Дневник"

Преди дни "Алфа банк" обяви, че придобива цялото материално и нематериално имущество на акционерно дружество "Икономедиа", издаващо в. "Капитал" и "Дневник", заради необслужван кредит. От дружеството излязоха с изявление, в което се казва, че действията на банката "са изненада за нас", че зад тях може да се крие "опит за превземане на “Икономедиа” и подчиняване на редакционната политика на медиите". В интервю за програма "Христо Ботев" на Българското национално радио един от собствениците на "Икономедиа" Теодор Захов коментира казуса. Публикуваме текста на интервюто без съкращения или редакция.

 

Добър ден и какво се случва, г-н Захов?

- Добър ден. Ами, какво се случва – имаме спор с "Алфабанк".

Говорите ли си изобщо с банката?

- Да, в някаква степен все още, но доста ограничено.

Казахте, че сте научили заедно с всички останали, обикновено взаимоотношенията между банка и клиент предполага все пак някаква степен на общуване. 

- Принципно е така, но последните действия на банката са голяма изненада за нас. Още повече, че те идват след действия от наша страна, които би трябвало да доведат по-скоро до радост и до благосклонно отношение, а ние имаме втвърдяване и то до крайна степен. 

Последно длъжници ли сте или не сте?

- Не, според нашето мнение и така оценка на юристи също така, не сме длъжници към настоящия момент. Но тук големият въпрос разбира се стои защо се случва това и защо точно по този начин?

Да, каква е вашата хипотеза?

- При положение, че сме положили огромни усилия, които в края на краищата са сериозни и въпреки това се стига до тук, като теза на банката е, че тя ще потърси купувач на медията на свободния пазар, така да се каже.

Ще потърси или е намерила? Понеже Ви питам за хипотези.

- Ами, хипотези, да. Имат нещо предвид.

Имате ли коментар, да не се окаже "Икономедиа" собственост, как да кажа, по тази схема да се работи?

- Правим всичко възможно това да не стане така. Борим се с всички сили и възможности медията да остане свободна и независима, тъй като съзнаваме обществената отговорност, която "Капитал" и "Дневник" носят.

Между другото, вчера (бел. ред. - 30 ноември) в колегията много се коментираше как може да бъде поставен като особен залог за кредит пред банка редакционната политика?

- Да, това наистина е забавно. Вижте, тя очевидно фигурира по време на учредяване на кредита в счетоводните записи на фирмата като нематериален дълготраен актив на фирмата и оттам най-вероятно е преписано, за да се свържат всичките активи. Това леко като анекдот звучи, не мисля, че сериозно.

Дали ще имате среща с банката и кога да очакваме развитие?

- Не мога да кажа. Те са задействали процедури, ние разбира се също сме дали съответните отговори. Не мога да преценя, не мога да дам прогноза. Нещата не са прости. Но пак казвам нашият стремеж и усилията ни са насочени в опазването на независимия глас на медиите и ще бъде жалко ако това бъде похабено. Ще бъде жалко не само за нас, ние сме най-малкият проблем. Проблемът е българското общество. 

Ето и запис от интервюто:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews