8 от 10 сладоледа – замърсени, 3 от тях – опасни

OFFNews 31 юли 2012 в 13:11 4078 8

3 от 10 сладоледа са реално опасни за консумиращите. Снимка: Flickr
3 от 10 сладоледа са реално опасни за консумиращите. Снимка: Flickr

8 от 10 проби „уличен“ сладолед не отговарят на хигиенните критерии за безопасност, а 3 от тях представляват сериозен риск за здравето на консумиращите.

Това показват резултатите на анализ (стр. 1 и стр. 2), поръчан от OFFNews.bg на Центъра по биология на храните.

В опасните 3 проби е открита бактерията E.coli, като наличието й е знак, че в тях могат да се развият редица патогенни бактерии като Салмонела и Листерия. Останалите 5 проби, в които има завишено количество на колиформи, но няма E.coli, също са негодни за консумиране, най-малкото заради опасността от стомашни неразположения.

Пробите бяха събрани от различни места, марки и видове сладолед „на открито“ - както от машина, така и на топки. В случая с гребането на сладолед от големи кутии, витрините обикновено не поддържат необходимата ниска температура, а често дори не се затварят. Освен това, инструментите, с които се гребе сладоледът, се оставят в чаши с чешмяна вода, като водата не се сменя с часове, а понякога - и по цял ден. Подобна е ситуацията и с машините, чиито вътрешни стени и малки компоненти не се мият почти никога.

Ето какви са и възможните последствия от замърсяванията според д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните:

1) Оптимистичен вариант – над 99% от консумиралите тези сладоледи няма да имат никакви здравни последствия;

2) Усреднен (най-вероятен) вариант – За около 90% от консуматорите няма да има последствия. При 1 – 10% са възможни леки стомашни неразположения;

3) Най-лош вариант – възможно е в част от пробите, освен индикаторни, да има замърсяване с други патогенни бактерии или агресивни болестотворни щамове на Е. coli (например щама О157), които да предизвикат остри инфекциозни заболявания с опасност за живота на пациентите.

Според д-р Иванов един от основните проблеми е още при производството, като препоръката му е Агенцията по безопасност на храните да проведе одити и реални лабораторни анализи при производителите на сладоледи.

Другият проблем, разбира се, е хигиената в крайните обекти:

„Това е най-вероятната причина поради лошите условия за подържане на хигиенното състояние във временните и уличните обекти за продажба на сладолед, използване на необучен и нискомотивиран персонал, отсъствие на специфични изисквания за спазване на хигиенната в подобни обекти, и липса на разбиране на проблема и адекватен контрол от страна на Агенцията по безопасност на храните.“

Препоръките по този проблем са далеч повече:

„Разработване и публикуване на кратко и ясно ръководство (брошура) с мерки за подържане на хигиената в уличните обекти за дистрибуция на сладолед. Подобен нормативен документ трябва в спешен порядък да бъде написан и разпостранен от Агенцията по безопасност на храните до собствениците и управителите на компаниите, търгуващи със сладолед. Той трябва да съдържа поне няколко задължителни елемента:

1) Хладилните витрини и машините за сладолед се измиват с топла вода и препарат и се дезинфикцират всеки ден. Това се удостоверява с водене на чек-листове.

2) Във всеки временен обект за продажба на сладолед трябва да има задължително или течаща вода и мивка за измиване на ръце и посуда, или поне като минимум голямо количество дезинфекционни кърпички за еднократна употреба. Персоналът трябва да е инструктиран и да спазва мерки за подържане на личната хигиена!

3) Приборите за вземане и прехвърляне на сладолед трябва да се съхраняват задължително и постоянно в хладилната витрина! Всеки вид сладолед трябва да има свой комплект прибори!

4) Водата за изплакване на приборите се съхранява на поне +8°С. Тя се подменя на всеки 30 минути! Ако в обекта няма течаща питейна вода, се използва бутилирана вода, отговаряща на изискванията на Наредба 9/2001.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови