3 успешни трансплантации от дарените органи

Вероника Шербанова 11 януари 2013 в 15:27 2924 1

Болница, Снимка: БГНЕС
Болница, Снимка: БГНЕС

Трите трансплантации на органите, дарени от близките на жена в мозъчна смърт, са успешни, пациентите се възстановяват.

Това заяви анестезиологът д-р Евелина Одисеева, която е част от екипа, извършил трансплантацията на черен дроб във Военномедицинска академия.

Операцията е направена на 30-годишния Илиян Пондалов от Сливен, който страда от Болестта на Уилсън-Комовалов - рядко генетично заболяване, при което в организма се натрупва мед. При пациентите с тази болест много често се налага чернодробна трансплантация.

Това е втората такава операция за Илиян. Той е първият българин, на когото два пъти е направена трансплантация на черен дроб, съобщи в. "Преса".

Донор за първата операция на Илиян е по-малкият му брат Антоний, който дарява половината си черен дроб през май миналата година. Операцията е извършена от екипа на проф. Никола Владов във ВМА и продължава 11 часа. 

В началото пациентът се чувства добре, но в края на ноември се появяват различни инфекции. Преди месец Илиян е приет във ВМА, но състоянието му се влошава и организмът му отхвърля присадения орган. Налага се и преливане на около 10 литра кръв.

Втората трансплантация на черния дроб продължава 6 часа. "Повторното присаждане си е висш пилотаж, още повече, че успяхме да свържем аортата директно с артерията, която храни черния дроб", обясни проф. Владов.  

В момента младият мъж е в медикаментозна кома. Показателите му са много добри и това ни дава надеждата, че може би днес или най-късно утре ще го събудим, каза д-р Одисеева. Прогнозата е добра, оптимисти сме, но пациентът ще бъде наблюдаван до края на живота му, уточни тя.

През миналата нощ са направени и двете трансплантации на бъбреци от същия донор в болница „Лозенец“. Операциите са приключили рано тази сутрин, съобщиха от болницата. 

Състоянието на двамата оперирани е стабилно, и двамата са контактни. Бъбреците им са започнали да възстановяват нормалната си функция, коментират лекарите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови