2 млн. без здравни осигуровки, болниците - с 3 пъти по-големи дългове

OFFNews 11 септември 2013 в 11:26 3109 3

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Здравеопазването е във вакуум. 2 милиона българи не плащат здравни осигуровки, а дълговете на болниците растат. Само за последните 4 години те са нараснали три пъти, заяви здравният министър Таня Андреева в интервю за Нова телевизия тази сутрин.

1 милион от длъжниците са български граждани, които живеят в чужбина. Около 400 000 са социално слаби, които не могат да плащат, още около 230-250 000 не желаят да се осигуряват здравно, посочи министърът.

Вече се разработва оздравителен план за погасяването на дълговете на лечебните заведения, допълни тя и отбеляза, че „най-добре работещите болници са най-задлъжнели”.

По думите й броят на болниците няма да бъде просто намален, защото министърът и екипът й са решили.

Болниците трябва да отговарят на условия, които защитават интереса на пациентите”, смята министърът. В тях трябва да има достатъчно кадрови потенциал, достатъчно апаратура, а в момента в няколко болници странствали дипломи на някои доктори, но физически те работят в една или две болници.

„Факт е, че ГЕРБ допуснаха роене на болници, абсолютно безконтролно, независимо от това трябва или не трябва да ги имаме на определени места. За десет години имаме 100 допълнителни болници – това са 100 допълнителни договорени партньора на касата”, обясни министър Андреева. 

По отношение на спешната помощ почти сме готови с концепцията. Едната посока, в която работим, е нормативно определяне на специализациите на работещите в спешната помощ, защото проблемът не е само фианансов. Сега те нямат възможност да специализират. С промени в наредба 34 въвеждаме квоти за специализации на колегите в спешната помощ. Увеличение на заплатите в спешната и психиатричната помощ, както и в кръвните центрове ще има през следващата година, обеща Андреева. 

Плановете са доходите на работещите в Спешна помощ да се вдигнат с 10% Заплатите на работещите в психиатриите ще се вдигнат с 20%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews