2.2% до 9.8% увеличение на пенсиите от 1 април

Нели Чолашка 01 октомври 2012 в 14:35 6060 1

Пенсионери. Снимка: БГНЕС
Пенсионери. Снимка: БГНЕС

Увеличение между 2.2% и 9.8% ще получат възрастните с първата за това правителство индексация на пенсиите от 1 април 2013 г. Това обяви днес социалният министър Тотю Младенов.

Най-голямото увеличение от 9.8% ще е за хората, които са се пенсионирали до 31 декември 2009 г. 85% от възрастните ще получат такава индексация.

За хората, на които е отпусната пенсия през 2010 г., скокът ще е с 9.8%, за пенсиониралите се през 2011 г. - 5.7%  и за най-младите пенсионери с отпуснати през 2012 г. пенсии - 2.2%.

Логиката на различния размер увеличение е, че така е по-справедливо, защото разликата между отпусната пенсия в средата на юли 2009 г. и в средата на 2012 г. при еднакви други условия е 50 лв., обясни управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

Причината е, че при определянето размера на пенсиите важен компонент е средният осигурителен доход за предходните 12 месеца, който нараства всяка година.

Индексация със съответния процент ще има и за наследствените (вдовишките) пенсии, които са 26% от пенсията на починалия съпруг или съпруга.

9.8% е инфлацията от юли 2009 г. до края на 2012 г., обясни Петков. С идването на власт на ГЕРБ пенсиите бяха замразении очаквано първата индексация е преди парламентарните избори (стандартна практика за всички правителства досега, но за първи път парите на възрастните бяха замразени за 4 години).

Предвижда се още от април догодина да бъде увеличен и таванът на пенсиите от 700 на 770 лв. В момента близо 50 хил. души са ощетени и получават по-ниска пенсия от тази, която им се полага заради съществуващия максимален размер на пенсиите.

От 2014 г. за всички новоотпуснати пенсии няма да има таван, а за останалите постепенно ще се вдига размера, обеща Тотю Младенов.

Догодина се увеличава с по 10% и социалната пенсия за старост - 100 на 110 лв., както и максималният осигурителен доход - от 2000 на 2200 лв. 

Чрез увеличаване осигуровките на военните и полицията НОИ ще получи допълнителни 220 млн. лв. като трансфер от държавния бюджет, с които ще плаща пенсиите на вече пенсионираните военни и полицаи, обясни още Тотю Младенов.

НОИ ще разчита на този трансфер, както и на увеличената минимална работна заплата и максимален осигурителен доход, за да си набави допълнително 582 млн. лв., които са нужни за увеличението на пенсиите от април 2013 г.

Обезщетенията и парите за майчинство остават на нивото от 2012 г. Безработните ще продължат да получават няколко месеца 60% от заплатата, на която са били осигурявани, а майките - 410 дни ще взимат 90% от нея. Парите за отглеждане на дете от 1 до 2 г. остават 240 лв. на месец.

Очаква се догодина безработицата да е средно 10.9% срещу 11.3% за тази година, обяви още Тотю Младенов.

Въведеното като кризисна мярка правило за първите три дни от болничните да плаща работодателят - 70% от заплатата, а чак от четвъртия ден да плаща НОИ, ще бъде въведено като постоянна практика, каза още социалният министър.

Това предизвика остра реакция от страна на работодателите. От Българската стопанска камара (БСК) ще настояват това правило да отпадне или поне работодателят и работникът да си делят разходите по тези три дни болнични.

Те са доволни от факта, че по тяхно настояване МО и МВР най-накрая ще поемат разходите по пенсиите на техните служители, които са големи и са бреме за НОИ. Работодателите настояват обаче необходимия стаж за пенсиониране на военните и полицаите да нарасне от средно 17 години в момента на 25, колкото е в другите страни от ЕС.

От БСК силно се съмняват и във факта, че безработицата ще падне до 10% при положгение, че тази година е 12%. За да се постигне това, трябва да има ръст на БВП от 3.5%, а той ще е до 1%, коментира почетният председател на камарата Божидар Данев.

Представените днес от Тотю Младенов идеи за бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще бъдат обсъдени до края на седмицата от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и другата сряда - 10 октоври, ще бъдат гласувани от Министерския съвет, каза Младенов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови