170 НПО настръхнаха срещу решение на Орешарски

Александра Маркарян 03 юни 2013 в 15:27 9180 10

Мариана Георгиева-Бенчева, министър на младежта и спорта в кабинета
Мариана Георгиева-Бенчева, министър на младежта и спорта в кабинета "Орешарски" Снимка: Сергей Антонов

Над 170 неправителствени организации се обявиха против прехвърлянето на Агенцията за детето от социалното министерство в Министерството на младежта и спорта чрез отворено писмо до премиера Пламен Орешарски, социалния министър Хасан Адемов, омбудсмана и лидерите на парламентарно представените политически партии.

На 29 май, при обявяването на министрите си в парламента, Орешарски заяви, че Държавната агенция за закрила на детето ще мине под шапката на спортното министерство, управлявано от близката на Лютви Местан бивша шефка на дирекция в образователното ведомство Мариана Георгиева. Към нея минава и ресор „Младеж“, която при ГЕРБ бе в просветното ведомство. Именно там е концентрирано сериозно финансиране по европейски програми.

„В качеството си на експерти и неправителствени организации с дългогодишен практически опит в работата с деца и семейства, категорично се обявяваме срещу това предложение, което не е подкрепено с необходимите анализи, аргументи и обществена дискусия по темата“, пишат от неправителствените организации.

Според тях това ще повлияе негативно на ефективността на политиките за децата и семействата.

Те настояват агенцията за остане извън структурата на което и да е министерство и да има още по-голяма независимост от останалите държавни ведомства.

„Предложението за преминаване на Държавната агенция за закрила на детето към Министерството на младежта и спорта няма да отговори на очакванията за пълно прилагане на Конвенцията на ООН за правата на детето, насочени към интегриране на политиките за закрила, кохерентност на нормативната база и решимост в тяхното изпълнение. Нещо повече, подобно преструктуриране не само ще рискува ефективната политика по закрила на децата в България, но и противоречи на редица стратегически документи и политиката на страната до момента“, пишат още те и искат среща с Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!