124 хил. седмокласници и абитуриенти на изпити по литература днес

Александра Маркарян 21 май 2013 в 07:26 2515 0

Седмокласници и абитуриенти на изпити по литература днес.  Снимка: Сергей Антонов
Седмокласници и абитуриенти на изпити по литература днес. Снимка: Сергей Антонов

62 508 седмокласници и 62 121 зрелостници ще се явят на изпити по литература днес. Авторите и произведенията, по които те ще пишат, ще бъдат изтеглени малко преди 9 ч. в МОМН.

Матурата по литература - първата задължителна за завършилите XII клас - започва в 8 ч. днес.

Зрелостниците ще имат 4 астрономически часа, за да решат тест с 40 затворени въпроса (посочват един от дадените четири варианта за отговор) и да напишат аргументативен текст (41-а задача).

Конспектът за текста включва 15 автора: Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов, Димитър Талев.

Тестът носи най-много 70 точки, текстът - още 30. Максималният брой точки от матурата е 100 точки.

Полученият брой точки се преобразува в оценки по скала на Министерството на образованието, младежта и науката. Тя не е обявена предварително.

Оценките от матурите трябва да бъдат обявени до 10 юни. Те се вписват в дипломата за средно образование. С тях може да се кандидатства в повечето български университети.

Получилите слаб (2) могат да се явят на поправителна сесия през септември.

 

VII клас

Изпитът на седмокласниците е разделен в два модула. Първият е национално външно оценяване, задължително за целия випуск. В този модул има 25 въпроса с предварително зададени варианти за отговор, от които ученикът трябва да избере един, и въпроси, предполагащи отговор в свободен текст.

Първият модул продължава 60 минути.

Вторият модул - 90 минути - е за кандидатстващите в гимназия с прием след VII клас. В него учениците трябва да напишат преразказ върху неизучаван художествен текст.

Първият модул носи до 65 точки, а вторият - до 35 точки. Оценката за класиране на кандидатстващите в профилираните гимназии се формира от първия и втория модул.

Точките се преобразуват в оценки по скала, която тепърва ще бъде обявена от Министерството на образованието, младежта и науката.

Резултатите излизат до 4 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови