Какво е общото между бадмингтона и самбата - Рио 2016, разбира се!

OFFNews 13 август 2016 в 19:34 3175 0

Снимка Снимка Тасо Марсело за AFP

Бразилския треньор Себастиао Диаз де Оливейра използва движенията на самбата, за да учи над 200 деца как да играят бадмингтон. Това може да изглежда необичайно, но явно действа, защото синът му Игор Коело де Оливейра ще се състезава утре на олимпиадата.

Всяка вечер деца и юноши се събират в салон в квартал „Чакрина”. В продължение на 2 часа те играят бадмингтон под звуците на самбата. Те имат хореография на стъпките и има моменти, в които всички хвърлят и удрят перцето едновременно. Прилича повече на балет, отколкото на спорт, пише Клеър де Оливейра Нето за „Диджитъл Журнал“.

Чрез танците, те запомнят движенията по-лесно, а и не им е скучно. Ритъмът на самбата от едно-две-три е идеален за игра като бадмингтона“, казва 51-годишният треньор Себастиао Диаз де Оливейра, който с години е усъвършенствал метода, който нарича „Бамон“.

Бразилецът казва, че е измислил идеята, когато е осъзнал потенциала на самбата, слушайки ритъм от дайре. Той допълва, че хората си мислят, че повечето жители на Рио де Жанейро могат да танцуват самба, но това не е така. „Повечето деца, които идват тук, не могат да танцуват. Те се научават на ритъм, концентрация и координация.“

След тренировките идват състезанията, а децата, които не участват, гледат, за да се учат от другите.

„Не мога да обясня как се чувствам. Това е емоция. Чувствам се щастлив, чувствам се важен“, казва 10-годишният Педро Винисиус, който е шампион за неговата възраст.

Уникалният метод на преподаване дава резултати. 60 процента от шампионите сред юношите тренират именно в този квартал, а синът на треньора ще се състезава на олимпиадата.

„Не мисля, че синът ми има шанс за медал, но той започна участието си в социален проект, което само по себе си заслужава медал. Ако стане звезда, и той ще помага на другите“, заявява гордият баща.

Де Оливейра се стреми да помага на децата по всякакъв начин. Понякога им помага с домашните.

Майка му е работила като домашна работничка на министър, който не желаел детето ѝ в къщата си. Политикът използвал влиянието си, за да премести Оливейра в интернат. Той е живеел там от 7-годишен, докато не навършва пълнолетие на 18. Видял е майка си един път, когато е бил на 12.

„Трябваше да работя като боклукчия, за да помагам на майка си. Събирах каквото мога да продам и си търсех храна.“

Той допълва - „Можех да тръгна по лош път, можех да стана трафикант на хора, но един учител от интерната ми помогна, когато бях на 16, да тръгна по правилния път.“

Александър Силва е друг треньор по бадмингтон, който разказва, че цялото му семейство се е занимавало с трафик, но той е успял да избяга благодарение на спорта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови