Женско царство в политиката: Дончева срещу Цачева, Бокова срещу Георгиева

Въпреки сексизма в българското общество, кариерата на амбициозните дами стимулира дебатите за равенство на половете в публичната сфера

Доц. Иво Инджов 04 октомври 2016 в 16:48 5690 3

„Трябва ни една майка на нацията, да се грижи майчински за тоя народ“, каза Бойко Борисов в неделя преди да посочи избраничката си за „Дондуков" 2 Цецка Цачева. „Майката на нацията“ отприщи във фейсбук вълна от емоции, хумор и подигравки, много от тях откровено сексистки. Този образ, в съчетание със снимката на шефката на парламента с пушка до макет на виетнамска партизанка, и опитът й да дирижира изпълнението „Цъфнал ГЕРБ“ по време на банкет с активисти на партията след победата през 2009 г. придадоха допълнителен колорит на сюжета „Цачева“. А появата й с патерица пред националното съвещание на ГЕРБ като нищо предвещава римейк на незабравимото „Трябва да ги бия на куц крак!“ от същата онази година. Тогава Борисов си счупи крака при игра на футбол, но след това партията му спечели убедително изборите. Избори, от които започна и възходът на Цачева в голямата политика.

Но ако оставим настрана пиперливите шеги и закачки по повод кандидатурата на гранд дамата на българския парламент за президент, ще си дадем сметка, че може би наистина е дошло времето жена да оглави президентската институция и в България. Въпреки подчертано мачистките нагласи в българското общество, в което равноправието на жените с мъжете достига връхната си точка някъде преди третата чаша с ракия на софрите за Осми март.

Във въздуха се носи мирис на положителна промяна

Цели 22 години след като България за първи и последен път досега имаше жена за (служебен) премиер – Ренета Инджова, през октомври и ноември възможност да покорят политическия Олимп се разкрива не пред една, а пред цели две антагонистични двойки амбициозни дами.

Предстои да стане ясно коя от двете тръгнали от България кандидатури за генерален секретар на ООН ще остане в играта и въобще дали ще има по-нататъшни шансове. Сблъсъкът е между първата ни официална номинация – на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, и заменилата я – на Кристалина Георгиева, еврокомисар и вицепрезидент на Европейската комисия. След като мъжкарското правителството на Борисов съвсем по балкански изпързаля Бокова, играейки задкулисно месеци наред за алтернативната кандидатура, на единствената българка, оглавяваща международна организация от такъв ранг, не й остава нищо друго, освен да утрои усилията си, за да покори световния връх.

Макар и предадена от триото Борисов, Митов, Плевнелиев,

шансовете на Бокова не са съвсем избледнели

За нея работят огромният й дипломатически опит и обществената подкрепа, с която се ползва в България и сред влиятелни прогресивни кръгове в Европа. Не на последно място идва и съчетанието от упоритост и финес, с които се движи на международната сцена.

Георгиева, на свой ред, постоянно ще трябва да доказва, че може да надскочи представянето на съперничката си до момента. И да отърси от себе си набиращата сила представа, че е неолиберален продукт (била е вицепрезидент на Световната банка) и германско протеже, което с натиск и без такт си проправя път към заветната цел.

За съжаление българският двубой между двете влиятелни дами в ООН, режисиран с мъжко коварство от София, намалява значително шансовете и на двете кандидатки.

Но докато очакваме развръзката от тази надпревара, в самата България вече се очертава една не по-малко интересна и със сигурност по-важна за гражданите и бъдещето на страната 

битка между две влиятелни жени, които са се устремили към „Дондуков" 2

Цецка Цачева, подкрепяна от известния само в кръговете на ГЕРБ и военните среди запасен вицеадмирал Пламен Манушев, срещу лидера на "Движение 21" Татяна Дончева, която си партнира с бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов.

На пръв поглед фаворит не само в този двубой, но и в цялата кандидат-президентска кампания е Цачева, макар че мнозина виждат в нея „Плевнелиев -2“, но в пола. Мненията за Цачева, дори в пространството вдясно от политическия център, са поляризирани: от „много активна и много готина“, както я определя Цветанов, до „никога не е заемала ясни, отчетливи, реформаторски позиции“, каквато е критиката на Радан Кънев от РБ.

Предимството на председателя на парламента идва от това, че тя е избрана де факто от Борисов. За нея ще работи и предизборната машина на ГЕРБ, подчинена на Цветанов. Обявяването на кандидатурата й в последния момент засега се вписва в сценария за ниска избирателна активност, поне на първия тур. Тя ще даде безспорни предимства на партията на властта – нейният твърд електорат е два пъти по-голям от този на БСП например.

Неслучайно Татяна Дончева е нападателна към Цачева и не пести критиките си към нея. „Много добър избор. Бойко Борисов си избра подвластен кандидат, който няма да се еманципира. Ще си ръководи президентството от прозореца на Министерски съвет", каза Дончева в предаването „Просто Диков“ по телевизия BIT. Тя посочи и още един фактор, който може да проработи в полза на Цачева и на който трябва да се противодейства: „Изборите трябва да протекат при анти-ГЕРБ мобилизация. Аз не съм Станишев и трябва да е ясно, че при 60% подправени протоколи (прави паралели с 2011 г. – И.И.) няма да признаем вота".

На този етап политолози, социолози и обикновени политически врачки предсказват балотаж между Цачева и пилота о.р. ген. Румен Радев; малцина допускат, че „запазеното“ му място може да бъде заето от „воеводата“ Красимир Каракачанов. Все още обаче е крайно рисковано да се прогнозира в какви посоки ще се прелее протестният вот на избирателите на първия тур.

Затова не би бил излишен и кратък сравнителен анализ между Цецка Цачева и Татяна Дончева.

И двете дами са юристки, работили са или практикуват като адвокати. Родени са в Северна България – Цачева е от Плевенско, Дончева – от Трявна. И двете са почти на една и съща възраст.

С това приликите помежду им свършват

Цачева е посочена от Борисов. Дончева е естественият кандидат на партия "Движение 21", която самата тя създаде. Според „Алфа Рисърч“ Дончева е най-популярният политик вляво, а Цачева е начело на институция с рекордно ниска популярност.

В съдбовната 1989 г. Цачева скъсва с БКП, а през първата половина на 90-те години работи като адвокат и консултант на община Плевен. Веднага след промените Дончева е прокурор в Софийска градска прокуратура. Тогава отказва да регистрира ДПС като политическа партия и това става причина за уволнението й.

Звездният час на Цачева изгрява чак през 2009 г. - след като две години трупа стаж като общински съветник от ГЕРБ в Плевен, става депутат. Водач е на пропорционалната листа за Плевенска област и мажоритарен кандидат, при което побеждава не кого да е, а Румен Петков от БСП. Тогава Цачева е избрана за първи път за председател на парламента. През този период Дончева е депутат в три парламента и става една от ключовите фигури в БСП. През 2013 г., вече профилирала се като един от най-острите критици на водената от лидера на БСП Сергей Станишев политика, напуска партията. През 2014 г. създаденото от нея и съмишленици "Движение 21" става партия и прави политическия си прощъпулник на парламентарните избори.

През 2013 г. Дончева поставя остро въпроса „Кой назначи Делян Пеевски?“. Той е свързан с това може ли да има доверие обществото на правителство на Орешарски и защо няма. „Моят отговор е политически и той е свързан с необходимостта от рестарт на системата, който се изразява в нова Конституция и нова политическа система“, казва Дончева. След фиаското на избора на Пеевски за шеф на ДАНС Цачева само се осмелява да го посъветва да се върне на работа в следствието. „Така той отново ще бъде в правораздавателната сфера, от която така силно се интересува", коментира тогава тя.

Татяна Дончева е последователна в политическите си възгледи. Основната тема на водената от нея кандидат-президентска двойка е свикване на Велико народно събрание, което да се самозакрие, но преди това да промени конституцията. Замисълът е президентът да може да назначава и уволнява главния прокурор и така да носи отговорност за действията му. Засега все още не знаем каква е конкретната визия на Цецка Цачева за президентската институция, но най-вероятно ще я разберем през оставащия месец до 6 ноември.

Дончева свири майсторски на цигулка. Цачева дирижира „Цъфнал ГЕРБ“...

Как ще завърши българската надпревара в битката за ООН и дали жена ще седне на президентското кресло е още рано да се каже. Със сигурност обаче кариерата на амбициозните дами стимулира дебатите за равенство на половете в публичната сфера. Въпреки упоритата съпротива на мутирали патриархални модели и сексизма в българското общество, идва времето за „Дами канят!“.

*Авторът е експерт по политически комуникации

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9402

3

данван

20.02 2017 в 13:39

Отвличат вниманието само

12359

2

kibrito

04.10 2016 в 22:23

поправка: използваме

12359

1

kibrito

04.10 2016 в 22:22

Мъжкото царство не доведе до ниищо добро. Нека сега да видим как жените ще се справят и ако успеят - чудесно, ако не...ще исползваме опита си от мъжкото царство да оцеляваме...