Войната като индустрия: кои страни печелят от продажба на оръжия?

Теодор Спасов 28 януари 2017 в 18:14 14690 4

Снимка pixabay

Оръжейната индустрия е глобален бизнес, обхващащ производството на оръжия, военна техника и екипировка, както и търговията с тях. В този сектор са заети и много учени, които разработват и развиват технологии за нуждите на оръжейната промишленост.

Производителите на оръжия днес печелят най-много от продажбите за отбранителните сили на различни държави. Правителствата имат ключова роля в развитието на тази индустрия, тъй като те не само закупуват оръжия, но и оказват контрол върху вноса и износа на оръжейната продукция.

В много от развитите страни обаче се произвеждат оръжия не само за нуждите на националните армии и силите на реда. Производителите развиват легална или нелегална търговия, която снабдява и престъпни групировки, сред които и извършващи терористични атаки организации. Иначе казано, има страни, които с едната ръка поднасят мира, инициирайки миротворечески мисии, докато с другата поднасят оръжия.

Военните разходи по света нарастват

Глобалните военни разходи са нараснали значително от началото на настоящия век. От 1,14 трилиона щатски долара през 2001 г., те вече са 1,711 трилиона през 2014-а, отблеязвайки ръст от повече от 50 процента.

С около 75 процента (99 милиарда щатски долара през 2001 г. до 173 милиарда щатски долара през 2011 г.) са нараснали военните разходи за същия период в Близкия изток, където се намират някои от най-горещите конфликтни точки днес.

Човешката цена на оръжейната промишленост

Глобално, малко над половин милион души умират всяка година в резултат от употребата на оръжия, повечето от тях при невоенни условия.

Това означава, че всеки ден около 1400 души по света умират от бойно оръжие - 58 души на час или приблизително по един човек на всяка кръгла минута.

САЩ и Русия – най-крупните оръжейни износители

Съединените американски щати (САЩ) и Руската федерация (РФ) заедно изнасят 58 процента от всички оръжия в глобален мащаб в периода 2010-2014 г. Делът на САЩ е 31 процента, а на РФ - 27 процента.

След САЩ и Русия следва Китай - третият най-голям износител на на оръжия в света - като делът на китайския оръжеен износ в глобален мащаб е около 5 процента.

Големите европейски икономики също са сред водещите износители на оръжия. Франция (4. място), Германия (5. място), Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (6. място), Испания (7. място) и Италия (8. място) заедно изнасят 20 процента оръжията в глобален мащаб.

Сред водещите износители в света са още Украйна (9. място), Израел (10. място), Швеция (11. място), Холандия (12. място), Канада (13. място), Швейцария (14. място), Южна Корея (15. място), Норвегия (16. място), Турция (17. място), Република Южна Африка (18. място), Беларус (19. място) и Австралия (20. място).

Единствените две страни сред водещите износителки на оръжия в глобален мащаб, които са намалили своето производство в периода 2010-2014 г., са Германия и Италия.

През 2014 г. Германия изнася 60 процента по-малко оръжия в сравнение с периода 2005-2009 г., а Италия за същия период е намалила своя износ с около 30 процента. Всички останали страни, които са сред водещите износители на оръжия, са увеличили своето производство в периода 2010-2014 г.

Индия и Саудитска Арабия – основните вносители на оръжия

Индия е водещият вносител на оръжия в света. Вносът към Индия се е увеличил двойно през последните 10 години. Днес азиатската страна внася 15 процента от оръжията по света, като към нея се пренасочват цели 39 процента от руския износ.

Саудитска Арабия е вторият най-голям клиент на производителите на оръжия в света, като арабското кралство увеличава своя внос цели 5 пъти през последните 10 години. Страната се снабдява с оръжия основно от Обединеното кралство и САЩ, покривайки 41 процента от целия износ на Острова.

България също печели все повече от продажба на оръжия

От производството на оръжия и от търговията с тях у нас печелят както държавни, така и частни предприятия, някои от които вероятно са собственост на крупни олигарси.

По данни на Министерството на икономиката, българският износ на оръжия се увеличава изключително много през последните няколко години, в сравнение с периода 2011-2013 г. Износът през 2014 г. е бил на стойност 403 милиона евро, а през 2015 г. сумата вече е била 642,5 милиона евро - това прави ръст от 59 процента в сравнение с предходната година.

Що се отнася до рамките на НАТО, България е изнесла най-много оръжейна продукция в низходящ ред за САЩ (1. място), Канада (2. място), Полша (3. място), Италия (4. място), Чехия (5. място) и Обединеното кралство (6. място).

Основните клиенти на българските износители на оръжия извън НАТО в низходящ ред са следните: Индия (1. място), Уганда (2. място), Нигерия (3. място), Алжир (4. място), Ангола (5. място), Република Южна Африка (6. място), Конго (7. място), Чили (8. място), Узбекистан (9. място) и Украйна (10. място). От тези данни става ясно, че България също е сред страните, които изнасят оръжия за държави, в които са налични задълбочени и продлъжителни военни конфликти.

Сайтът на Балканската мрежа за разследващи репотажи твърди, че през последните няколко години Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са закупили големи количества амуниции от България, като се предполага, че там те биват преизнасяни за употреба от враждуващите субекти в Сирия и Йемен.

България е в епцицентъра на износа на оръжия за Сирия и Йемен

Държави от Източна Европа са продали оръжия за повече от милиард евро през последните четири години на страни от Близкия изток, които пък ги препродават на замесените във военния конфликт в Сирия субекти, съобщи през лятото на 2016 г. британският вестник „The Guardian”. Kато основни източници на оръжия в статията биват сочени България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия, Чехия, Словакия и Румъния. 

От самото ескалиране на на конфликта в Сирия през 2012 г. правителствата на тези осем източноеропейски държави са одобрили оръжейни продажби на стойност 1,2 милиарда евро за Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства и Турция – които пък са ключови вносители на оръжия за Сирия и Йемен, където са налични задълбочени въоръжени конфликти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

4

Панелен земеделец

29.01 2017 в 11:11

Пишещите мн.често грешат думите, затова най-сетне да им обърна внимание:
АМУНИЦИЯ/И най-общо са такъми за яздене на кон или "вещи от екипировката на военно лице или въоръжен човек (без дрехите и оръжието)". Заемка от руски с лат.корени.
МУНИЦИЯ/И (по-често в мн.число) означава "боеприпаси: патрони, бомби, гранати, мини и др. Заета е от френски (munition) чрез немски (Munition)".
И не, не се използват дублетно, защото са две различни (смислово) думи. Ама кой да знае...

13350

2

torbalancho

28.01 2017 в 19:25

казва се военно промишлен комплекс на съединените американски щати..

И на година върти три трилиадда долара!!

42249

1

Denis Rizanov

28.01 2017 в 18:47

България на първо място!
Идил купува само българско оръжие!
Пардон, те не го купуват от нас а от американски посредници, в които остава лъвския пай от сделките.