Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Тренд: Половината млади искат да емигрират

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 февруари 2017 в 11:1841166

Образованието продължава да е ценност за българина и се свързва с по-добър живот. Отчитат се тревожно високи нива на потенциални емигранти сред най-младите българи. 

Това показват данни от проучването на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Проведено е „лице в лице“ и е представително за представително за пълнолетното население на страната. 

Хората с по-високо образование, живеещи в столицата, виждайки по-добра социална перспектива пред себе си, имат видимо различно поведение и мнение по отделните индикатори в изследването. 

Над половината от българските граждани определят за себе си, че живеят с известни лишения. Над една четвърт от хората със завършено висше образование обаче живеят без лишения. В столицата живеят повече хора без лишения, отколкото такива с големи лишения.

Близо една трета от българите са съгласни с твърдението, че България е място, където могат да си подобрят жизнения стандарт, докато 62% са на обратното мнение. Тук отново при демографските разбивки сериозно впечатление прави разликата по образователен статус, като висшистите изглеждат най-големи оптимисти, че в България могат да подобрят жизнения си стандарт.

51% от респондентите изразяват несъгласие, че в България може да се живее спокойно, но 45% са на обратното мнение. 

Малко под една трета са съгласни, че в България може да си намериш добра работа, докато 61% са на обратното мнение. Хората с висше образование и тук имат различно мнение от общата картина, като разликата между съгласните и несъгласните е сравнително малка. 

Образованието се отчита като ценност, като 80% от всички са на мнение, че е важно да си добре образован, за да успееш в живота. Интересното е, че сред по-младите възрастови групи около една четвърт не смятат така, но въпреки това мнозинството навсякъде подчертава важността на образованието.

Над една четвърт от българите са готови да работят повече, за да изкарват повече пари, а над половината биха се задоволили със стандартния 8 часов работен ден.

23% от всички анкетирани искат да сменят работното си място. Сред тези между 18 и 29 г. този процент е най-висок, което е логично. На не малка част настоящото им работно място е тяхната първа работа и перспективите пред тях да се отварят възможностите на трудовия пазар предстоят, докато хората в предпенсионна възраст са най-консервативни и не са склонни да поемат такива рискове. В София процентът на хора искащи да сменят работното си място е най-висок, но това е обяснимо, поради факта, че столицата предлага много други възможности, докато в малките градове и селата далеч не е така и хората са доволни и от работата, която имат.

Всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България. Тревожни са дяловете на младежите между 18 и 29 години, където малко над половината обмислят възможността да живеят извън България. Сред по-възрастните почти не се установява готовност за вътрешна миграция или емиграция. А най-предпочитаната дестинация, сред тези които се замислят да емигрират, е Германия, следвана от Великобритания и Испания. По-надолу в списъка попадат САЩ и Италия.

Поставени пред три опции – да емигрират, да живеят, където живеят сега, и да мигрират в друго населено място в България, близо 70% искат да останат да живеят там, където живеят сега. Само 7% са тези, които са склонни на вътрешна миграция.

61% от българите се страхуват да не станат жертва на някакъв вид престъпление, като процентът се увеличава пропорционално на нарастването на възрастта. По всичко личи, че най-възрастните се чувстват най-уязвими. В разбивката по тип населено място в столицата ножицата се свива, но въпреки това мнозинството от софиянци се страхуват, че могат да станат жертва на престъпление.

В последните години много хора станаха жертви на т.нар. телефонни измамници. 17% от всички запитани са получавали обаждане от непознат, който им иска пари. Приемайки, че 1% от извадката на проучването е равно на 55 хиляди души, то излиза, че около 900 хиляди души са били потенциални жертви на измамниците. Най-потърпевши са хората над 60 години, като над една четвърт от всички тях са получавали обаждания с искане за пари. Високият процент се обяснява най-вече с факта, че телефонните измамници звънят на домашни телефони, а пенсионерите са групата, която прекарва най-много време вкъщи.
torbalancho

Рейтинг : 2667

22.02 2017 в 18:13 6
+ 0
- 2
в този насраният кенеф, даже сомалийците не искат да седят..
дето сомалия се води 3-тият свят!!!!
Виц на деня

Рейтинг : -2056

22.02 2017 в 17:48 5
+ 3
- 0
За ефразия може дори без фаселинче. Така родните червени боключета обичат кенефа русия. Ще кървят, ама на руско-монголоиден да седят.

Иначе браво на младите. За ужас на соцдобитъка нека видят свят и със събрания опит да подобрят България. Червените бабички са изчезващ вид, няма да пречат още много.
Професор Балкански

Рейтинг : 76383

21.02 2017 в 15:40 4
+ 10
- 2
Аре, който не иска в Евразия, заминавайте! По една туба вазелин, и в Европа!
neverland

Рейтинг : 2969

21.02 2017 в 13:54 3
+ 2
- 1
Стари вестници...едно време беше вълната. Това днес...нищо не е. Отиват за по някой месец или година да берат ягоди, пък се върнат...отидат да учат, пък се върнат...нормални неща. Каква трагедия, каква драма!?
Самотна точка

Рейтинг : 934

21.02 2017 в 13:20 2
+ 3
- 0
#1 , как колко!? Всички искат там да отидат! Там живота е много по-хубав и си имат Путин.
Ba4uKiko

Рейтинг : -10900

21.02 2017 в 11:35 1

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

 
Още от : Анализи
Десните?
04 април 2017 в 18:457
28 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.