Тест: Ставаш ли за президент?

Цвета Димитрова 10 октомври 2016 в 12:46 7123 5

Снимка БГНЕС

Събота. 11.00 часа. Повечето хора тупат килими, ритат мач, извършват дребни ремонти с флекс, слагат зелето или ако са супер късметлии, още се излежават. Една група от петнайсетина ентусиасти обаче иска да докаже, че е извън стандарта. И затова търпеливо зъзне пред входа на офиса на Менса и чака да се яви на тест за интелигентност. Всъщност чака двама кандидат-президенти да приключат с техния.

Мотивацията в групата е различна – “бонус точки при кандидатстване в чужди университети”, “имам един приятел, дето го е издържал и адски се дразня, че аз не съм”, “аз съм брокер на борсата в Ню Йорк, добър резултат ще ми помогне много да печеля клиенти”, “ами, ей така... от любопитство.”

И моята – старомодното убеждение, че преди да пишеш за нещо не е лошо да го пробваш.

Още когато разбрах, че Менса България са поканили всички кандидат-президенти да се явят на теста, си помислих, че това ще е по-скоро проверка на куража и суетата им, отколкото на интелекта. И сега пак вярвам, че е така. Не подлагам на съмнения матрицата за оценка и уважавам, че са се постарали да дадат колкото се може по-равни условия на неравни участници, включително и за кандидат-президенти (никъде няма букви или цифри, за да може да се прави и от хора без образование, без значение какъв език говорят). Но след като го направих съм вътрешно убедена, че този тест може да премери само определен аспект на интелигентността. Неслучайно според статистиката на него най-добре се справят инженери и други хора с технически и математически наклонности. Със сигурност много способности остават извън скалата. Освен това факторът “време” също е решаващ – 45 въпроса за 30 минути могат да стресират или блокират част от участниците. В много случаи тези с по-бавно въртящи се “колелца” накрая играят поне три-четири въпроса на тото (едно от момчетата в събота точно така изкара резултат за членство).

А и какво е легитимното ниво за президент, ако за член на Менса се искат над 98% (това ще рече, че резултатът ти е по-добър от този на 98% от хората)? По непотвърдена информация Митьо Пищова e изкарал около 40%. Средноаритметичното между двете – 69% стига ли за президент?

Но да приемем, че и с теста е като с демокрацията – лоша форма на оценка на интелигентността, но по-добра не е измислена. Както и да е премерено IQ-то на кандидатите и какъвто и да е резултатът им, не е тяхна заслуга. Дадено им е, родили са се с него. Не са полагали целенасочени усилия, не са работили, не са се борили за това. Като височината. Да, не би било лошо Президентът да е висок (в САЩ, например, нямат под 183 см.). Важно е и да е интелигентен. Но нито едно от двете не е въпрос на избор.

Тогава защо все пак беше важно кандидатите да приемат предизвикателството на Менса? Първо, ако ще ставаш президент, трябва да имаш кураж и да приемаш предизвикателства. Второ, трябва да можеш да приемаш факти и да признаваш истини, които невинаги са приятни. Трето, да се научиш да слагаш егото си на заден план. Формулировката “президент на всички българи” иска от обичайно суетните мераклии за поста именно това.

Признавам си, че от любопитство бих искала да знам резултатите на кандидатите. Особено, че дори при орязаните правомощия, Президентът има важни отговорности като отлагателно вето върху закони, сформирането на служебни кабинети, национална сигурност, и дано не се случва никога – извънредни действия при война. И все пак – колко важно условие е за добър президент добър резултат на теста? Кое тежи повече – високо IQ или висок морал? Кое може да е по-страшно – сериозен умствен капацитет с нечисти намерения или откровена глупост с идеалистични подбуди?

Такива въпроси няма в теста на Менса. Техният отговор трудно се отбелязва и с А, Б, С или с Х-че срещу един номер в бюлетината.

Затова ето го моят списък с алтернативни тестови въпроси за кандидат-президенти*

1. Спира ли кандидатът на пешеходна пътека?

2. Как се държи кандидатът с подчинените си?

3. Може ли/ ще окаже ли кандидатът първа помощ в критична ситуация, когато не е единственият наоколо?

4. Правят ли детето/ децата на кандидата ясна разлика между добро и лошо?

5. Казва ли НЕ и колко често на шефовете си?

6. Пази ли приятелствата си от детството?

7. Кога смята, че една лъжа е оправдана?

8. Би ли дал амнистия на убиец, ако това ще спаси живота на десетима?

9. Ще се осмели ли да се присъедини към български военни части към реална операция?

10. Какво би казал на детето на починал в операция военен?

11. Какво е посадил/отгледал през живота си?

12. От кои привилегии се е отказал до момента?

13. Какво ще каже най-големият му враг за него?

14. Как ще ходи на работа, ако стане президент?

*Тестовете се правят на ежедневна база и не са предвидени за изпълнение пред камери и медии
Този списък може да стане много дълъг. Но ако имам право на един-единствен тест, той би бил дали в края на деня кандидатът може да разкаже и обясни на детето си честно всичко, което е направил, без да се срамува. И резултатът ще е много по-важен от всякакви проценти и коефициенти на Менса, а дори и на големия тест на 6 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови