Разчистването на Алепо: Бунтовниците претърпяха най-голямото си поражение от 2012 г.

ОFFNews 28 ноември 2016 в 15:00 13802 2

Сирийските бунтовници загубиха контрол над ключови територии, с което претърпяха най-голямото си поражение от 2012 година насам, пише "Гардиън".

Правителствените сили са превзели стратегическа територия от северния град Алепо Ал Сакхур и отчетоха голям напредък през последните дни, като вече една трета от районите на бунтовниците са превзети. 

"Това е най-голямото поражение над бунтовниците в Алепо от 2012 година насам", каза Рами Абдулраман, директор на Сирийската обсерватория за човешки права."Те загубиха повече от една трета от териториите, които контролираха в Алепо."

Войниците, подкрепящи президента Башар Асад, са превзели и териториите Масакен Ханано и Джабал Бадра в края на миналата седмица.

От Дамаск твърдят, че бунтовниците в северната част на Източен Алепо масово отстъпват, за да избегнат разцепление. От там допълват, че 2000 цивилни са преминали на териториите на правителството в Западен Алепо. 

Салех Мюслим, лидер на сирийската кюрдска партия "Демократичен съюз", каза, че между 6000 и 10 000 цивилни са преминали в квартал Шейх Маскуд, който е под контрола на кюрдите: "Цивилните постъпват в тези територии, защото са по-безопасни от останалите", сподели той пред "Ройтерс".

От Обсерваторията споделят, че около 220 цивилни са убити в неделя, но броят им най-вероятно ще се увеличи, тъй като голяма част от болниците не работят. 

Руският президент Владимир Путин планира да превземе Алепо преди встъпването в длъжност на американския си колега Доналд Тръмп през януари, възползвайки се от политическия вакум в Щатите. 

В момента Тръмп назначава съветници по национална сигурност, които са по-склонни да работят с Русия за запазване на Асад за президент, отколкото да воюват срещу "Ислямдска държава".

Снабдяването на Алепо с хранителни продукти става бавно, съобщават от ООН, а около 250 000 човека в Източен Алепо живеят в ужасяващи условия, след като президентът Асад започна обсадата на тази част от града в края на август. Голяма част от хората там прекарват дните си под земята, защото болниците, училищата и домовете им са уязвими от бомбените атаки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови