Петър Ценков: Горд съм, че развях българското знаме на финала

Любомир Тодоров 15 януари 2012 в 18:59 3247 0

Петър Ценков. Снимка: Стоян Драев
Петър Ценков. Снимка: Стоян Драев

Единственият български пилот, успявал да завърши митичното рали „Дакар” Петър Ценков даде интервю за Offnews.bg час след награждаването на финала в перуанската столица Лима.

- Пепи, как мина последния етап на ралито?

- Всички карахме без напрежение, пазехме се, за да завършим успешно състезанието. Тази отсечка са я сложили организаторите, просто, за да се каже, че има етап. Странен епилог на най-трудното рали в света, но се радвам, че приключих успешно, макар и на 11-о място.

- Получи ли вече своя медал?

- Да, имам втори медал за успешно завършване на „Дакар”. Почти се разплаках от щастие минути преди церемонията в парка за изчакване. Горд съм, че отново развях българското знаме на подиума за награждаването и се видя, че и нашата страна участва на това страхотно състезание.

 - Кое твое участие в Южна Америка беше по-трудно?

- От техническа гледна точка – това през 2012 година. Всеки божи ден имах проблеми с моето АТВ. Затова завършването ми в състезанието беше на колосална цена. Изразходвах много физически сили покрай всичките тези аварии, унищожих и много нервни клетки покрай тези неблагополучия и форсмажорни обстоятелства.

 - На какво отдаваш тези проблеми?

- Главно на лошото качество на материалите. Това важи и за бензиновата помпа, и за акумулатора, и за изпускателната система на машината. Механиците се справиха добре, но това не беше достатъчно.

 - Мислиш ли вече за „Дакар 2013”?

- Рано е да се каже, но съдбата ми даде няколко ясни знака да спра да карам. Предполагам, че това беше последното ми участие като пилот в състезанието. Но имам амбицията догодина да дойда в Южна Америка като мениджър на български отбор, в който да има повече пилоти.

- Кога се прибирате в България?

Живот и здраве, на 18 януари късно вечерта. Мечтая да кацна в София и да се видя с близките си. Тогава ще бъда напълно щастлив. На вашите читатели изпращам поздрави и се надявам поне малко са съм ги зарадвал с моето представяне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови