Офшорното банкиране обяснено като за 5-годишно дете

OFFNews 05 април 2016 в 15:25 27317 11

Публикуването на "Досиетата от Панама" разкри мръсния свят на офшорното банкиране. Но как то може да бъде обяснено по разбираем начин? И как да се обясни, че понякога има и разумни причини, за да бъде използвано то? Потребителят на Reddit DanGliesack предава по чудесен начин сложната материя така, че дори 5-годишно дете да може да я разбере.

Когато имаш джобни пари, ги слагаш в касичка прасенце, пише DanGliesack към въображаемия си 5-годишен слушател. Касичката е на рафта в гардероба ти. Майка ти знае това и проверява прасенцето от време на време, за да знае кога добавяш още пари или пък си ги похарчил.

Един ден ти може да решиш: "Не искам мама да гледа колко пари имам". И така отиваш в дома на Джони с още допълнителна касичка прасенце, която оставяш в неговата стая. Пишеш името си отгоре и я слагаш в гардероба му. Майката на Джони винаги е твърде заета и никога не проверява неговата касичка прасенце. Така че ти държиш твоята там и тя остава тайна.

Всички деца в квартала си мислят, че това е добра идея и отиват в дома на Джони с допълнителни касички прасенца. Сега гардеробът на Джони е пълен с касички прасенца от децата от квартала.

Все пак един ден майката на Джони поглежда в гардероба и вижда всички касички прасенца. Тя се ядосва много и вика всички родители, за да им каже.

Не всеки е скрил парите с лош мотив.

Например по-големият брат на Ерик винаги е крадял от неговата касичка прасенце и Ерик просто е искал да намери по-добро скривалище.

Тами е искал да спести пари, за да купи на майка си подарък за рождения й ден, без тя да знае.

Азим просто го е направил, защото си е мислил, че ще бъде забавно.

Но много деца са направили същото с лоши мотиви.

Елизабет е крадяла парите за обяд на други деца и не е искала родителите й да разберат. Рийс е взимала пари от портмонето на майка си. А родителите на Боби са го поставили на диета, той не е искал те да разбират, че той си купува тайно сладкиши.

В истинския живот много важни хора току-що са били хванати да крият касичките си прасенца в къщата на Джони в Панама. Днес техните майки са открили. Много скоро ще знаем много повече за това какво са правили тези важни хора и дали са направили това с лоши мотиви или с добри мотиви. Но в момента почти всички са загазили.

Това е чудесна аналогия.

Това, което е полезно, е последната точка, че не всеки има лоша причина да крие парите си по този начин. Основателни причини за това биха могли да бъдат:

Да запазите търговски тайни, за да се предпазите от шпионажа на конкуренцията, която не искате да разбере, че инвестирате в материали за производството на нови продукти.

За да не се чувствате ограбени - доставчици на услуги като хотели или кетъринг биха могли да опитат да начислят допълнителна премия, ако знаят, че имат работа с "голяма клечка", с важна компания или знаменитост.

За да предпазите себе си - ако осигурявате услуги като превод за чужди военни или дипломати в зона на военен конфликт, е препоръчително да си осигурите непроследимост.

Някои други причини биха могли да са:

Може да има недеклариран конфликт на интереси, какъвто е случаят с министър-председателя на Исландия.

Когато компанията, която сте регистрирали, е в страна, изправена пред военна заплаха.

Когато, както министър-председателят на Великобритания каза публично, избягването на данъчно облагане е "неморално", но се оказва, че вашето семейство е ръководило офшорен фонд, който ви е позволил никога да не плащате данъци във Великобритания.

Когато изглежда, че компанията ви може да е била използвана от диктатори, за да купуват оръжие.

Не сме сигурни как точно да обясним всички тези неща на 5-годишно дете. В този случай може би е добре просто да се придържаме към примера с касичката прасенце.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!