Обама в "антируска агония"? Или пък е прав?

DW 31 декември 2016 в 09:22 15529 38

Барак Обама притисна руснаците заради шпионаж, но Кремъл отхвърля обвиненията. Двете страни влизат в спиралата, позната от Студената война: санкции и контрасанкции, пише Улрике Кваст за Deutsche Welle.

Обама удари с юмрук по руско-американската маса

Три седмици преди да напусне Белия дом, президентът на САЩ Барак Обама предприе необикновено твърди мерки срещу Русия. В отговор на вероятните хакерски атаки той наложи санкции на руските тайни служби ГРУ и ФСБ, както и срещу много отделни лица и фирми. Освен това Държавният департамент обяви 35 руски граждани с дипломатически статут за "персона нон грата" – нежелани лица. Те ще трябва да напуснат страната в рамките на 72 часа, защото са обвинени в шпионаж. Два руски обекта в Ню Йорк и Мериленд ще бъдат закрити, тъй като са били използвани от руските тайни служби. Отиващият си президент Обама обяви и по-нататъшни мерки, "някои от които няма да бъдат публикувани", без да съобщава повече подробности. Той изрично оправда мерките като "необходим отговор" на опитите за увреждане на американските интереси. "Всички американци трябва да бъдат предупредени за действията на Русия. Кибератаките са били разпоредени от най-високо правителствено ниво", заяви Обама. Американските тайни служби предполагат, че през изминалите месеци руски хакери с одобрението на Кремъл са проникнали в компютърната система на Демократическата партия и са разпространили вътрешнопартийна електронна поща, което е повлияло отрицателно върху изборната борба на Хилари Клинтън.

Кодово наименование "Grizzly Steppe"

ФБР представи доклад с техническите подробности за хакерските атаки. В документа от 13 страници са описани подробности около руските хакерски атаки под кодовото наименование "Grizzly Steppe". По данни на ФБР, от средата на 2015 година руското външно разузнаване е изпратило имейли с вируси на над 1 000 американски граждани, сред които има и правителствени служители. Вътрешни източници споделят, че докладът на ФБР потвърждава в значителна степен и публикуваните вече разкрития на частни компании по сигурността.

"Слон в стъкларски магазин"

Московското ръководство отхвърли категорично обвиненията и обяви ответни мерки. Министър-председателят Дмитрий Медведев иронично заяви, че в края на мандата си Барак Обам е изпаднал в "антируска агония". Позовавайки се на американски правителствени източници, CNN информира, че руските власти закриват англо-американското училище в Москва, където се учат децата на американските дипломати. Говорителят на Путин Дмитрий Песков обвини Барак Обама, че се държи като "слон в стъкларски магазин". Песков допълни, че изхожда от предположението, че новият американски президент ще отмени "недодяланите" мерки на Обама. След встъпването си в длъжност на 20 януари, Доналд Тръмп действително има възможност да отмени санкциите чрез президентски указ. Но сигурно ще срещне значителна съпротива от собствените си редици.

Републиканците по-скоро подкрепят мерките на Обама

В момента няколко членове на Републиканската партия вече настояват за обстойно разследване на обвиненията срещу Москва. Двамата влиятелни републикански сенатори Джон Маккейн и Линдзи Греъм заявиха, че отиващият си президент Обама отдавна е трябвало да наложи санкции срещу Москва. Маккейн и Греъм от години се застъпват за по-твърд курс спрямо Русия. Председателят на американския Конгреса Пол Райън окачестви действията на Обама като подходящо средство за "прекратяване на провалената руска политика на САЩ в продължение на осем години". Тези изявления са в ярък контраст със становището на Доналд Тръмп, който иска като президент да подобри отношенията на САЩ с Русия. Той обяви, че ще поиска информация от тайните служби за ситуацията, но същевременно подчерта, че Америка трябва да гледа напред. Тръмп многократно огласи съмненията си в информациите на тайните служби за вероятните руски хакерски атаки по време не изборната борба и окачестви твърденията, че руските хакери отчасти са спомогнали за неговата победа, като "смехотворни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

38

Red or Dead

03.01 2017 в 14:01

“Сорос: “Отворено общество“ е в опасност, ЕС се разпада, Путин е виновен!“

https://goo.gl/2Bisz0

26179

37

ELPIDA

01.01 2017 в 21:54

"...Обама удари с юмрук по руско-американската маса."

Чернушко Маймунчев удари с юмрук, обаче броненосеца Пут/и/ьонкин нанесе с неочаквания си тактически си ход /неекстрадирането на US дипломати/ Сокрушительньiй удАр !

12069

36

Петър Папазов

01.01 2017 в 18:13

Известно е че американските разузнавателни служби работят по политически поръчки. Предоставят такава информация каквато им поръчат политиците на деня.Да си спомним "оръжията за масово унищожение" в Ирак - пълна лъжа за да се оправдае войната.Въобще нищо от хакерската история не е за вярване.

23293

34

Стефан

31.12 2016 в 19:52

Чакай бе, не го прекъсвай. Остави го да ни открехне откъде без всичките тия работи, се вземат руските хакери.
Откъде идват руските ракети и самолетоносачи, ще ни разкаже в следващата серия.

77927

33

El Commandante

31.12 2016 в 19:48

"Няма образование,наука,технологии."

Пфахахахахаххахахахха, вица на деня, ебати тъпака...

23293

31

Стефан

31.12 2016 в 18:18

А бе, питончо, като ти даваха тая Методичка на трола, не ти ли казаха как да я използваш? Що гърмиш всички патрони, от всички раздели, не по темата?
Айде лапай си опашлето, и се свивай в хралупата на палмата. То се видя че ще си легнеш гладен.

23293

29

Стефан

31.12 2016 в 17:42

Едва ли е просто официален. Вероятно вече му е присвоен статуса Исторически, Истинен, и Свещен Документ.
След като е бил прочетен, и одобрен Лично от къдравата сю.