Не бързайте още да си сменяте доставчика на ток

Либерализираният на хартия пазар още е пълен с проблеми

Владимир Каролев 12 април 2016 в 11:46 8623 7

Владимир Каролев
Владимир Каролев

От поне 10 години призовавам за либерализация на енергийния пазар, така че електроснабдителни дружества и търговци да започнат да се конкурират помежду си и това да донесе две дълго-очаквани ползи.

Първо, конкуренцията ще подобри качеството на услугата. Въпреки че електроснабдителите в България са дъщерни дружества на гигантски европейски компании и с инвестиции и нови технологии подобриха качеството на елекроснабдяването, тяхната услуга има накъде да се подобрява.

Второ, конкуренцията ще покаже и каква е истинската цена на електричеството. Досега цената на тока е била по-скоро елемент на предизборна кампания и политически натиск, отколкото реален продукт на търсенето и предлагането на потребителите.

Добрата новина е, че най-накрая либерализацията е факт. От първи април, битовите потребители могат да си избират електроснабдител. Тук е важно, обаче, да правим разлика между електроразпределително предприятие (ЕРП) и електроснабдително предприятие (ЕСП). ЕРП-то е собственик на ел-мрежата от ниско и средно напрежение и там конкуренция няма как да има. Това ще си остане регулиран от държавата монопол, но под условие, че ЕРП-то не може да затваря мрежата си за търговци на ток. Електроснабдителното предприятие вече е това, което ви продава тока.

Досега ЕРП и ЕСП са били фирми от една и съща група. Например, една компания на EVN (т.е. ЕРП-то) е собственик на „жиците“ в Пловдивско, а друга компания (ЕСП-то) на EVN ви продава електричеството. Либерализация означава, че ще можете да смените второто. Примерно, в Пловдив EVN ще продължи да се грижи за „жиците“, но ще е възможно компания на ЧЕЗ да ви продаде тока. Или някой от няколкото дузини фирми търговци на ток.

И макар на хартия всичко това да е възможно, на практика все още има доста проблеми и рискове.

Първо, НЕК продължава да е в ролята си на единствен купувач и върху него продължават да тежат дисбалансите в системата. Тоест, НЕК трябва да продължи да купува скъпа енергия от зелени, някои въглищни централи и когенерационни мощности и да я продава на по-ниска цена на снабдителите и от там на потребителите. Вече дори глухите и слепите разбраха, че това няма как да продължава вечно. Но окончателно решение все още няма макар, че вече поне НЕК не генерира т.н. тарифни дефицити. Но остава проблема с огромните дългове натрупани от НЕК в близкото минало поради политически мотивираните ниски цени за бита.

Второ, регулаторът към днешна дата дава възможност на потребителите да сменят доставчика си на всеки отчетен период, тоест всеки месец. Такова „животно“ няма почти никъде в Европа и логиката е, че снабдителите няма да гледат с добро око на потребители, които на всеки 30 дни скачат от един на друг. Просто сметката на търговеца няма да излезе и той ще трябва да се „застрахова“ с по-висока цена на тока. Така че тук трябва да се мисли в посока по-дълъг отчетен период от порядъка поне на 6 месеца. На доста места в ЕС се плаща дори веднъж в годината, като взаимоотношенията с енергоснабдителите са последната грижа на гражданите.

Трето, проблемът с електромерите остава. Тук дори аз не съм съвсем наясно какво се случва, но е факт, че неясноти има – електромерът в крайна сметка чия собственост ще стане, на ЕРП, ЕСП или на потребителя? Ако е на потребителя, как ще го купи? Ако е на другите как ще го отчитат – очевидно е, че ЧЕЗ няма офиси, техници, коли и т.н. в Пловдив?

Лошата новина е, че, наистина, пред либерализацията има и още други предизвикателства без особени перспективи за бързо решаване. Добрата е, че веднъж достигнали дотук, няма как да се върнем и пазарът на електроенергия ще бъде напълно освободен.

Все пак, нека засега послушаме шефът на КЕВР и не се юрваме през глава да сменяме снабдителното си предприятие. И не толкова от голям патриотизъм и загриженост за националната енергетика, а поради личен прагматизъм – докато не се разрешат проблемите, винаги има риск пионерите в смяната на доставчик да заплатят солено някой ход на държавата или непредвиден препъни-камък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови