Не НАТО, а Кремъл окупира Крим. Не НАТО, а Кремъл воюва в Източна Украйна

DW - Бертолд Колер 20 юни 2016 в 17:18 22470 18

Снимка sxc.hu

Човек да не повярва на ушите си. Не руският, а германският външен министър заяви, че маневрите на НАТО в източните страни членки на Алианса били "дрънкане на оръжие" и "гръмка военна реторика".

Да не би Путин да има рожден ден? Защото това, което каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер за маневрите на НАТО, прилича на един наистина голям подарък за руския президент.

Човек да не повярва на ушите си. Не руският, а германският външен министър заяви, че маневрите на НАТО в източните страни-членки на Алианса само разпалвали напрежението и били "дрънкане на оръжие" и "гръмка военна реторика". Руските пропагандатори са обичайно тези, които гарнират с подобни обвинения твърдението си, че за влошаването на отношенията между Русия и Запада вина носи именно НАТО.

С главата надолу

Само че това е чиста проба преиначаване на фактите. Или както се казва - с главата надолу. Причина за ледниковия период е обстоятелството, че Русия нарушава принципи, които десетилетия наред бяха гаранция за мир и стабилност в Европа. Не НАТО, а Кремъл окупира Крим. Не НАТО, а Кремъл води война в Източна Украйна. И балтийските републики и Полша се страхуват не от НАТО, а от Москва - и затова напълно доброволно се присъединиха към Алианса. До анексията на Крим НАТО не играеше никаква военна роля в тези държави. Пък и четирите батальона, които трябва да бъдат разположени там, не представляват заплаха за Русия - самата тя има цели дивизии по тази граница.

Франк-Валтер Щайнмайер говори и за "символичен парад на танкове". И тук поне е прав, защото натовските подразделения и техните маневри преследват единствено политически цели. Те сигнализират на Москва, че Западът няма още веднъж да се остави да бъде изненадан така, както в случая с Крим. И че НАТО ще разглежда евентуална атака срещу една от страните-членки като нападение срещу целия Алианс.

Защо?

Да не говорим, че практикуваната сега "политика на възпиране" стана необходима едва след като Путин, поради липса на други успехи, се съсредоточи върху военния аспект. Това няма как да е убягнало от погледа на германския външен министър. Толкова отчаяни ли са социалдемократите, от чиито редици идва Щайнмайер? И дали пък казаното от него са думите не на един външен министър, а на кандидат за канцлер от някакъв ляв алианс?

От канцлерството не казват нищо по този въпрос. А там най-добре би трябвало да знаят, че в разкритикуваните от Щайнмайер маневри участва и германският Бундесвер.

Бертолд Колер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" - Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12621

78

TOR

23.06 2016 в 16:04

Дойче сере... яко.
Ако путин закара една армия в Куба, кво ша кажете?
НАТО чий го дири на границата на Русия?

14847

76

БирникЪ

23.06 2016 в 09:12

Като стигнах до ей тия две букви DW си казах, а бе, що не си ..... майката, скапани манипулатори ? Прескочих статията и отидох на мненията, а там още по-голяма цензура.

10499

74

Арго

21.06 2016 в 13:44

И в тоя форум простаците се толерират. Стана отврат. Скоро ще има текме и на този сайт....
 
X

Да помогнем на украинските деца!