Македония в капана на политическото подземие

Георги Савчев 17 април 2012 в 20:05 3445 4

Снимка: kmehmeti.com
Снимка: kmehmeti.com

Очевидно основен проблем на Македония са междуетническите отношения. Това, което се случва сега, е само кулминация на факта, че Македония вече е в ръцете на политическото подземие.

Така писателят Ким Мехмети, един от най-влиятелните интелектуалци в Македония, коментира последните инциденти, застрашили крехкия мир в западната ни съседка.

Мехмети е автор на над десет книги, между които сборниците с разкази: "Отложена рапсодия", "Село без гробища", "Събирачи на увехнали цветя" и романите "Седем нощи тъга" и "Селото на прокълнатите деца".

Тук всяка ситуация се използва, за да се изкаже антиалбанското. Както се случи вчера на протестите пред правителството. Видя се, че тези млади хора не са се събрали заради това, че чувстват болка към петте убити, а ги е събрало антиалбанското. Когато слушате призивите, разбирате, че те не искат да се разреши този случай, а искат „смърт за албанците“ и „газови камери за албанците“. И щом призовавате публично за подобни неща в една държава, значи се чувствате сигурен, че няма да отговаряте за това пред органите на властта, коментира Мехмети.

Попитах го кой може да има интерес от ескалацията на насилието в Македония – убийствата на петимата македонци до Железарското езеро близо до Скопие, сбиванията между младежи в автобуси на градския транспорт, речта на омразата по време на протестите: „Мисля, че Македония отдавна е Казабланка на Балканите. И тук функционират почти всички. И всички знаят, че с Македония най-лесно можете да играете, ако играете на междуетническата карта и ако успеете да конфронтирате македонците и албанците. Не трябва да забравяте, че в този балкански простор все още имате хора, имате централи в Белград, които вярват, че картите на сегашните държави могат да се прекроят. И би било наивно да не калкулирате това като възможност. Значи все пак тук има центрове, които искат да дестабилизират Македония, за да прикрият това, което правят в Косово, това, което правят вътре в държавите“, коментира Мехмети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови