Колкото данък "Уикенд", толкова и данък "Валери"

OFFNews - Бургас 23 май 2017 в 17:18 9570 3

Снимка bkattny.com

Въвеждането на патентен данък за апартхотели и комплекси, каквато идея лансира вицепремиерът с икономически ресор Валери Симеонов, крие доста рискове и неизвестни. Преди седмица в Бургас той я доразгърна, като маркира и очакваните приходи – „стотици милиони“, които ще се влеят в бюджета.

Хотелиерският бизнес отдавна е пропищял от стотиците апартаменти, особено в такива комплекси, които се отдават под наем нелегално. В този сив бизнес са замесени както българи, така и чужденци. Според Симеонов, така ще се изчисти до голяма степен бранша и ще се помогне на реалните му представители. В идеята му има доза логика, но е спорен моментът дали няма да бъдат засегнати и стотиците собственици на такива апартаменти, които ги ползват само за своята почивка.

Така се залага по подразбиране, че едва ли не всеки един собственик на апартамент го отдава под наем, посочва бургаският юрист Евгений Мосинов и прави паралел с данъка, добил популярност като „уикенд“. Мосинов е категоричен в едно – идеята на Симеонов налогът да влезе в сила още от този сезон не може да се реализира, тъй като промени в данъчното законодателство се правят за следващата календарна година.

При този вид данък (патентният – б.а.) имаше тенденции, преди 10-ина години, много дейности да бъдат пренасочвани към патентния данък. Специфичното тогава беше, че той беше несъвместим с ДДС и се заплащаше с оглед на начина на извършване на дейността – брой столове във фризьорския салон, брой легла… Независимо от размера на дохода и, един вид, там държавата предполага, че се реализира някакъв приход, защото се упражнява някаква дейност. Последните 4 – 5 г. тенденцията на бягство от патентния данък се забелязва. Сега той е местен данък, т.е. – той е в приход на общините“, казва Мосинов.

Той е категоричен, че всеки, който реализира приход дължи и данък. Признава и че има тенденция апартаменти в такива комплекси да се отдават нелегално под наем. Но и пояснява, че общините и сега имат проблеми със събирането на налози от тях, тъй като данъчно – задълженото лице понякога е чужд гражданин, регистриран в чужбина. Трябва да се работи в посока механизми за по-добра събираемост, отколкото за нови налози, смята юристът.

С нови данъци няма да се направим хората по-данъчно дисциплинирани“, казва Мосинов.

Проблемът с този сив сектор е огромен, споделя Георги Мицов, който е мениджър на няколко хотела по южното Черноморие, в това число и апартхотели. Той се обявява „за“ всякакви нормални данъци, защото при внасянето им, можем да очакваме държавата да се развива. Посочва, обаче, и далеч по-прост начин, по който сивият сектор в този бранш, може да бъде установен.

Аз съм водил безкрайно много разговори с общински власти, с представители на данъчни администрации. Ами как ние ще обложим хората, които не са декларирали, че се занимават с туризъм, с отдаване на туристически имоти под наем? Ще се раздвижите малко в кабинетите си, ще започнете да използвате модерни технологии. Влизаш в booking.com и виждаш кой в твоето село дава квартири под наем. Пък му изпрати комисаря с тефтерчето да му събере дължимите данъци и такси. Влез в aribnb.com – виж кои апартаменти се отдават под наем“, казва Мицов.

Така може и да се разграничи кой ползва апартамента си само за почивка и кой – да печели от него, но извън закона.

Другата опасна хипотеза, която произлиза от идеята на Валери Симеонов е реалните бизнесмени в този бранш да бъдат облагани двойно – веднъж с туристически данък, втори път – с патентен. Според Георги Мицов, това не би трябвало да се случва. Юристът Евгений Мосинов, обаче, отваря вратичка:

Избягването на двойното облагане е принцип на данъчното право, за съжаление, в доста случаи то се среща. Не би трябвало да има двойно облагане, още повече – на едно и също основание. Разбира се – тука ще бъде на различно основание“, казва Мосинов.

И докато идеята на Валери Симеонов все още е твърде неясна как ще се прилага, кого ще обхване и какъв ще е размерът на искания от него налог, от министерството на финансите деликатно запазиха мълчание, след отправени към тях въпроси, защото предложението е от страна на вицепремиера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12025

3

Rattrack

26.05 2017 в 09:33

Ами не е съвсем така. Съвсем нормално е един хотелиер от морето да е против патентния данък, защото поне 70% от нощувките там са в сивия сектор.
Ако приемем, че 30% средногодишна заетост е санитарния минимум за един хотел въобще да съществува, ами сложете патентен данък, който отговаря на несъбраните курортни такси при 30% заетост.
И махнете тогава курортната такса. И нека този патентен данък важи за всякакъв вид настаняване - от хотели до ЕърБнБ.
Това ще има и възспиращ ефект върху продължавашото презастрояване.