Из делниците на един луд (9 – 13 юли)

Александра Маркарян 16 юли 2012 в 07:40 7614 2

Понеделник, 9 юли

Депутатът Емил Василев реве в страницата си във Фейсбук, че едва избягнал публичен линч: „Днес, пише Василев, за малко да изям кьотека, понеже тълпа побеснели пенсионери ме обърка с шефа на ДКЕВР.” И си турил снимката и написал: „Този на снимката е Емил Василев от РЗС… Моля, ако го срещнете на улицата - не го бийте!"

Лично ние бихме оставили депутатската молба без последствия. За 23 г. „на тавана на лошите ни спомени” са се събрали 6 ОНС и едно ВНС, които ни карат да мислим, че когато и да се набие един депутат, никога не е напразно… Макар че още от българите от старо време е известно, че „Трябва да го побиеш, дорде не е разбил стовните, а когато ги разбие, то ти го бий, колкото искаш, а стовните няма вече да бъдат цели.”

 А га яде кифтеата…

Сидеров, например. Сбъркал бил, подкрепата му за ГЕРБ била грешка! Ако беше биен навреме, нямаше да сбърка. Мислел, че, ако богати хора дойдат на власт, нямало да крадат. Прост си остана, ако и да се изучи за поп. Никога не е чувал за феномена „хедонистична мелница” - колкото повече имаш, толкова повече ти се ще. И тия, богатите, как са станали богати? „Има нещо много особено в парите. Когато са в големи количества, те живеят свой собствен живот, дори имат собствена съвест”, казваше Харлан Потър, герой на Чандлър. И тая съвест няма нищо общо с чистата съвест. И прокуратурата би имала сериозна работа с една голяма част от българските богаташи, ако самата тя не беше заета с усилието да се нареди сред тях.

„За три години, разправя Сидеров, ако вземеш шимпанзе от джунглата, може да се научи дори да стане депутат. То може да се научи почти да пише и говори…"

Това наистина е вярно, но при едно условие – че имаш неограничено количество шимпанзета*. Обаче със 117 шансът не е голям. Дори и с всичките 240 не е… Добрата новина е, че колкото повече шимпанзета пращаме там, толкова повече се увеличава шансът. Така де, не е ли така?!

Така е, така е.

На последното заседание на МС премиерът обяснявал на министрите Хигс бозона, открит при експериментите в големия адронен колайдер оня ден. Ама така простичко и ясно го обяснява, както Стивън Хокинг („Кратка история на времето…”) и Микио Каку („Физика на невъзможното”) не биха могли… Дори им нарисувал схемичка, подобно на оная с болтовете…

Шегувам се, бе! Макар че кой знае дали се шегувам…

Обясни им сделката с дълга. И така авторитетно бори високата материя, че тя напълно се предава… Направо с ипон я побеждава. Някои от икономистите от по-старата школа навярно биха казали, че икономическите възгледи на премиера са на границата на волунтаризма. Но ние не бихме. Ние бихме казали, че границите отдавна са минати…

Навремето един колега от Философски факултет беше отишъл в дружество „Георги Кирков” да се запише за лектор, та да изкара и той некой лев. И там го питали по кои въпроси може да говори. „Мога, рекъл им, да се изкажа по всеки обществен въпрос срещу прилично възнаграждение.” Но Бойко може повече – може по всеки въпрос. Мисля, че няма какво да се убеждаваме в това. Още като главен секретар на МВР даде определение на тока, което и до днес не е задминато по простотата си: „Насочен от движение на електрични товари, това е електричният ток, той минава и не се усеща… Минава през проводниците, на другата сутрин – има го – няма го…”

Цветанов вика: „Правим всичко, за да намерим откраднатите от Енев пари”. Щото човекът се предаде, ама парите ги нема. И ще бъде трудно да ги намерят, защото, вика Цецо, "Няма никаква веществена нотификация, която да подпомага разследването.”

Уау… Бу адама чок челеби!** Га се изучи туй момче?! Нотификация! Веществена!

Да, Цветанов не просто владее диалекта на племето, той го създава! Не знам дали е допустимо да се употреби израз „словесен волунтаризъм”. Но се налага.

И накрая бих искал да завърша оптимистично. През 2002 г. премиерът, тогава главен секретар на МВР, каза: „Държавата в момента е на ръба. Или ще тръгне напред, или ще се върне обратно.”

Е не се върна…

Вторник, 10 юли

„Борисов влезе в учебниците по история”, съобщава пресата.

В качеството си на премиер автоматично придобивал статут на историческа личност и есенеска ще го изучават в 11 клас.

Министърът на просвещението обяснява: „Сега е 2012 г. От 2001 г. досега България стана член на ЕС. Защо вашите деца да не знаят, че България е член на ЕС?...”

Да, бе! А, като е за ЕС, що историята не спре до 2007 г.? Таман да остане малко и за настоящето. Не ми се струва правилно действията на премиера да се вписват едновременно във вестниците и в учебниците.

Доста история съм чел, но като че ли никога не е имало човек, който така да тормози епохата с амбициите си. "Никога не сте имали и няма да имате по-демократичен премиер, на който по всяко време да може да дойдете и да му поставяте въпроси и той да ви отговаря като ученик".

От тези думи на премиера може да ви се стори, че при него ценностите на демокрацията още не са напълно интериоризирани. Щото демокрацията е система от процедури, които правят така, че дори „недемократичната” личност да се държи демократично. Личните дадености на човека на върха имат значение при авторитарните режими. Но не бива да забравяте от къде е почнал и колко се е развил. Както и да е.

Пък във в. „Сега” (може и да иронизират, но не вярвам) пишат: „В някои части на Азия хората строят паметници на любимите си ръководители, кръщават на тяхно име улици, площади, нови животински видове и месеци от годината. У нас - вяла работа.”

Така е. Когато през 2003 г. Кин Чен Ир навърши 61 г. признателното корейско население, по-точно тамошното БАН, създаде ново цвете – „Червена кинченирка”. Наистина, това значи уважение, а не с някакво служебно вкарване в историята.

Но не само народите от Азия. Американските учени кръстиха на Обамата лишей.

Веднъж открехната вратата на историята, Борисов се възползва да пробута и четирима от министрите си: Цецо, Дянков, Лилето и Делянчо. "Ще останат в историята като едни от най-добрите в дадената сфера".

„Големият политик, казваше др. Троцки, като си сложи ухото на земята, трябва да чува стъпките на историята.” Премиерът определено ги чува. Дори не стъпки, ами направо гласове…

Ако се вгледате, ще забележите, че в дясната си ръка Лилето държи касетофон и записва мъдрите Му мисли…

На кандидатурите на Лилето и Дилянчо за историята няма да се спирам. С просто око се вижда, че са несъстоятелни. За Дянков лично ние трудно намираме думи, но историята ще намери. Тя за къде по-такива е намирала… По данни на Евростат доходите у нас са нараствали с по 1% от 2009 до 2011 г. А той обещава по 3% занапред, „за да можем за 7-8 г. да стигнем средното ниво в ЕС”. През това време вероятно ЕС ще спре да ни изчака, а може дори да тръгне срещу нас.

Цветанов? Миналата седмица, когато ГДБОП разби „най-страшната” хакерска банда у нас, Цветанов рече: „Всички участници в заловената хакерска група са изключително високо интелектуални личности, познават добре информационните технологии.”

От в. „Преса” научихме, че едната от тези заловени „високо интелектуални личности” се казва Синан, на 16 г., ученик в гимназията в Казанлък в паралелка по компютърни технологии. Класната му рекла, че момчето е на „ти” с компютрите „в степента за класа, в който учи”. Другият „зловещ” хакер е 19-годишният Марин Борисов, абитуриент в гимназията по облекло и хранене. Дето се вика, да е високо интелектуална личност, да е, колко да е?! Взел матурата по български с тройка, но по химия го скъсали… И т. н. И изобщо май тази много шумна акция ще излезе като другите… Но, в края на краищата, това също е начин да останеш в историята. Нали точно с крякане гъските са спасили Рим от галите?! И с това са останали в историята. Или бъркам?

А на младежите, на бъдещите читатели на историята, искам да кажа думите на Дизраели: „Не четете история, четете биографии, защото това е животът без теории.” Прочетете биографията на премиера и всичко ще ви стане ясно. Или на Цецо, неговата поне няма да ви отнеме много време…

Сряда, 11 юли

„ГЕРБ вкарва ред в погребалните услуги”, съобщава „Новинар”. Подготвяли закон. В него се предвижда образователен ценз за гробарите, с което вероятно ще се вдигне качеството на услугата. Ще се повиши наукоемкостта, както би казал колегата Доган. Право да ни копат ще имат само завършилите гимназиално образование. Всички агенции ще се вържат с НАП. Сега от 160 регистрирани само 12 отчитали оборотите в реално време. И, ако се погледне общият им оборот, той е едва десетина хиляди годишно. Докато според НСИ оборотът им за 2011 г. е над 110 хил.

Отделно всяка агенция трябва да притежава поне два автомобила, единият от които да е катафалка. И това е добра идея. А не да возят мъртвите на какво им падне. Има документирани случаи на извозване дори с бригадирска количка… Само бихме искали да допълним, че би било добре в закона да залегне изискване катафалката да е с демултипликатор. Лично сме наблюдавали, и то не веднъж, как опечалените припкат след някоя волга комби, понеже тя няма демултипликатор и не може да кара „тъжно”, ако мога така да се изразя.

Да, както ви споменахме и преди, тая власт наистина полага усилия да ни погребе.

„Изчисляваме сами бъдещата си пенсия”, съобщава „Труд”. Лично шефът на НОИ Петков съобщил, че до края на годината ще пуснат пенсионен калкулатор, на който гражданите сами да си смятат какво имат и какво не им стига.

Браво! Ние лично много уважаваме калкулаторите. Те освобождават човек от нуждата да се допитва до някой киселите лемури, които или не знаят, или ги мързи да си отворят устата. Между другото, братя, без да се отплесвам, да ви кажа как да действате, когато все пак опрете до такъв. Гледате го учтиво в очите и му казвате: Мога ли да купя някоя минута от работното ви време? Пробвано, сработва.

Но по отношение на личните ни нужди, пенсионният калкулатор може малко да почака. Сега по-належащ ни е друг. Затова ще си позволя да дам идея на г-жа Инджова. По-лани Руския статистически институт създаде калкулатор за лична инфлация. Много полезно изобретение. Щото НСИ отчита, че инфлацията юни 2011- юни 2012 г. била 1.6%, но ние забелязваме, че съестните продукти, дето лани ги вземахме за 20 лева, сега ги вземаме за 50 и то не всичките. Значи при нас действат фактори, различни от тези, които определят общата инфлация. Та, ако си имаме личен инфлациомер, ще можем да махнем луксовете и да оставим в потребителската си кошница само това, което ползваме – хляб, олио, домати, краставици и още две три стоки от първа необходимост, като ракия и бира. И кабинетът ще вика, че инфлацията е дефлация, но ние ще си я мерим дома и ще знаем истинските й стойности. Какво ще ни донесе туй знание засега е трудно да се каже... Вероятно само печал...

Колаж Афера.бг.

Мислех днес да не се занимавам с политиците, но колегите от „Сега” ме подразниха. Пуснали снимка на копчетата за ръкавели на министър Цветанов и написали под нея: „След ризите с монограми модният законодател Tzv предизвика ценителите с нов аксесоар - копче за ръкавела във формата на петолъчка.”

Лъжат! В „Новинар” прочитам следното: „Фоторепортерът на вестник "Сега" днес е успял да заснеме ръкавелите, на които личи надписа - "United States - Secret Service". Значи в „Сега” са видели много добре какво има на копчетата, но се правят на улави, та да си помислим, че Цветанов го влекат петолъчките. И са премълча United States, щото, нали, до United States можеш да туриш по-скоро еврейската звезда, отколкото петолъчка…

Не бива така да се лъже! Цецко дава толкова поводи да го почешеш, ако ти се иска и ти стиска, че не е нужно да се измислят нови. Думите и делата му задминава всяка фантазия.

Четвъртък, 12 юли

Социологическо проучване показало, че неомъжените американки предпочитали да гласуват за Обама. Над 60% от момите били изкъде него, докато за Ромни били само 31%. Ромни обаче води при омъжените с 49% на 42%. Нашите социолози никога няма да се сетят за такъв интересен кливидж*. Все делят хората на образовани и необразовани, на бедни и богати, като че това е най-важното. Според дипломиран социолог Тони Филипов, д-р, Борисов повече го подкрепят женените. И то е логично. Женената българка, даже и с Брад Пит да се е взела, мисли за мъжа си като за „моя мухльо”. И го сравнява с телевизионния пич и той й изглежда още по-голям мухльо. Мъж й, не телевизионният…

Карикатура в. „Новинар”

Като добавим към това и ежедневните опявания на нейната майка („Виж, мама, хорските мъже какво правят…”), нема що да се чудим. Няма да забравим как по-лани в Петрич една шивачка се изправи и му каза на премиера право в очите: „Признавам трима мъже – съпруга, шефа и тебе!” Но като отчетете факта, че първите двама са споменати тъй да се каже служебно, кой е № 1 в сърцето на омъжената българка? Именно.

Като казахме по-горе, че кливиджът „бедни-богати” не е от най-важните, имахме предвид, че понякога, в отделни случаи не е. Иначе как да не е?! Човек като си има пари, даже и кучетата не го хапят. От Противобясния кабинет на I-ва градска болница съобщават, че в „Симеоново”, „Драгалевци” и „Бояна” нямало нито един захапан от бездомно куче. Докато във фавеласите (малко пресилвам) "Захарна фабрика", "Кремиковци", "Дружба", "Слатина" и т. н. жертвите били десетки. Директорът на болницата д-р Димитров вика: "Масовият случай е на нахапани от кучета деца и възрастни хора, които се разхождат в парка или се прибират по тъмно в жегата".

Пенсиите, какво правите из парковете по нощите, бе? Натискате се по пейките с млади гаджета, какво друго… Еми тогава…

От една страна, то си е човещинка. Но пък, от друга, „старостта, скромните финанси и възпалените късогледи очи не създават особено благоприятна ситуация в любовта”, казваше др. Зошченко. Поне подбирайте материала от вашия си възрастов диапазон, не ламтете за агнешко. Агнешкото излиза през носа. Чета в „Жълт труд” какво рекла младата актриса Елен Колева за бившия си любовник Александър Найденов, краля на майонезата. „Трябваше, вика, да понасям старческите му миризми”. Тя вероятно си е мислила, че съвместното живеене е само обмяна на парични знаци. Ама не е. Според класическото определение на Мопасан, „бракът е обмяна на лоши настроения през деня и неприятни миризми вечер”.

„Хареса ми, вика Еленка, добрият живот, той изпълняваше всичките ми капризи, пътувахме, получавах скъпи подаръци, живеех си чудесно… Е, трябваше да понасям старческите му миризми…” Ще понасяш, зер… Който яха магарето, ще му търпи и пръ…

Ама когато й купи джип кубче за над 300 бонки и с мутренски номер (СА 00 01, като на премиера), не миришеше. Когато й инсталира цици, щото Господ й беше оставил само място за цици, не миришеше. Когато плати (така пишеше в „Контра“) 150 бонки да я „изберат” за водеща на готварското шоу, не миришеше. Но сега замириса, щото й би шута. А богатите, като бият шута на любовницата си, прибират й и всичките придобивки – коли, апартаменти, телефони… С една дума връщат момата на спирката, ако мога така да се изразя.

Бизнесменът обяснява що й бил дузпата. Щото от миналото й изскочили „цяла чета ръгльовци”: „Изведнъж много „мъжки скелети“ изскочиха от миналото й. И то за невръстните й тогава 24 г.! Да, с някои е била само няколко пъти, с други – само веднъж. Още по-гадно! Тя всъщност актриса ли е била, или …?!” Ами май е била „или”, ако верно е карала екипа на „Шивачки” направо по ведомостта… „Преспала е не само с режисьора на филма (по нейно признание), но и с продуцента (по негово признание)…” (Интересно дали е прескочила оператора Емил Христов?)

Е, това вече е гадно! Що трябва да се забъркват и други хора? Людмил Тодоров сега какъв джоап ще дава на жена си? Или продуцентът ? Всъщност, те продуцентите на филма са трима: Брайко Брайков, Владо Шишков и Петя Брайкова. На мой риск изключвам Петя Брайкова и залагам на Владо. Но щом се е похвалил, хак му е. Това българинът е голям простак! Ако не се похвали, все едно не е таковал…

Според мен така ги учат във НАТФИЗ. Дават им за пример Афродита, непорочността на която се връщала след като се изкъпе. Лично Теди Москов съм го чувал… И те се къпят ката ден…

И за да не излезе, че вземаме страната на едрия бизнес срещу изкуството, да кажем и две думи за бизнесмена. Сам се хвали как на някакво „афтърпарти” един младеж се завъртял край Елен. И бизнесменът му скръцнал със зъби: „Казах му: А искаш ли сега да ти навра главата в задника?"... Не разбрах младежът какво е отговорил, но предполагам, че е отклонил офертата. За журналистите вика: „Нямат ли някои журналисти…..такова, че да си играят с него?!” И още доста такива…

„Моля, драги читатели, да бъда извинен, че ви занимавам с такъв дребен, незначителен факт, който не заслужава може би вашето висококултурно внимание…” Но това са ВИП персоните ни и ми се ще да ги опознаете малко повече.

Един пич казваше, че когато Господ давал парите на богатите, той вероятно си е мислел: „По-добре, отколкото да си нямат нищичко”. Не знам при другите народи, но за една голяма част от българския „елит” си е баш така.

Петък, 13 юли

Правителството на ГЕРБ се готви да даде 17.5 млн. лева за информационна кампания за цифровизацията на тв ефира, съобщава „Труд” по свои си съображения. Проблемът е, че всичките 6 мултиплекса били директно или индиректно свързани с банкера Цветан Василев. Така излиза, че държавата налива милиони в рекламата на частен монопол.

Ех, г-н премиер… Вие не знаете, но ние ще ви кажем – все някога ще излезете от обръщение. И тогава, ах тогава… Сигурно не ви се вярва, но както казваше месарят Татко Кюлц, „Всичко си има край, само суджукът има два края!” Лично сме присъствали на „Великата метаморфоза”, когато за една нощ на страниците на „Монитор” се превърнахте от Бойко Тиквата в г-н Борисов, а довчерашният принц Станишев обра дори собствените пасиви на Пеевски. И обратната метаморфоза е повече от възможна. С тая разлика, че тогава групата на Василев-Пеевски още не беше толкова яка, колкото е сега. Те контролират по-голямата част от пресата, почти цялото разпространение, а сега, освен, че имат няколко телевизии, ще хванат и разпространението на електронните медии. И от тук нататък каквото съобщи Пеевски, че е станало, това ще е станало, друго няма да става.

Тъй че, г-н премиер, като паднете, (ако минете само с падането, де, щото колегата Иван Бакалов вика пред „Жълт Труд”: „Бъдете сигурни, един ден ще съдят Бойко…”) ще се биете по главата като д-р Франкенщайн…

Но може и да бъркам. Премиерът е учил бизнеса при едни момчета, дето рядко си оставят магарето в калта. В тези среди балансът се прави с помощта на следните две пера: „Ми даде”, „Му взех”. Ама какво да се чудим. Ако е верно (лично ние не го вярваме), че навремето Костов си бил поискал от Майкъл Чорни 34% от Мобилтел, то сега сигурно вече се дели фифти-фифти.

Карикатура Комарницки, в. „Сега”.

Барозу казал на Борисов: „Докладът ще е честен”.

Плаши го. Премиерът е на извънредна визита в Брюксел точно с цел да предотврати тази възможност. Щото, както наскоро обяснихме, на нас честен и обективен доклад не ни трябва. Но Барозу му попарил надеждите.

 

 

………….

* Ако човек вземе неограничен брой маймуни и ги сложи на достатъчно здрави пишещи машини, съществува вероятност някоя от тях да напише точната версия на Омировата „Илиада”., Насим Талеб, „Надхитрени от случайността”. Някои учени го наричат „Теорема за безкрайната маймуна”.

** Тур., този човек е много умен.

 

To be continued next път

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови