Гибралтар между Обединеното кралство и ЕС

Теодор Спасов 29 април 2017 в 10:13 6339 2

Активирането на член 50 от Лисабонския договор сложи началото на процеса на напускане на Европейския съюз от страна на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Още на самия старт на преговорите с Брюксел обаче бе поставен на дневен ред въпросът за съдбата на Гибралтар – малък полуостров под короната на кралица Елизабет Втора, разположен в южната част на Пиренейския полуостров.

Площта на полуострова е едва 6,7 квадратни километра, като на север граничи с Кралство Испания. Населението му се състои от едва около 32 000 души - толкова, колкото е това на малък български град като Карлово. Икономиката му се крепи основно на туризма, хазарта, финансовите услуги и корабоплаването.

Кралство Испания губи Гибралтар в резултат от подписания през 1713 г. в холандския град Утрехт мирен договор. Според този документ някои испански територии се поделят между тогавашните Велики сили.

По пътя към Гибралтар

Според конституцията на Гибралтар тази британска територия се управлява самостоятелно, като защитата и външните отношения остават отговорност на британското правителство.

Гибралтар не иска да напусне нито Обединеното кралство, нито ЕС

Неотдавна правителството на Гибралтар обвини Испания, че се опитва да манипулира Европейския съюз в полза на своя интерес – а именно да поеме Гибралтар под своя суверенитет. 

Всъщност, суверенитетът на Гибралтар отдавна е дъвка във взаимоотношенията между Лондон и Мадрид, като задействането на чл. 50 от Лисабонския договор е само формалният повод за словесните „кавги“ между двете страни. Тази точка влезе в дневния ред след като британският лорд Майкъл Хауърд зави в интервю пред британска медия, че Обединеното кралство е готово да защити Гибралтар дори и чрез агресия, както навремето Тачър е защитила Фолклендските острови от Аржентина. Именно тези думи бяха разковничето, което предизвика медийна сензация и широк отзвук в социалните мрежи и таблоидите. И е на път да предизвика дипломатически скандал.

Гибралтарци не искат да са под короната на Испания

Жителите на Гибралтар отказват предложението да станат част от Испания на два референдума, проведени през 1967 и 2002 г. На първия референдум едва 1% гласуват против това Гибралтар да остане под короната на Обединеното кралство, а 35 години по-късно едва 4 процента.

Не скандал, а дъвка

Три са основните мотиви на Испания да желае да поеме суверенита върху Гибралтар, поне съдейки по възникналата в таблоидите и в социалните мрежи мълва:

- макар и да не желаят да бъдат част от Испания, по-голямата част от жителите на Гибралтар са против излизането на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз;

- уреждането на статута на Гибралтар след формалното напускане на ЕС от страна на Обединеното кралство може да бъде сложен, тъй всеки ден както испански граждани, така и жители на Гибралтар прекосяват испанско-гибралтарската граница, за да отидат на работа;

- Испания счита, че Гибралтар исторически е дял от нейната територия.

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей неотдавна заяви, че няма да допусне условие от страна на Брюксел, при което Гибралтар да мине под друга корона, визирайки тази на Испания.

Внедрени членове на британските тайни служби.

Но всъщност е невъзможно суверенитетът на Гибралтар да бъде променен без изричното съгласие на местните жители и на Обединеното кралство. Затова проблемът между Лондон и Мадрид може да се тълкува много повече като медиен, отколкото като дипломатически.

Гибралтар между тролските мемета и дипломацията

Испанските социални мрежи се изпълниха с подигравателни мемета, в които иронизират Обединеното кралство. Британските таблоиди от своя страна интерпретираха тези мемета като обидни.

Извън света на таблоидите и социалните мрежи, съществуват реални опасения, че неразбирателствата между Мадрид и Лондон по отношение на Гибралтар, провокирани от писанията в таблоидите, може да предизвикат затруднения в преговорите по напускането на ЕС от страна на Обединеното кралство. Налични са и опасения, че това дори може да забави същинското напускане на ЕС.

Испания няма изгода да претендира за суверенитета на Гибралтар

Испания не би подкрепила независимостта на Шотландия в случай, че британската страна пожелае такава, за да влезе в Европейския съюз. Това неотдавна бе заявено от правителството пред мадридски ежедневник.

Причината е, че подобен акт от страна на Испания би могъл да възбуди сепаратистки настроения в страната на баските и Каталуния. Поради същата причина Испания е една от страните-членки на ЕС, която към днешната дата все още не е признала независимостта на Косово и Метохия. И на този фон медийната мълва, че Испания би настоявала за назависимостта на Гибралтар от Обединеното кралство, за да поеме суверенитета върху полуострова, изглежда още по-нелепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

29.04 2017 в 10:54

Още отсега ви казвам че референдумите са такова животно, което е различно-за Гибралтар и Лас Малвинас може, за Крим не може.

Просто за да не правите намеци и инсинуации в следващите коментари.