А колко кьорфишеци преди този във Фонда за деца видяхме и платихме...

Юлиан Христов 26 април 2016 в 16:48 7765 3

Кьорфишеци те на Цв. Цв. - от

Случаят с "избродираната" акция на ГДБОП във Фонда за лечение на деца и уволняването на директора му Павел Александров припомни отново кой е на власт. В първия мандат на правителството на ГЕРБ, освен с глуповати наименования (като например "Дупетата", насочена срещу месопреработватели), операциите на спецслужбите се "прославиха" и със сервилното си съучастие в публичното унижение и осъждане на хора, които по-късно, се оказваха невинни.

Акцията във Фонда е емблематичен наръчник за активно мероприятие за очерняне, а логичният завършек на подобни акции са поредицата от осъдителни присъди срещу България в съда в Страсбург. Показателно е, че в деня на акцията във Фонда, правителството взе решение за изплащането на 40 хил. евро заради поредното осъдително решение на европейския съд за нарушаване презумпцията за невиновност, на правото на зачитане на личния и семейния живот и на правото на ефективни правни средства за защита при една от шумните акции на МВР в първото правителство на ГЕРБ.

Въпреки това никой от управлявалите тогава и днес не показва признаци на разкаяние, но за сметка на това се демонстрира "похвална" приемственост. 

Бебето от фризера

Това е случаят, който беше повторен удивително детайлно и с акцията във Фонда. Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов не се посвени, в разрез със закона, да оповести съдържанието на специални разузнавателни средства, и с най-назидателния си тон да раздаде присъди от трибуната на парламента.

„Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс,” заяви Цветанов пред депутатите. Тогава беше заведено дело срещу докторите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефа на АГ отделението д-р Димитър Сотиров, но малко по-късно то беше прекратено заради липсата на престъпление. 

Петорната експертиза по случая доказа, че лекарите нямат вина. Все пак, преди да прекрати делото, прокуратурата поиска нова експертиза, вече с 9 вещи лица, които дадоха същото заключение. Единственото, което Цветанов направи, е опит за извинение. "Извинявам се на лекарите в Горна Оряховица за това, което съм им причинил", каза той в интервю за bTV, като побърза да добави, че било пресилено твърдението за това, че с изказванията си е изкарал лекарите убийци. 

Абсолютният престъпник и тримата "разпнати" около Великден

По показност с нищо не отстъпва и акцията срещу бившия вътрешен министър Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. 

При ареста на Цонев МВР разпространи кадри (както това стана и при "Октопод" и други подобни операции), на които ясно се чуваше как тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев директно издава присъда. "Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като за всеки един престъпник - долу на земята", издаде заповед Василев преди спецченгета да хлопнат белезниците на Цонев. След този случай МВР започна да пуска записи от акциите си без звук. 

Малко преди ареста Василев оповести пред медиите, че преди Великден ще бъдат "разпнати трима". Любопитна подробност е това, че Василев напусна прокуратурата след скандала със записите от Банкя, а някои от най-шумните дела, по които той беше наблюдаващ прокурор - за укриване на данъци от шефове на Булгартабак, срещу братя Маргини и за бюлетините в Костинброд, не приключиха с осъдителни присъди. 

По делото срещу Николай Цонев Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда на предходните две инстанции с мотиви, в които описа действаща схема за дискредитиране на неудобни с активното участие на службите. Това доведе до оставката на тогавашния шеф на Столичното следствие Петьо Петров. В мотивите на ВКС се посочва, че Петров е участвал в оперативно мероприятие заедно със службите, като целта е била той да провокира бившия министър и други двама подсъдими - финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, да дадат подкуп. 

Краят на сагата приключи с това, че правителството предложи на Цонев сделка като го обезщети с 15 хил. евро срещу отказа му да съди държавата в Страсбург. 

Поредица от осъдителни присъди срещу България

През ноември миналата година беше постановена поредната осъдителна присъда срещу България заради показни арести на МВР и последвалото оневиняване на нарочените. Една от първите акции "Медузите", насочена срещу общинския съветник от БСП във Варна Борислав Гуцанов, повлече след себе си решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). По делото „Славов и други срещу България” държавата беше осъдена да изплати обезщетение от 40 хил. евро за нанесени неимуществени вреди на четиримата жалбоподатели - Даниел Славов, съпругата му и двете им деца. Съдът прие, че има нарушение на презумпцията за невиновност, на правото на зачитане на личния и семейния живот и на правото на ефективни правни средства за защита.

Заради същата акция, през 2013 година бившият председател на Общинския съвет във Варна и депутат от БСП Борислав Гуцанов осъди държавата за сумата от 40 000 евро заради незаконно задържане и изявления на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. В решението на съда в Страсбург се посочва персонално Цветан Цветанов като отговорен заради медийните му изказвания за това, че е нарушил презумпцията за невиновност.

Съдът определя и като "фрапиращо" това, че полицаите провели ареста на Дънката два пъти, за да може акцията да бъде заснета от камера. Тази "техника" беше приложена и при показния арест на Алексей Петров при операция "Октопод", обвиненията по която също пропаднаха, а държавата беше осъдена отново в ЕСПЧ. През март 2016 г. съдът отбеляза, че с изказвания на Цветанов е нарушена презумпцията на невиновност и присъди общо 85 хил. евро на Пламен и Йордан Стоянови и семействата им, 9 хил. евро на Алексей Петров и 15 хил. евро Антон Петров и съпругата му.

През февруари 2015 г. България за пореден беше осъдена да плати 3600 евро обезщетение, както и да поеме разноските от 1500 евро по друго дело отново заради изявление на Цветанов. На 20 декември 2009 г. по време на пресконференция в Пловдив Цветанов съобщава, че бившият шеф на РПУ в Бяла Слатина Тони Костадинов е задържан за участие в банда за разбиване на сейфове в банки и фирми. По-късно Костадинов беше оправдан и осъди държавата за това, че е изкаран престъпник без присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

2

Краси

26.04 2016 в 22:57

След като година и половина се прави на променен и помъдрял, мутрата си възвърна формата от първия мандат.
Продължавайте да гласувате за него, идиоти от цяла България. И вместо промените от референдума на Слави ще доживеем връщането на член първи от конституцията.