В София работи център за хора с увреждания

OFFNews 05 октомври 2017 в 11:14 2188 0

В София работи център за хора с увреждания. 

Център за подкрепа на хора с двигателни увреждания "Актив" е създаден от БАРИС – Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт, в рамките на проект "Активен живот" и работи от август. 

Център "Актив" се намира в 25-то ДКЦ в столичния кв. "Младост" - на 3-ия етаж е, но има работещ асансьор, а на входа на поликлиниката има рампа.

Идеята е хората с увреждания да могат да посещават рехабилитация безсрочно, дълго след като приключи заплащаната от държавата рехабилитация. 

Здравословните проблеми на всеки се разглеждат индивидуално и в зависимост от това се изготвя график за различните дейности. 

Центърът разполага със специализирана апаратура - апарат за магнитотерапия, апарат за средночестотен ток, с масажна кушетка и други.

В центъра работят психолог, социален работник, масажист, ерготерапевт, предлагат се спортни занимания - лечебна физкултура, колоездене със специализирани колелета, шахмат и тенис на маса, а част от посетителите избират да идват в центъра дори и само, за да поддържат социални контакти. 

Центърът осигурява и транспорт за хората, които не могат сами да се придвижат до него.

Центърът е посещаван от около 30 души, които са подбрани в рамките на проект "Активен живот". Подборът е станал по изработена методика, а сред критериите са доход, социална среда и интереси, медико-социалното състояние и други.

BG05M9OP001-2.005 „Активно включване“, финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови