36 без маски глобени във Варна днес, двама заплашени от затвор за нарушаване на карантина

OFFNews 25 април 2020 в 16:12 3147 0

36 души са били глобени във Варна днес, защото не са носили маски навън, съобщи полицията в града. Срещу други двама са образувани досъдебни производства за нарушаване на задължителна домашна карантина.

Общо 335 души са проверени дали спазват наложената им домашна карантина. Срещу двамата нарушители са образувани досъдебни производства за престъпления по член 355, ал. 2 от НК, касаещ неспазване на задължителната карантина след завръщане от рискова страна. Ако бъдат осъдени, могат да лежат в затвора до 5 години и да бъдат глобени с 10 хил. до 50 хил. лева.

Разследванията, започнати по време на обявеното извънредно положение заради коронавируса, са взети на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна.

Днес са извършени също 245 проверки по Закона за здравето във Варна и областта. Установени са 54 нарушения, съставени са актове за административни нарушения. В 36 от случаите става дума за липса на маска или друго средство, покриващо устата и носа на гражданите.

През последните седмици във Варна бяха глобени стотици граждани за нарушаване на изискването за носене на маска и бяха установени още случаи на неспазване на карантина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови