Кабинетът номинира Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС

Кандидатурата й има своите шансове, заяви премиерът Близнашки

Юлиан Христов 06 август 2014 в 15:49 4197 6

Георги Близнашки
Георги Близнашки

Новото служебно правителство номинира досегашният ни еврокомисар Кристалина Георгиева за върховен представител по външна политика на ЕС.

Че Георгиева е българската кандидатура за Еврокомисията, потвърди премиерът проф. Георги Близнашки след първото заседание на служебния кабинет, провело се днес следобед.

"Играем за победа"

"Играем за победа. Ние имаме нашите шансове, това не е кауза пердута. Нашата дипломация работи активно, включително и с прякото участие на държавният глава", отговори министър-председателят на въпрос дали постът вече не е отреден за представител на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Според премиера съотношението на силите в момента е благоприятно за България и това ни дава "съществени" шансове. 

Външният министър Даниел Митов допълни, че ще се опитаме да извоюваме максимална подкрепа за българския кандидат за външен министър на ЕС. Митов каза, че Кристалина Георгиева не се нуждае от реклама. "През последните години тя си извоюва име и уважението на всички свои колеги. Познава прекрасно и има лични отношения с много световни лидери", каза още служебният външен министър. 

Премиерът Близнашки коментира, че се надява лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев да подкрепи кандидатурата на Георгиева. "Самият аз ще направя усилия да разговарям с него и да го убедя, че всички трябва заедно да застанем зад тази кандидатура", обясни Близнашки. 

„Тази кандидатура отдавна се обсъжда в обществото и едва ли се нуждае от подробна аргументация. Това е убедителна, достойна кандидатура за България. Ако тя успее да заеме поста, това ще бъде огромен успех за българската външна политика, за българската дипломация”, посочи премиерът.

"Комунизмът е един много красив идеал"

Служебният премиер коментира публикациите, в които се коментира миналото му на активен член на БСП. "Не виждам как бих могъл да го направя. Това е част от моя живот, част от моята биография. Комунизмът е един много красив идеал, за който са загинали много честни и светли личности", разясни Близнашки, допълвайки, че поведението му през годините е било последователно.

"Мисля, че съм една от онези личности, които последователно са се борили за въвеждането и отстояването на демократичния правов ред в страната", каза още той и припомни, че е един от създателите на новата конституция. Близнашки каза още, че коментарите и етикетите, които се появяват по негов адрес в левия печат, не го притесняват. 

"Ако имате някакви съмнения в моя морален интегритет, аз съм готов да отговоря на всякакви въпроси. Комунизмът е наше обще минало. Успяхме да се разделим с този режим. Нека се опитаме да дадем всичко от нас самите демокрацията да пребъде в нашата страна. Мисля, че една от централните теми е как да опазим, да възкресим нашите демократични ценности и принципи, да произведем едни демократични избори", каза Близнашки. 

Костинброд 2

Без много подробности служебният премиер обясни, че намеренията на правителството са за взимането на сериозни мерки по протичането на нормални избори, за да не бъде опорочен изборния резултат. "Ще ви запознаем с всички наши начинания в поредица от срещи. Процедурата по провеждане на избори е разписана в Изборния кодекс. Целият този процес имаме намерение да бъде проследен, да бъде дадена възможност обществото да проследи отблизо и ще ви уведомяваме за всяка стъпка, която предприемаме", обясни Близнашки.

Една от стъпките, които бяха оповестени от премиера за гарантиране на прознарчност на изборите, е създаването на граждански борд, който ще следи отблизо този процес. "Няма да има нищо скрито покрито. Нека да започнем. Ще ви информираме и това ще бъде една от централните ни теми през следващите два месеца", каза още той. 

Солидарност

На първото си заседание министрите днес са взели решение да отделят по 300 лв. в помощ за бедстващите в Мизия. Това е станало по предложение на Георги Близнашки, който поясни, че министрите ще вземат заплата в края на месеца.

„Това е благороден акт. Призовавам всички да се отзоват според възможностите си. Добре би било като национална общност да покажем съпричастност към нашите сънародници”, заяви Близнашки, който има намерение в следващите дни да посети засегнатите от наводнението райони. 

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов заяви, че заедно със служебния вицепремиер по социална политика Йордан Христосков, ще посетят Мизия в четвъртък. „Взети са мерки, екипите са на терен. Нещата на този етап са под контрол”, уточни Бакалов.

Днес министрите са изслушали доклад на директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, от който ставало ясно, че за приливната вълна се е знаело три дни преди наводнението. Според Бакалов обаче остава неясно дали реакцията на властите е била достатъчно адекватна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови