'Вяра и общество' окончателно пада от екрана

Мая Младенова 06 октомври 2020 в 10:26 4767 3

Горан Благоев

Предаването "Вяра и общество" отпада oт програмната схема на БНТ и на негово място ще се излъчва друго предаване на православна тематика.

Това обяви дългогодишният автор и водещ на "Вяра и общество" Горан Благоев във фейсбук. Той е бил уведомен за промяната, но все още не е виждал писмено решение и мотиви за това.

"Вяра и общество" слиза от екрана още тази седмица. Към момента БНТ не е обявила официално причините. Пред "Свободна Европа" генералният директор Емил Кошлуков посочва, че решението е взето от Управителния съвет.

Свалянето на предаването не е неочаквано - веднъж вече това бе предотвратено в началото на лятото, когато се оказа, че "Вяра и общество" няма да присъства в лятната програма на телевизията. След ясно изразена обществена подкрепа обаче от есента предаването се завърна.

Преди дни стана ясно, че водещият Горан Благоев влиза в партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" и е един от нейните учредители. Според Благоев, с когото OFFNews разговаря, това не може да е законова пречка за присъствието му на екрана, тъй като в трудовия му договор няма изрично изискване да не членува в политически формации. "Не съм си позволил по никакъв начин това да се отрази на съдържанието", коментира журналистът. Според него по-скоро постъпването му в "Републиканци за България" е сгоден случай, използван за премахването на предаването. Защо влиза в партията? "Всеки има право на избор. Докато нещо не стане, няма смисъл да разсъждаваме дали би станало."

"В договора ми е записано, че ми е забранено да се занимавам с търговска дейност и пиар и с конкурентна дейност в други телевизии", заяви водещият. И припомни, че "Вяра и общество" е не новинарско, а образователно предаване. Той цитира и ЗРТ, който гарантира независимост на доставчиците на медийни услуги от политическа намеса. "Но аз не съм доставчик, аз работят за такъв", посочва Благоев.

"Нищо не е вечно, приемам философски промяната", споделя водещият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

3

tough

06.10 2020 в 14:22

Ми щом акълът и моралът са му колкото на цвъки, по-добре да не води предаване.

6589

2

stanimir_13

06.10 2020 в 14:09

Ми к'во да кажа по въпроса. Жалкоза един журналист, който падна до Цв.Цв. и жалко за едно прекрасно предаване. БНТ се движи към дъното бързо и неотменимо.

4040

1

jovo

06.10 2020 в 11:12

Харесвам Вяар о общество, като алтернативна гледна точка, обаче след тая изцепка с ЦВЪ ЦВЪ...извинявайте, но това не е сериозно.