Сашо Диков се скара на СЕМ: Защо не се заемате с Кошлуков? (видео)

Мая Младенова 27 юни 2022 в 13:34 4515 0

Сашо Диков в конкурса за генерален директор

Снимка Мая Младенова

Сашо Диков в конкурса за генерален директор

Журналистът Сашо Диков нападна остро СЕМ, където тази сутрин се яви на изслушване за генерален директор на БНТ.

Излизайки от регламента, вместо да представи концепция за управлението на обществената медия, той влезе в разпален спор с членовете на медийния регулатор и ги обвини, че допускат до конкурса настоящия генерален директор Емил Кошлуков. Последва емоционална критика защо БНТ изпуска сензационни новини за премиера Кирил Петков и какво не е наред в обществената медия.

Занимахте ли се с казуса , че един от кандидатите е с документно нарушение, което се наказва с до 3 години затвор - попита Диков по адрес на Емил Кошлуков. В предишния конкурс за генерален директор Кошлуков представи трудов стаж като програмен директор на телевизията на партия "Атака" - АЛФА, за да отговаря на критериите за професионален опит. Дотогава не бе публично известно той да е работил там.

Председателят на съвета Соня Момчилова и членът Симона Велева увериха, че са се запознали с казуса, но не са открили документна измама, а дали има подправен документ, може да каже само прокуратурата.

"Правите се и вие на слепи и глухи" -

отговори им Диков и ги разкритикува, че макар да не могат да разследват, могат да покажат желание и да насочат фокуса към темата.

Според Диков БНТ сега страда от "ужасяващо ниски рейтинги" и е системно източвана чрез договори с външни продуценти, както и с контракти за филми и спортни права. Затова, според него, се налага пълна ревизия от следващото ръководство.

Той остро разкритикува БНТ, която е пропуснала да отрази за пръв път посещение на български премиер в чужбина (Брюксел, 10-11 юни), не е съобщила за отсъствието на Петков от срещата на евролидерите в Солун по-рано този месец, както и не е показала разпространените от агенция "ПИК" кадри с парапета.

Оказа се, че Диков е кандидатствал в конкурса с концепцията, която е написал за предишния конкурс през 2019 година. По-късно е представил и нейна актуализация.

Гръбнакът на БНТ 1 трябва да са новините и публицистиката, смята журналистът. БНТ 2 и БНТ 3 пък трябва да се профилират в публицистика и спорт. 

"Няма кой от другите кандидати да гарантира тази свобода и независимост", каза той и изрази опасния, че нагласите на съвета са да преизбере Емил Кошлуков за втори мандат.

"Аз съм много талантлив - на границата на гениалното!": Още от изслушването - във видеото

Днес СЕМ изслушва още Ирина Величкова, Василева Матакева и Сашо Йовков, а утре – Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Гласуването за новия генерален директор е в сряда, 29 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!