По-малки глоби за обида и клевета за длъжностни лица

Йорданка Веселинова 09 ноември 2022 в 11:00 2277 1

Архив

Снимка Pixabay

С предложения законопроект се целят изменения, свързани с редица постановени от Европейския съд по правата на човека осъдителни решения срещу България

Депутатите намалиха глобите за обида и клевета, насочена към длъжностни лица, включително и към народни представители.

Законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Министерски съвет, мина на първо четене със 163 гласа "за", 45 "против" и 3 "въздържал се".

С промените се освобождава от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, когато обект на обида или клевета е орган на власт.

Очаквано срещу този законопроект се обявиха само от "Възраждане". Според Петър Петров парламентът се занимава с "глупости". По думите му глобите целят превенция. Той попита защо не се намалява и наказанието, когато длъжностно лице използва обиди или клевети. Депутатът от партията на Костадин Костадинов обаче не коментира проблема със свободата на словото, нито пък фактът, че този законопроект, наречен от него "глупост", е част от Плана за възстановяване и устойчивост, изпълнението на който ще вкара милиони евростредства в държавния бюджет.

Освен това със законопроекта се хармонизира националното законодателство с практиката на ЕСПЧ и правилото, че длъжностните лица могат да бъдат обект на обществена критика в по-широк обхват във връзка с изпълняваните от тях обществени функции. 

Във връзка с това България е осъдена от ЕСЧП по делата „Божков срещу България”, „Касабова срещу България", „Маринова и други срещу България”,  „Здравко Станев № 2 срещу България”, „Бойканов срещу България”, „Кържев срещу България” и „Сапунджиев срещу България”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

09.11 2022 в 12:25

"Освен това със законопроекта се хармонизира националното законодателство с практиката на ЕСПЧ и правилото, че длъжностните лица могат да бъдат обект на обществена критика в по-широк обхват във връзка с изпълняваните от тях обществени функции. "

Добро начало!
Ще трябва и да си плащат за некомпетентността или злоупотреба с информация!
 
X

Подкастът на OFFNews