СЕМ остави Кошлуков начело на БНТ, като не избра нов директор (видео)

За пръв път регулаторът не успява да излъчи победител в конкурса

Мая Младенова 29 юни 2022 в 10:30 8057 1

СЕМ

Снимка Мая Младенова

СЕМ

СЕМ не успя да избере днес нов генерален директор на БНТ и така остави за неопределено време Емил Кошлуков начело на обществената телевизия. След проведените три гласувания нито един кандидат не получи необходимите минимум 3 гласа от петимата членове на регулатора. Сашо Диков получи 2 гласа (от Симона Велева и Соня Момчилова), Венелин Петков също 2 (Пролет Велкова и Симона Велева), а Емил Кошлуков - 1  (от Галина Георгиева) по време на финалното трето гласуване.

Така конкурсът се прекратява и ще бъде обявен нов. Процедурата ще бъде обявена още на следващото заседание на съвета, обяви председателят Соня Момчилова, според която нито един от явилите се осем кандидати не е бил подходящ. До новия избор старият директор ще продължи да ръководи БНТ.

По думите на Пролет Велкова провалът на процедурата поставя въпроса доколко автономни са гласовете на членовете на медийния регулатор. Четирима от петимата членове на съвета са били съгласни да не допуснат Емил Кошлуков до днешния конкурс (както апелираха в писмо до СЕМ журналисти и общественици), но били посъветвани от юристи, че това може да доведе до съдебно обжалване и проблеми за бъдещото ръководство на медията. "Искам да изразя и съчувствие към Габриела Наплатанова, защото тя беше в най-тежката ситуация да не може да подкрепи един човек", каза още Велкова. Гласът на Наплатанова в подкрепа на Венелин Петков би го направило шеф на телевизията. Самата тя отговори, че решението и е било обмислено и осъзнато.

Гласуването можете да проследите тук на живо.

Трети тур от вота:

Вторият тур на вота:

По един глас получиха на първия тур Емил Кошлуков (подкрепен от Галина Георгиева), Венелин Петков (Пролет Велкова) и Ирина Величкова (Симона Велева). За успешен избор обаче са необходими поне 3 гласа от общо 5-те гласа на съветниците.

Медийният регулатор се оттегли за едночасово съвещание, след което ще проведе второ гласуване в 12:50 ч. Ако и тогава не бъде избран шеф на телевизията, след още час ще има нов вот. Ако не бъде избран директор и тогава, процедурата се прекратява и се обявява нов конкурс. За обявяването му няма конкретен срок.

Последва второ гласуване. На него 2 гласа получи Сашо Диков, предложен от Симона Велева. Подкрепи го и Соня Момчилова, но другите 2 съветнички гласуваха с въздържал се.

Емил Кошлуков получи един глас - отново от Галина Георгиева.

Два гласа получи и Венелин Петков - от Пролет Велкова и Симона Велева.

СЕМ отново се оттегли в 60-минутно съвещание и ще гласува отново в 13:55 ч. 

Видео от първия тур на вота:

Какви мотиви посочиха съветниците преди първия тур от гласуването

Членът на СЕМ Габриела Наплатанова, видимо силно развълнувана, заяви, че за нея най-подходящ би бил Венелин Петков: "Познаваме се от 20 години, 6 години беше мой началник в bTV и отстояваше редакционната независимост. Но за да няма никакви спекулации, че изборът ми е субективен и емоционален, aз съм длъжна да се въздържа в този избор."

"Аз ще дам своя кредит на доверие на сегашния генерален директор (Емил Кошлуков)", обяви Галина Георгиева. По думите й така ще бъде гарантирана стабилност на телевизията.

Пролет Велкова посочи за свой фаворит Венелин Петков. Тя обобщи няколко констатации от конкурса: начинът на финансиране на телевизията предполага политическа зависимост, а мандатът на генералния директор е твърде кратък (3-годишен) и няма възможност за завършване на реформи и стратегическо развитие. Като други съществени проблеми тя изброи непрозрачността на разходите, многото средства, които неоправдано отиват в частен мултиплекс, програмите с ниско качество, факта, че БНТ не достига до младите и е пренебрегнала децата. Каналите БНТ 2, 3 и 4 не са разпознаваеми и добре развити. Има няколко стойностни и рейтингови журналистически формата, но като цяло журналистиката не достига. Има добри професионалисти, но не винаги техният потенциал е достатъчно разгърнат. Имат нужда от повече материална и морална подкрепа и творческа свобода и ръководители с ясна визия, коментира Велкова. Тя заяви, че най-добре на тези предизвикателства според нея би отговорил Венелин Петков.

"Венелин има аурата на независим човек, който не се навежда на политически влияние. Неговите колеги в bTV винаги са твърдели, че са били защитени от политически натиск (докато той е бил техен ръководител)", каза съветничката.

Начинът на финансиране на БНТ и БНТ в момента не дава възможност за тяхната независимост, заяви Симона Велева, член на СЕМ. От изслушванията по време на конкурса тя е установила и липса на прозрачност на разходите в БНТ. От думите й стана ясно, че нейният естествен избор бил Сашо Диков. Но заради начинът, по който протече изслушването му, сега тя не била убедена в това, тъй като Диков представи старата си концепция от предишния конкурс и цитира медийни спекулации.

Велева акцентира колко важно и отговорно е днес да бъде избран генерален директор. "Аз съм склонна на компромис и диалог", декларира съветничката.

"Запазването на Емил Кошлуков на длъжност няма да промени БНТ в посока, така че тя да бъде медия номер 1. Оценявам неприемането на отчета му от СЕМ от февруари 2021 заради неизпълнението на мисията", коментира още Симона Велева.

Венелин Петков тя приема за добър и принципен професионалист, но като минус тя изтъкна корпоративния му подход.

Велева не посочи свой фаворит, като изброи плюсовете и минусите на всеки кандидат и каза, че е отворена за диалог са колегите си. Силна според нея са кандидатурата на Светлана Божилова, преподавател от Факултета по журналистика. В същото време виждала, че тя няма подкрепа сред останалите членове на съвета. Затова в крайна сметка тя номинира Ирина Величкова.

"Аз няма да подкрепя Емил Кошлуков, не бих могла", заяви Соня Момчилова, която е председател на СЕМ.

За Венелин Петков Момчилова коментира, че не приема, че БНТ може да бъде управлявана като държавна компания и "СЕМ не е борд на директорите". "Този корпоративен, мениджърски подход, ми е леко чужд", заяви тя.

"Юнакът, който ще събуди спящия великан, не го видяхме тези два дни, обобщи неочаквано Момчилова. - Надявам се ще охрабреят. И че ще го видим - ако не скоро, то в една следваща процедура."

На конкурса се явиха Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. За да бъде избран един от осемте кандидати, той/тя трябва да получи поне 3 от 5-те гласа на съветниците.

Конкурсът бе обявен, защото 3-годишният мандат на Емил Кошлуков изтича в началото на юли. Самият той се кандидатира за втори мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови