Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Милен Митев застава начело на БНР до избора на нов директор (обновена)

Мая Младенова 04 август 2021 в 14:38 3759 0

Снимка БНР

Милен Митев

Ръководителят на Административната дирекция в БНР Милен Митев ще бъде назначен за изпълняващ длъжността генерален директор на Радиото.

Съветът за електронни медии ще разгледа днес оставката на генералния директор Андон Балтаков, който обяви, че по "дълбоко лични мотиви" прекратява мандата си, считано от 6 август. Пълният му мандат трябваше да приключи през януари 2023 г.

Още днес регулаторът ще назначи Митев, който се е съгласил да поеме поста до провеждане на конкурс за нов шеф на БНР. По закон, СЕМ има тримесечен срок да назначи нов генерален директор.

Първоначално СЕМ покани за и.д. директори Силвия Великова и Петър Волгин като две от знаковите за Радиото лица, но и двамата отказаха.

Милен Митев е роден на 4 март 1984 г. Завършил е „Право“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Започва работа в БНР през 2009 година като юрисконсулт. Притежава опит в областта на закрилата на авторски и сродни права, обществените поръчки, медийното, трудовото и административното право, управлението на имущество и участието в европейски проекти и програми. От 2013 до 2019 г. е член на Правния комитет на EBU – Европейския съюз за радио и телевизия.

От август 2018 година до юли 2019 година е директор на Дирекция „Правна и човешки ресурси“ на Българското национално радио. От септември 2019 до март 2020 година работи в Българската телеграфна агенция - първо като главен юрисконсулт, а след това и като главен секретар. От 1 април 2020 година е директор на Административна дирекция на БНР.

"За" оставката на Андон Балтаков днес гласуваха трима от четиримата действащи членове на СЕМ - Бетина Жотева, София Владимирова и Галина Георгиева. Заседанието се проведе в непълен състав, тъй като назначената наскоро с указ на президента Соня Момчилова още не е встъпила в длъжност. Забавянето се дължи за това, че тя все още не е фактически отписана като собственик на дружество - "План Це".

Розита Еленова гласува "Въздържал се", като определи оставката на Андон Балтаков като безотговорна постъпка, а поведението му като "нестабилно психическо", съобщи БНТ. Тя напомни, че това е вторият път, в който Балтаков подава оставка. Първият бе през октомври 2020 - по-малко от година след началото на мандата му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!