Медиен скандал във Франция: Водещи журналисти отстранени за онлайн тормоз над жени

OFFNews 12 февруари 2019 в 15:13 4158 0

Снимка Pixabay

Няколко водещи френски журналисти са временно отстранени от работа или уволнени заради обвинения, че са координирали група за онлайн тормоз във Фейсбук, съобщава Би Би Си.

Групата Ligue du LOL (Лигата на LOL), в която членували основно мъже, се подигравала на жени, вкл. журналистки, с шеги за изнасилване и обработени с Фотошоп порнографски изображения.

След разкриването на League du LOL от всекидневника "Либерасион" десетки жени са се оплакали, че са били нейни обекти. Сред отстранените от длъжност е и редакторът на онлайн изданието на "Либерасион" Александър Ерво.

Членове на Лигата на LOL създали анонимни Туитър профили, чрез които осъществявали тормоз над видни журналисти, писатели и активисти - главно жени.

Венсан Глад - популярен журналист на свободна практика, който пише и за "Либерасион" - признава, че е основал групата през 2009 г. Той също е отстранен от вестника, пише Би Би Си. В пост в Туитър той поднесе извинение, казвайки, че сега осъзнава, че "такива практики са неприемливи и че дейността на "LOL" не е забавна, когато се прави групово".

Александър Ерво, от своя страна, също се извини в Туитър, но в последващ пост нападна онези, които се радват на неговото отстраняване от редакцията.

В момента в. "Либерасион" провежда вътрешно разследване на замесените в случая свои служители и сътрудници.

Журналистката Нора Буазуни, репортерката на Slate France Люсил Бейан и водещата Мелани Вагна са сред жертвите на тормоза. Водещата на предаване за наука Флоранс Порсел разказва, че ѝ се обадил мъж, представящ се за редактор на "изтъкнатa" новинарска програма. Претекстът бил интервю за работа, а после авторът пуснал записа във фейсбук групата.

"Когато записът стана публично достояние, три дни плаках от срам", казва водещата.

Давид Дусе, редактор на френското списание "Les Inrockuptibles", призна, че е автор на въпросното интервю и публично се извини на потърпевшата.

Замесени в скандала са и други журналисти на водещи позиции и изпълнителни директори от големи медии, сред които Slate France и пиар агенцията Publicis.

Министърът по дигиталните въпроси Мунир Мажуби описа членовете на групата като "загубеняци".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови