Кедъра и Васил Гюров на протеста срещу Кошлуков пред БНТ (обновена)

OFFNews 22 януари 2018 в 12:11 27140 3

Снимка Actualno.com

Камен Алипиев и Васил Гюров

Протест с искане за оставка на програмния директор на БНТ Емил Кошлуков се проведе днес преди обед пред сградата на телевизията на ул. Сан Стефано 29.

Тридесетина протестиращи посрещнаха с овации екипа на сутрешното културно предаване, който излезе на улицата и се присъедини към тях.

На протеста дойдоха известният мореплавател Дончо Папазов, бившата шефка на Комисията по досиетата Екатерина Бончева, музикантът Васил Гюров и др.

Кадри на БНТ също подкрепиха събитието. Камен Алипиев-Кедъра от спортната редакция заяви пред събралите се репортери, че работи в националната телевизия дълги години и я помни от времето преди тя да се премести на "Сан Стефано". Тя е моят дом и е много неприятно някой да дойде и да повърне в хола ти, коментира той.

Това е покушение срещу свободата на словото. Тук съм, за да подкрепя тези хора и да протестираме срещу погазването на свободата на словото. Това в слушалката е факт - да се обаждаш, да говориш защо, как, и да заплашваш", каза Васил Гюров.

На протеста дойде и продуцентът на предаването Весела Петрова. "Знаете как се прави два часа жив ефир всеки ден. Работим и през събота и неделя, за да подготвим предаването за понеделник. А колкото до критиките, че то било на елитарен език, няма как да е друг при гостите, които каним", посочи тя.

Скандалът с "Денят започва с култура" избухна след гостуване на Емил Джасим в предаването и ултиматум на програмния директор към екипа за незабавно вдигане на рейтинга. След предаването Кошлуков дал да се разбере, че е против Джасим да бъде канен, макар и в качеството му на учител по история, защото е изявена политическа фигура (от "Да, България" - б.р.).

БНТ демонстрира редакционна независимост, като пусна новината за протеста в обедната си новинарска емисия.

В интервю за "Пик" днес Емил Кошлуков коментира, че след въпросното издание на предаването е получил искане за право на отговор от зрители, а това според него означава недобре свършена работа на екипа. "обърнах внимание на цялата продукция, че трябва да има равнопоставеност на гледните точки, както го изисква законът" обяснява Кошлуков в интервюто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

3

AnderXale

23.01 2018 в 02:09

Да каниш Джасим в национален ефир и то в предаването за култура е меко казано цинично. В случая Кошлуков е прав. А фактът, че някои личности смятат националната телевизия за бащиния и твърдят, че никой друг няма право да се разпорежда там и на никой не му прави впечатление е удивителен...

14469

1

случайно прочетох

22.01 2018 в 15:14

Кошлуков да си върви!