logomamaninjashop

Живите се броят през пролетта

Автор: Ина Зарева

Миналия януари семейство Дишеви умряха от студ. Мизерията се трупала като ръжда по тихия им живот и накрая ги разяла напълно. Никой не се интересувал през годините от това как се справят или по-скоро, как изобщо не се справят.

Само съседите помагали, когато могат.

Този февруари едни 3-годишни деца се оказаха изоставени в собствения си дом. Гладът, неглижирането, пренебрегването ги довело до опасно за живота им състояние. Вероятно и до необратими поведенчески изменения.

Тези деца са се родили в българска болница, регистрирани са в българска община, записани са при педиатър, както повеляват процедурите при новородени. Три години никой лекар ли не ги е преглеждал? Никой служител ли не се е интересувал за здравния и социалния им статус? Тези деца са получавали детски надбавки. За тях, както всички знаем, освен многото документи е необходим и такъв за задължителни ваксини. Значи такива е имало, значи достъп до лекар е бил осъществен. Нищо ли не го е притеснило? Нищо ли не е предприел?

Съседите не знаели нищо.

През същия този февруари, един мъж вероятно е платил с живота си, за да спаси внучките си от плен. Три големи момичета живеят години в трайна и пълна социална изолация. Не посещават училище, нямат приятели, не ходят никъде, не контактуват с никого.

Никой не забелязал, че трите деца не са ходили на училище, вероятно и на лекар.

Само съседите давали сигнали. Но нищо съществено не се случило.

Да умреш от студ или да си в плен на собствените си родители в европейска държава означава само едно – въпросната държава е мъртва отдавна. Тя не функционира. Вместо на нея, се разчита единствено на съседите.

Нищо друго не ни остава, освен всички да бъдем съседи. На всеки бедстващ човек, на всяко изоставено дете, на всяко нещастно, гладно, премръзнало същество.

Ето къде със сигурност ще обърнат внимание на сигналите ни:

„Анимус“ - 116 111

„Нашите деца“ - 02/ 980 70 58, 02/ 988 82 45

Движение на българските майки - 0894 606 188

Каритас България - 02 944 18 58

Holidayheroes - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Препоръчваме ви още:

Мълчанието е златото на злото

Детската психична травма

За да няма деца "от дом"

Последно променена в Петък, 23 Февруари 2018 19:43

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам