logomamaninjashop

Защо японките не напълняват и не остаряват

През последните 25 години, японските жени са лидерки по продължителност на живота – средно 86,4 години. В книгата на Наоми Морияма „Японските жени не напълняват и не остаряват“ можем да намерим интересно обяснение на този феномен. Вековната система на хранене е тайната на японското дълголетие.

Какво можете да откриете в кухнята на всяка японска домакиня:

риба

морско зеле (вид водорасли) и други продукти от морската растителност

зеленчуци

продукти от соя

ориз

плодове

зелен чай

В Япония се хранят винаги с прясно приготвена храна. Традиционното меню включва печена риба, чашка ориз, варени зеленчуци, супа мисо, плодове за десерт и зелен чай.

Японците консумират почти 10 % от световния улов на риба, макар да са около 2% от населението на света.

Тези хранителни навици им осигуряват дневната доза Омега- 3, с което можем да си обясним и дълголетието им. Освен това те консумират 5 пъти повече кръстоцветни зеленчуци от останалите – броколи, брюкселско зеле, карфиол, китайско зеле, ряпа, репички, кресон и др.

Японката предпочита сезонните продукти и прясната храна. Върху опаковките на хранителните стоки се посочва часът на производство. Така домакинята може да избере най-пресните продукти. Местните се хранят с малки порции разнообразни по състав ястия, от ранно детство се учат да ядат бавно, дъвчейки внимателно всяка хапка. Съдовете им за хранене са три пъти по-малки по размер от тези, които използваме ние.

yaponska hrana

Правила на японката при приготвяне на храната

Никога не сервирайте големи порции, използвайте изящни съдове.

Никога не пълнете догоре чинията, оставяйте свободно пространство.

Всеки вид продукт сервирайте в отделна чинийка.

Колкото по-малко чинии, толкова по-добре.

Старайте се да подчертаете естествената красота на продукта.

Храната трябва да бъде само леко украсена (гарнирана).

Най-важно е продуктите да са пресни.

yaponska hrana3

Японската кухня е лесна и бърза за приготвяне

При готвене японките използват само висококачествени растителна масла и бульони от сезонни зеленчуци и подправки. Храната не само леко и бързо насища, но доставя и естетическо удоволствие.

Японците не ядат хляб, заменят го с ориз. Това е основното различие в кулинарните традиции между Изтока и Запада.

С ежедневната консумация на хляб от рафинирано пшенично брашно ние претоварваме организма си с въглехидрати, което води до затлъстяване. Значително по-разумно според японците е хлябът да се замени с кафяв, небелен ориз.

yaponska hrana2

Най-важна е закуската

Тя включва няколко разнообразни и полезни ястия и по-скоро напомня на нашия обяд.
Какво предлагат за закуска местните домакини: зелен чай, ориз на пара, супа мисо със зелен лук и тофу (мисо се произвежда чрез ферментация на различни зърнени култури – соя, ориз, пшеница, ечемик или от тяхната смес, с помощта на специален вид плесенни гъби); листенца водорасли нори; омлет или риба. Въпреки че порциите са много малки, те покриват дневната доза минерали и витамини.

Десертите и сладкишите не са особено популярни тук. Местните имат един особен вид десерт – Вагаси, който се поднася със зеления чай. Той се приготвя от оризово брашно, сладко бобово тесто, ядки, растителен желатин агар-агар и различни сушени плодове. За да се обогати вкусовата му гама, се добавя нектар или зелен чай. Всяко парче десерт е виртуозно декорирано от японските майстори-кулинари.

Съществуват около 25 вида Вагаси, които отговарят на годишните времена. Японците имат израз: „Кажи какво Вагаси си ял, за да ти кажа какво е времето навън.“ Това е не просто десерт, а изкуство.

Физическата активност, упражненията и заниманията със спорт са част от ежедневието на обикновения японец. Той предпочита да ходи пеша, да кара колело, да изкачва стълбите и възможно най-рядко да ползва кола.

Преди около 40 години японският изследовател Йоширо Хатано разработил програма наречена „10 хиляди стъпки“ според която всеки, който изминава 10 хиляди крачки дневно не страда от високо кръвно налягане, запазва фигурата си стройна и живее по-дълго.

Източник: econet


Прочетохте ли

12 здравословни навика на японските деца

 

 

Последно променена в Събота, 20 Април 2019 09:57

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам