logomamaninjashop

Защо Япония се справя с коронавируса

Споделено от Юлияна Антонова, автор на  "Моши моши, Япония" и "Уки уки, Япония", които са истинска сензация на българския книжен пазар. Публикуваме с минимални съкращения.

Първо следва да уточня, че за успех на мерките в дадена страна може категорично да отсъдим след около две-три години, когато ще имаме статистика, в която е отчетен крайният резултат от заразени-излекувани-починали от вируса. Дали е прескочен пикът, “втората вълна”, притесненията от мутация на вируса и комбинацията с един есенен грип, действащи медикаменти или евентуално ваксини - към момента са само въпросителни.

Ще изброя причините, според мен, за овладяване на пандемията в 127-милионна Япония, където само в столицата през деня се стичат и от околните градчета и села толкова много хора, че броят им стига 20 милиона! Много от градовете са по-многобройни и по-гъсто населени от редица европейски градове и столици. Във всички префектури (забележете, в три от тях имаше 0 показатели), огромен брой китайски туристи (над 10 милиона). При това извънредно положение (и то леко) бе въведено само в 7 префектури от общо 47 с работещи фирми, магазини (денонощните до един работеха) и тн.

Те са моите уроци. Учудвали са ме. И затова ги споделям. Не за да сравнявам, изтъквам и разказвам небивалици или да давам никому ненужни “захаросани истории и примери”, поради което ще прибавям снимков материал.

99426513 10158373688529490 8200276948245544960 n

Урок 1: Дисциплина

Снимка от магазин за детски обувки. Няма тълпи. Продавачките са в униформи с бели блузки. Те биват сменявани всеки ден (на всяка смяна). С маски са. Въпреки светещия от чистота магазин, те дезинфекцират след всеки посетител. В затворено пространство С МАСКИ! Изключения няма или са редки!
Ако някой (продавачка или клиентка) е неразположена - с температура над 37.4, суха кашлица или който и да е от симптомите НЕ излиза от дома си. Никой не изисква, не настоява, не напомня!
При усложнение на състоянието се свързва с един от телефоните на 1000-та клиники или отива в близката, за да й се окаже помощ. Дали си на 30 години или на 80 - ще получи лекарски указания и надлежна медицинска помощ. Към момента все още има забрана за туристическите групи, но скоро ще отпадне и това.

Приела съм, че „пейката“ е символ на общение, съгласие и място на почивка в Бога. А в Япония боговете са осем милиона. В дни на отчаяние или дискомфорт най-вече, хората се сещат за един от тях. Виждам ги и в близкия храм до нас. Стълпотворение няма.

Японското правителство не спря хората по време на “извънредното положение”, което бе в изключително лека форма, хората да посядат на пейка на открито (но с маски). А пейките на автобусните спирки и из Токио се дезинфекцираха по няколко пъти, понякога и от живеещи в кооперацията пред спирката (пейката). И така това продължава и до ден.

Заплахи и остри думи – нямаше и продължава да няма. Всеки е отговорен за своя живот, защото ни е дар. В този смисъл по време на COVID -19 всеки е отговорен и за живота на онези около него – семейство, приятелски кръг, колеги и непознати, с които ежедневно се разминава или общува.

Отменено е “извънредното положение”, но хората продължават: да носят маски (въпреки, че температурата на някои места е 30 градуса + и не е най-леко да се диша през тях; да пазят необходимата дистанция, както и да наблягат още повече на личната и обществена хигиена.

През лятото (до началото на октомври) в островната страна е влажно, горещо и задушно. Много хора се питат (ме), как ще издържим с тези маски през устата. И вече от повече от месеци президентът на “Мизуно” (бански костюми)”, господин Янаи-президент на “Uniqlo”, компанията Сони, както и десетки по-малки фирми обявиха, че до края на този месец ще пуснат на пазара охлаждащи маски, с които да се диша леко и съобразени с летния климат. Интересното е, че още през първите дни на пролетта фирми обявиха, че са инвестирали в лабораторни изследвания за най-добра охлаждаща маска за лятото, тоест, предвиждали или не, че Ковид -19 няма да е “победен” окончателно и през летния или есенен сезон, те влагаха средства. И мерките продължат.

103671423 10158421958169490 8736510323640636578 n

Урок 2: Единство

На повечето снимки в пресата премиерът Абе е с маска. Шейсет и шест годишният японски премиер бе поканен от Тръмп за Срещата на Г 7 през юни. Правителството взе решение още през май, че веднага след завръщането му от Срещата в САЩ, той ще бъде в 14 дневна карантина и никой не се зачуди, премиерът - най-малко. В последствие Срещата бе отменена за есента.

И като става въпрос за премиера на Япония, той също претърпя критики за късно предприети мерки, за недостатъчния брой на тествани и пр. Аз му благодаря обаче - не се наложи да искам тестване. Изпрати на всяко семейство по две маски от плат (които се перат). Безплатни. За тази акция получи насмешки и критики, но един ден ги получих и не му се присмях. Благодаря му също като чужденка в страната му, че ми изпрати едно мило писмо с няколко реда, в което ме извести, че ВСИЧКИ живущи и дългосрочно пребиваващи на територията на Япония, заедно с японците ще получим по 100 000 йени помощ (около 940 долара). И ги получих. Нямаше разделение на “нашите” и “на чужденците”.

Според данни на университета “Джонс Хопкинс”, смъртността от COVID-19 на 100 000 души е била 0,72 в Япония, докато в САЩ е била 32,76, във Франция 43,33 и в Обединеното кралство 59,88. Министърът на финансите Таро Асо заяви, че относително ниският процент на смъртност в Япония от новия коронавирус "отразява по-високото ниво на социален стил и начин” (social manners)" в страната. При японците не настъпи синдрома на “умората от предпазливост”, вследствие на изолация (тя беше в мека форма), че да престанат вече да дезинфекцират ръцете си толкова често или да станат по-снизходителни към ненужни пътувания, неносене на маските и пр. Дезинфекцирането продължава, даже е засилено – влизате в магазин за дрехи, например, на вратата служителка премерва температурата ви с уред, който приближава до вас, пръска дланите ви с дезинфекционна течност. Така е и в плувния басейн, клиниките, спортните центрове и пр. Където има затворени помещения (ресторанти), хотели и пр. до стола, където сте седнали има друг, “незает” с надпис върху него, че не се ползва, а е поставен заради дистанцирането. Можете да ме апострофирате, че някъде има навалици от хора. В началото написах – “Пазите себе си, следите се и пазите околните." Това казва всичко.

Правителството напълно премахна извънредно положение на 25 май, тъй като експертите прецениха, че разпространението на инфекции е под контрол. Въпреки това, японското правителство се подготвя за поредна вълна от инфекции. Токио излезе с предупреждение, че “на фона на признаци на възможно възраждане на вирусни инфекции”(тъй като новите случаи във вторник бележат най-високото ниво след вдигането на извънредната ситуация), мерките биха могли да се променят. Никой не възрази, не попита защо и как така.

В Япония никой не се занимава с “предсказвания” колко дълго ще продължи този вирус. Зависи от много неща, включително от работата на изследователите, за да научат повече за него, тяхното търсене за лечение с най-доброто лекарство и ваксина. Зависи и от усилията на обществото да забави разпространението, което беше и е приоритет на Япония. Много са фирмите в различни етапи на развитие и тестване на ваксини. Този процес обикновено отнема години. Изследователите са в благородна надпревара да го ускорят, но тук казват, че може да отнеме 12-18 месеца, за да намерят ваксина, която да работи и да е безопасна. И сега следва да поясня, че японците в най-голямата си част НЕ са против ваксините. Не се пише или говори, че един ден ще са задължителни. Място за тревоги няма, а за надежда.

За предпазване от втора или даже трета вълна от инфекции и пандемия и в полза за овладяването им, SoftBank Group Corp. (японски многонационален конгломерат и номер едно телефонен оператор) заяви завчера, че 0,43 процента, или 191, от събрани 44 066 кръвни проби от нейни служители, медицински работници и други в Япония, имат антитела за новия коронавирус. Проучването показва също, че някои имат антитела, въпреки че са тествали “отрицателни”- в теста за верижна реакция на полимераза, използван за диагностициране. Тестовете, които откриват признаци на минали инфекции на новия коронавирус са проведени (12 май -8 юни) на 5850 медиц. работници и 38 216 служители в 465 фирми, вкл. клиенти от групата на SoftBank. Давам този пример като една от компаниите, които подпомагат дейността на правителството в борбата му с Ковид-19.

106299235 10158479728739490 3113401323840105007 n

 

За графитите в Хирошима - писма от Токио

В съботния ден пред един от магазините в космополитен Токио вниманието ми бе привлечено от свежо букетче цветя. Положено бе пред статуя на ОДЖЬОУ САМА - един от стотиците богове в Япония- защитник на пътешествениците, туристите, пожарникарите, бъдещите майки и деца.

Статуята стана повод за разговор с Тии (моят съпруг) за събарянето и разрушаването на паметници и символи - действия, набрали в различни точки на света скорост и в огромни размери по време на Ковид-19. На което Тии отговори с едно изречение: 

“Можем да рушим паметници, но докато не унищожим омразата в сърцата, нищо не ни ползва!” 

106720013 10158511333264490 7836861172182031148 o

Урок 3: Превенция

Моят днешен урок в Токио се отнася отново за превенцията, хигиената и чистота в Токио по време на коронавируса. Напълно покрива и една мисъл, че всеки, който мисли и се застъпва за чуждите ползи и интереси, е подбуден за това от своите лични. Направи ми впечатление нещо, приех го за мой пореден урок и реших да споделя (въпреки че едва ли е само в тази страна).

Приближавам касата в късен предиобед, изваждам в крачка кредитната карта, за да платя закуските с кафетата. И погледът ми попада върху две кутийки с химикалки. Имат табелки на два езика:

Вляво – използвани вече, вдясно – дезинфекцирани. Разписвам с една чиста химикалка (дезинфекцирана) и я поставям в лявата кутийка. Момичето на касата ми се усмихва, кимва дружелюбно, благодари и за довиждане поглежда встрани към дезинфектатор за ръце (ако преценя, че искам да го ползвам).

И както моя японска приятелка коментира накратко с една тяхна поговорка: “Големите нещастия произхождат от малките причини”, се замислям над днешния ми урок: Ами да ги отстраняваме!

 

Прочетохте ли:

20 съвета от японските майки за храненето

Не е страх, отговорност е!

Последно променена в Сряда, 08 Юли 2020 09:45

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам