logomamaninjashop

За първи път в България - програма за дигитална грамотност за деца, създадена от университета в Станфорд!

Автор Мая Велизарова:

Децата, които прекрачиха прага на училището през 2019 г. ще са млади възрастни през 2030 г. Училището може да ги подготви за работни места, които все още не съществуват, технологии, които все още не са измислени, проблеми, с които все още не сме се сблъсквали, но които те, децата на бъдещето, ще трябва да преодоляват. Наша отговорност е да използваме възможностите, които ни се предоставят и да намираме решения.

Два милиарда  работни места ще изчезнат до 2030 г., защото ще бъдат заменени от софтуерни системи и роботи. Според учени в Йейл и Оксфорд до 2024 г. компютърни програми ще могат да извършват превод по-добре от човека.

Дали вече не е отживелица прегърнатата през последните години у родителите теория, че да учат език е едно от най-важните конкурентни предимства за децата им?

И ако приемем тази теория за развенчан вече мит, кое е нещото, което със сигурност трябва децата ни да притежават, за да се реализират добре  - не само в професията, но и в живота?

Истината е, че с напредването на технологиите последните 20 години и то с темпото, с което всичко се случва, трудно бихме могли да имаме реалистични очаквания. Но едно от нещата, за които учените са категорични е, че технологиите ще навлизат все повече и повече във всички професии. Без изключение!

Изводът от това е, че човекът без широкоспектърни умения, независимо дали иска да се развива в медицината, инженерството, изкуството, кулинарията или животновъдството, не би бил конкурентноспособен.

Да, децата ни се сблъскват с редица технологии от най-ранна детска възраст. Дори в България тези темпове са по-скоро забавени, отколкото в други по-развити страни, но статистиките категорично сочат, че те нямат умения да боравят с технологиите ефективно, а по-скоро „скролват“ по екраните на различни устройства безцелно. В такъв случай какво се крие зад понятието „широкоспектърни базисни дигитални компетенции“? Далеч не значи, че всяко дете трябва да учи програмиране, или че всяко дете трябва да разбира от софтуeрно инженерство. Но да, след 10 години всяко дете, ученик и възрастен, ще трябва да има много по-добри умения от рода на:
-       Онлайн защита, боравене с шифри, кодове, криптирана информация
-        Приложения – дизайн и лесно боравене с тях
-       Анимация – статиите остават в миналото, бъдещето е на видеото и на анимацията. Та дори и това как ще представиш себе си, ще се определи от уменията ти в тази сфера
-       Роботика
-       3Д принтиране – навлиза във все повече сфери от живота, а уменията за това да създадеш 3Д модел са по-леснодостъпни от всякога
-       Фотография, видеорежисура, блогинг и влогинг, мобилна журналистика – новите начини на старите неща
-       Изследвай интернет – критично мислене, разграничаване на истинска от фалшива информация.

Независимо дали са социални, икономически или екологични, пред нас стоят безпрецедентни предизвикателства, тъй като глобализацията и технологичният прогрес се развиват неимоверно бързо. В същото време тези сили ни предлагат множество нови възможности в подкрепа на човешкия прогрес. Бъдещето е несигурно и непредсказуемо, но трябва да запазим открито отношение и да се подготвим за него…

cover svetlina logo high quality

За учениците от 1-4 клас Фабрика за Мечти «Светлина» е подготвила следните два класа:

1.КРИПТИРАНЕ, ШИФРИ  И ДИГИТАЛНИ ДЕТЕКТИВИ

В този курс децата ще се сблъскат с Декодирането на символи, Шифри и криптиране, Шпиони и секретни кодове, Защита на информацията, Криптовалута и дигитална сигурност

2.АНИМАЦИИ! КАК ДА СЪЗДАДЕМ СВОЯ СОБСТВЕНА АНИМАЦИЯ

В този курс предизвикателството за дигиталните творци ще бъде да се запознаят подробно и да научат какво точно е анимацията, ще преминат през всички процеси от създаването на сториборда до анимацията - такава, каквато я познават.

За учениците от 5-7 клас са подходящи следните курсове:

1. ДИЗАЙНЕРСКО СТУДИО ЗА ПРИЛОЖЕНИЯ

В този курс децата ще подобряват своите дизайнерски умения, ще разсъждават върху това, което ги вдъхновява и на база на това ще могат да проектират свое собствено приложение, което след това ще се научат как да промотират.

2. ВЪВЕДЕНИЕ В 3Д МОДЕЛИРАНЕ ПРЕЗ TINKERCAD

Класът по 3Д моделиране през TINKERCAD позволява децата да положат основите на моделирането в глобалното общество, ще разберат как се става 3Д дизайнер и ще създават свой собствен 3Д модел.

Побързайте и изберете заедно със своето дете курс, който да посещава с нетърпение през тази учебна година! 

За повече информация може да се свържете с нас на телефон 0897 811 453 или направо да ни посетите в зелената част на квартал ”Лозенец”, ул. ”Свети Седмочисленици 23”.

Разберете повече на www.fabrikazamechti.svetlina.net 

Още по темата:

Професиите на бъдещето

Последно променена в Петък, 04 Октомври 2019 09:33

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам