logomamaninjashop

За начинаещи блогъри

Автор: Мария Пеева

Няколко пъти се случва да ми поискат съвет за личен блог и затова реших да споделя моя опит с блогърството. Когато се захванах с това, самата аз нямах никаква идея какво правя, защо го правя и как да го правя, и тогава писах на една блогърка, която следях редовно, с молба да ми даде насоки, а тя без много да се церемони, ме отряза, че няма време да чете чужди блогове. Освен това ми обясни, че вече има толкова много хора, които си мислят, че могат да пишат, че няма смисъл да се захващам сериозно, защото никой няма да чете. Което никак не ме обезкуражи, такава си ми е природата, не се предавам лесно, но си казах, че ако някога се случи да попитат мен, няма да постъпя по този начин. Всъщност жената може би се оказа права, че блогърите нямат много време да следят чужди блогове, защото наистина спрях да следя нейния след този кратък и единствен наш диалог. Но си направих важен извод, а именно, че пишещият човек трябва да уважава читателя и да зачита мнението му, независимо дали го приема. След като някой е отделил от времето си да прочете моите размисли и идеи, най-малкото, което мога да направя за него, е да отговоря на въпросите му. Това е първият съвет, който бих дала на всички начинаещи блогъри. Уважавайте хората, които ви следват, те го заслужават. Не е нужно да сте винаги съгласни с тях, нито те с вас. Не е нужно да харесват всичко, което пишете, нито вие да харесвате всички коментари. Но взаимно уважение трябва да има и не е толкова трудно да наложите тон на добри отношения на страницата и в блога ви. Не бъдете снизходителни и високомерни, и ще се учудите колко много ще научите и вие от вашите читатели, а не само те от вас, и колко приятни емоции ще получите от тях, така както сте им дарили и вие.

А сега с по-практичните насоки. Първо - блог или интернет страница? Моят съвет е и двете. Направете си сайт в интернет, където да качвате материалите си и страница във фейсбук, където да ги споделяте. Защо според мен не е достатъчна само фейсбук страница? Защото когато публикувате нов текст, старите отиват назад и след няколко месеца е почти невъзможно да се открият. В сайта може да слагате в новия си текст линкове към предишни, които са свързани с него и това е полезно и удобно за читателите ви. А защо не само в сайта? Защото социалните мрежи ще помогнат на хората да ви открият. Аз лично ползвам предимно фейсбук и много рядко пускам в инстаграм и туитър, което отчитам като грешка. По-добре използвайте всички възможни канали.
За идеята и темата на блога. Изберете някаква обща тема, която ви вълнува и вдъхновява най-много - блогът ви може да е кулинарен, семеен, моден, литературен, политически и какво ли не още. Моята тема например е семейството и в частност - родителството. Добре е да помислите и за общата идея на блога - какво целите с него? Да споделяте личен опит и преживявания? Да разсмивате, да помагате, да натъжавате, да провокирате? Моята идея, например, е чрез историите ни да споделям радостта от семейството и вярата, че проблемите, с които се сблъсква всеки родител са преодолими, когато има обич и уважение. Разбира се, ще се случва да публикувате и материали на съвсем различни теми, които са ви развълнували в конкретния момент, но за да намерите своите читатели и последователи, трябва да е ясно от самото начало за какво става дума във вашия блог. Обикновено описвате идеята си и казвате няколко думи за себе си в отделна секция. Ето как съм го направила аз в секцията "за нас". Независимо дали пишете под псевдоним и не разкривате самоличността си или сте абсолютно прозрачни като мен, е много важно да бъдете естествени, да сте себе си. Не подражавайте на никого, дори на най-любимите си блогъри. Това винаги се усеща и отблъсква хората.

Името на блога/страницата. Хубаво е да е фраза, която се набива на очи, но не прекалено сложна, за да се запомни лесно. И най-вече нека да отговаря на личността ви. Обмислете го добре и поговорете с близките си, за да съберете идеи. Разказвала съм ви откъде дойде името "мама нинджа". Когато с момчетата ми обсъждахме създаването на блога, Теди, големият ми син, предложи “супермама”. Беше много мило от негова от страна, но последното, за което се мисля, е супермама. И макар че е запомнящо се и хубаво име, не ми пасна. Тогава Коко ме подсети за “мама нинджа”, той много обичаше да ме рисува като нинджа в комиксите си като по-малък, и това име веднага ми “кликна”. Оказа се много сполучливо, защото майките се припознават в него. Ами така си е, има ли майка, на която да не й се налага да е нинджа всеки божи ден?

Снимките. Използвайте или собствени снимки, или такива от платен фото архив. Има абонаменти, които не са скъпи, a има и безплатни, но трябва внимателно да проверите безплатните, защото може да се окаже, че някъде с малки буквички има условие в договора, което не ви е изгодно. Не ви съветвам да използвате просто снимки от интернет, които са ви харесали, защото рано или късно ще получите заплашителен имейл, че сте нарушили нечии авторски права и ще ви искат баснословни суми.

Текстовете. Както писах по-горе, бъдете себе си и споделяйте своите мисли. Хората искат да четат това. Ако много ви впечатли някоя чужда история и решите да я споделите, непременно пишете източника и сложете линк към него. Ако споделяте една и съща читателска аудитория, редно да е поискате съгласието му. Важно е да обръщате внимание на визията на текста, да го подреждате така, че да е лесен и приятен за четене. Избягвайте много късите и прекалено дългите текстове. Много от последователите ви ще четат на екрана на телефона си все пак. Затова изберете шрифтове, които се виждат добре и структурирайте текста на параграфи. Използвайте болд и италикс и различни размери на шрифта, за да се откроява най-важното. Ако текстовете са твърде дълги, може да вмъкнете някоя снимка в тях. Изобщо снимките винаги са добра идея, особено ако са лични. Относно правописът и граматиката… Независимо, че стилът ви може да е съвсем разговорен, ако има грешки, нека са умишлени, примерно да се подчертае жаргон или диалект. Иначе ще подразнят читателите ви. Хората, които не държат на правописа, обикновено не следят и блогове, следователно те не са вашите хора. Естествено, може да се случи да допуснете някоя грешка, но се старайте да е изключение, а не правило. Това също показва уважение към читателите.

Външни автори. В един момент може да ви поканят някъде да “гостувате” или вие да поканите външен автор. Може и читатели да ви пратят някоя тяхна история. Ще трябва да решите как да процедирате и дали искате блогът да е само ваша територия или сте склонни да допускате и други автори в него. Според мен, стига това да не размива основната ви идея, няма нищо лошо да публикувате и други автори, ако смятате, че по някакъв начин ще са полезни и интересни на последователите ви. Винаги питайте дали искат линк към тяхна страница или сайт и съответно, ако държат да са анонимни, уважете това им право. Но нещо важно. Проверявайте информацията, която ви дават, особено ако тя засяга трето лице. Блогът е ваш и отговорността за това, което публикувате е ваша. Ако ви канят да публикуват ваши материали в други блогове или сайтове, моят съвет е да приемате, стига да има линк към вашия сайт.

Рекламата. В един момент, когато блогът ви има значителен брой последователи, към вас ще се обърнат рекламодатели или може би ще поискате да пуснете google ads. Няма нищо лошо да споделите това, което ви харесва или да промотирате някакъв продукт или услуга, но моят съвет е да избягвате скритата реклама. Нека да е ясно, когато е реклама. Освен това ви съветвам да рекламирате само продукти, които ползвате и харесвате действително. Блогърът не е просто автор на рекламни текстове, той е човек, който споделя личното си пространство с читателите. Би било много нечестно към тях, ако ги подведе и излъже да ползват продукти и услуги, от които самият той не е доволен. Ето ви пример за рекламна статия на продукт, който много харесахме всички вкъщи, използваме марката от години, и препоръчах с пълното убеждение, че ще е полезен и на други хора. И още нещо - недейте да превръщате рекламите в самоцел. Може да си помогнете с някоя реклама за разходите по сайта или да компенсирате времето, което отделяте за писане, но когато един хубав блог се комерсиализира прекалено, губи последователи и постепенно се обезсмисля и обезличава. Нека рекламата е с мярка и за мен в този случай правилото е - колкото по-малко, толкова повече.

И накрая техническите и финансовите подробности, които никак не са маловажни. Имате два варианта - по-лесен и безплатен и по-скъп и платен, но по-професионален.

Първият е по-лесният. Избирате си някоя безплатна блогърска платформа, ето ви примери за такива:

www.blogger.com

www.tumblr.com

www.weebly.com

В тях ще намерите и платени, и съвсем безплатни тамплейти за вашия блог. Следвайте стъпките, описани в сайта и за един час сте готови.

Вторият - по-сложният и по-скъпият, но според мен и по-хубавият вариант, който препоръчвам, в случай че сте решили да се захванете сериозно. Ако сте като мен и нямате никакви технически познания, ще се наложи някой да ви помогне. Ако нямате приятел, който да го направи, наемете си професионална помощ, не е безбожно скъпо и се прави веднъж. На мен ми го направи големият ми син, беше му първият сайт, а сега се занимава с това и професионално, и съответно моят сайт става все по-хубав. Благодаря ти, Теди! И така, ето и стъпките.


1. Купувате домейн име от сайт за домейни. Препоръчвам ви да е с разширение .bg, ако аудиторията ви е предимно в България. Моят първи сайт беше с друго разширение и после го смених, което затри доста от първоначалните ми статии и ми отвори много работа. Домейн името на моя сайт например е mamaninja.bg. Струва около 50-60 лв на година.
2. Купувате хостинг - това е сървърът, където ще качат блога ви. Цената на хостинга варира много спрямо посещенията и големината на сайта. За начинаещ блогър, с малка или средна аудитория, хостинг план за 10-20 лева на месец би бил напълно достатъчен. Този план винаги може да се увеличи на по-висок при нужда.
3. Избирате си платформа. Има няколко такива, като най-разпространената и лесна за работа е wordpress.
Ето и линк за работа с wordpress, ако сте смели и решите да се справите сами.

На всички начинаещи блогъри пожелавам успех. Бъдете искрени, правете своето нещо с обич и всеотдайност, забавлявайте се, споделяйте и удовлетворението няма да закъснее. За поддържането на фейсбук страницата ще пиша допълнително. :)

**************

Прочетохте ли Имаш ли време за себе си? 

Последно променена в Понеделник, 15 Януари 2018 15:11

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам