logomamaninjashop

За добрите обноски и либералното възпитание

Автор: Невена Басарова-Дичева 

"Децата могат да правят каквото си поискат, понеже са деца“. Чували сте го, нали? Трябва да им дадем свобода и да не ги ограничаваме. Да не им слагаме рамки. Това актуално напоследък виждане относно отношението към децата се сблъсква с друго, по-старо и по-познато на родителите, които са по-педантични и предпочитат да поставят лимити.

Често обаче самите родители в желанието си да дадат най-доброто на децата си се объркват и либералното им поведение преминава в анархия на децата, а авторитетното в авторитарно. Добре, а каква е точната мярка при възпитанието на децата, така че "да не пресолим манджата".

Либералното възпитание има един недостатък – то отрича много от нещата, които са наложени от родителите и обществото, но са функция на свободата. Такива са добрите обноски. Не, те не са задължителни и не, те не са рамка. Не са и отживелица. Те дават свобода на нас, възрастните, а и на децата, да изразяват по-добре това, което искат да кажат или направят. И дават свободата на малките да общуват по-пълноценно. Затова либералното възпитание, доколкото съществува, не бива да ги отрича.

Мили родители, независимо дали ни харесва или не, децата приличат на нас, учат се от нас и ни подражават. Много по-силно се впечатляват от действията и реакциите ни, отколкото от съветите, заръките и заплахите ни. Разбира се, че и средата оказва своето влияние, но поведението на детето зависи основно от нас.

И така, ако имаме предвид либералното възпитание, кое поведение е приемливо и кое не? На каква възраст е добре да започнем да учим децата си на добри обноски?

"Колкото повече, толкова повече", би казал любимият на малки и големи Мечо Пух. Колкото по-рано, толкова по-добре, бих модифицирала аз тази крилата фраза по отношение на добрите обноски.

Червената зона и жълтата зона

liber2

А кое е най-важното?

На първо място бих поставила умението да уважаваме другите, да проявяваме емпатия и разбиране към личното пространство на другите деца, че дори и на възрастните. Колкото и да му се иска на детето ви веднага да грабне новата играчка на приятелчето си от ръцете му, защото тя е "много яка", е нужно да приеме за негово право да откаже да му я даде. И това не бива да го разстройва. Ако пък сте родител на детето с играчката, знаете, че не е редно отказът му да е груб и невъзпитан. Съвсем лесно е за 3-4-годишно дете да каже, че много му се играе с новата играчка, че му е любима и че няма желание в момента да я сподели. И в това поведение няма липса да добро възпитание. Има отстояване на личното пространство, при това любезно.

Друго нещо много важно – общуването. То създава връзки с хората – такива, каквито искаме. Затова е добре детето да има навика да се обръща по име или чрез обръщение към хората, с които общува – съобразно ситуацията: мамо, дядо, Ивчо, госпожо. Според психологически проучвания, когато се обръщаме към някого по име, той ни чува и слуша много по-внимателно, отколкото, ако му говорим в пространството. Можем да направим наистина голямо добро на децата си, като им помогнем да стимулират активното слушане у другите.

Те са толкова различни

liber3

Немалка част от времето си с приятели и роднини, прекарваме на маса. Затова етикетът при хранене е много важен от ранна детска възраст. Добре е винаги да има нож отдясната страна на чинията на детето, дори все още да не може да си служи с него. В магазините за сервизи и прибори за хранене се продават красиви, цветни детски комплекти за хранене с любими приказни и анимационни герои. Към тях има и детски ножчета, които са абсолютно безопасни дори и за деца на 2-3 години.

Салфетката? Без нея не може. Добре е да подсещаме по закачлив начин детето да я използва. Например, ако салфетката е с Мечо Пух и детето се окапе, можете да му кажете: "Мечо Пух е до теб, за да ти помогне! Той ти е добро приятелче!". Когато подреждате масата за хранене и детето е наблизо, правете го по-бавно и казвайте все едно на себе си, а може и на него: "Виличката отляво, ножа и лъжицата отдясно, чашата също. Кои салфетки предпочиташ тази вечер - с Елза или с Том и Джери?" Така с лекота формираме и естетичните вкусове при детето. Понякога дори умишлено можем и да "се объркаме" кое къде стои и да се допитаме до детето. То с гордост ще отговори!

Ето и още една връзка с либералното възпитание – в света на добрите обноски е недопустимо да правим унизителни забележки на детето пред други деца и възрастни, както и да коментираме неодобрително чуждо поведение. Няма нищо лошо по-късно, когато останем насаме с детето, да обсъдим нечие непристойно поведение или грубо отношение, и то само с цел възпитание. Така у децата се изграждат чувство за такт и толерантност.

И защо е важно всичко това? Защото добрите обноски ще отведат децата ни там, където парите и образованието не могат да достигнат. Защото именно те ще ги отличават като личност, индивидуално присъствие, ще им помагат да създават приятелства и да се чувстват комфортно и добре приети.

Готови ли сте да споделите заедно това вълнуващо преживяване?

***

Дали родителите са свръхтолерантни?

akademia

С добри обноски за месец и половина – интензивен курс за етикет и вежливи маниери за всяко дете                                                                                     

Смятате ли, че дипломата от престижен университет е ключов елемент в израстването на вашето дете като личност? Мислите ли, че владеенето на чужди езици е едно от основните умения, които вашето дете трябва да притежава?

Истината е, че и двата компонента са изключително важни в живота на един човек, но преди да се стигне до тях, трябва да поставим основата, от която детето ни да започне да надгражда още в съвсем ранна възраст.

Всеки би се запитал за какво става дума, а действително отговорът е много прост.

На първо място в изграждането на една личност стоят обноските и доброто възпитание. Преди да започне да навлиза в живота, всяко дете трябва да се научи на вежливи маниери, да усвои основните принципи на общуването, да съумее да бъде организирано и самостоятелно и най-важното – да проявява уважение към себе си, своите родители и учители.

Нека не забравяме също, колко важно е умението да се прави избор, да се спазва етикета на масата и посещаването на публично място да не се превръща в проблем.

basarova
А как детето ни да придобие тези умения, при това по забавен и увлекателен начин? Интензивният иновативен модул на Първа Детска Академия за Добри Обноски на име „С добри обноски за месец и половина“ ще докаже на всеки родител, че всичко посочено по-горе е напълно възможно. Водещ на курса е Невена Басарова-Дичева, признат и обичан специалист по добри обноски за деца и възрастни. Тя е основател на Първа Детска Академия за Добри Обноски, водещ на обучението и лектор с голям опит в комуникацията с деца и родители. 

Курсът започва на 18 април и приключва на 1 юни като предлага богата учебна програма с разнообразни и жизненоважни за възпитанието на едно дете уроци. Благодарение на тях детето ще усвои основните аспекти на доброто възпитание като например как да се държим на културни мероприятия, изборът на правилно облекло според случая, общуването между половете, отношение към братя и сестри и още много други.

Повече информация и записване за събитията ще намерите тук.  

 


Препоръчваме ви още:

Добри обноски и парти етикет - практически уроци за деца и родители

И моето дете го може

Защо не бива да позволяваме на децата да ни управляват

Последно променена в Вторник, 17 Април 2018 09:55

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам