logomamaninjashop

Всички ученици се връщат в клас

Всички ученици се връщат в класните стаи от  31 май. Заповедта, издадена днес от министъра на здравеопазването, разрешава присъствения учебен процес за всички класове. Разрешени са и присъствени групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда.

Вторият учебен срок за І до ІІІ клас приключва на 23 юни 2021 г., а за ІV до VІ клас – на 30 юни 2021 г. 

Учебната година се удължава за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от І до VІ клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала.

Останалите училища могат да използват допълнителните две седмици за учениците от ІV до VІ клас и съответно три седмици за учениците от І до ІІІ клас по два начина:

- за задължителни занимания за децата с необходимост от наваксване на учебен материал;

- за извънкласни дейности по интереси за останалите ученици, участието в които е по желание на родителите.

Всяко училище ще публикува на сайта си график за планираните дейности до официалния край на втория учебен срок.

Също от 31 май се допуска и провеждането на спортни състезания с публика при заемане на не повече от 50% от местата, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице.

От 19 май в залите се връщат и студентите. Всички университети преминават към присъствени занятия. 

Междувременно от утре ще важат нови условия за влизане в страната:

За децата до 5-годишна възраст няма да се изисква PCR тест, ако те са: български граждани, граждани на страни от ЕС, на Обединеното кралство, Австралия, САЩ, Канада, Япония, Нова Зеландия, Китай, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Обединените арабски емирства, Грузия, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Руска Федерация, Израел, Кувейт, Беларус и Турция.

Забранява се влизането на пристигащи от: Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка. Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства. Те обаче ще подлежат на 10-дневна карантина.

Разговор за образование

corona 5269047 1280

 

 

Последно променена в Вторник, 18 Май 2021 20:13

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам