logomamaninjashop

Третият пол в Канада

Автор: Дарина Рангелова/expatbgmum

Предвид разразилите се дискусии относно Истанбулската конвенция и излязло някакво писмо от българин в Канада в социалните мрежи, обясняващ как тук едва ли не цари содомия и България не трябва да допуска да се случи същото с тази конвенция, получих няколко питания как е тук.

Има ли трети пол в Канада?

В Канада можеш да бъдеш whatever. Напълно законно и безопасно при това. Ами, както искате го разбирайте.

Канада наскоро прие и закон срещу дискриминацията на база полова идентичност и изразяване.

От миналата година, в акта за раждане, здравната карта и шофьорската книжка, в графата пол, освен М и F, може да се избере и U (undetermined), което обобщава всички видове полова идентичност, които не се вписват в понятията мъж или жена.

От 5 месеца Канада разрешава и в паспортите отбелязване на пола с неутралното X (unspecified). Ето какво казва министърът на емиграцията по този повод:

”All Canadians should feel safe to be themselves, live according to their gender identity and express their gender as they choose.”, министър Ahmed Hussen е от Сомалия, емигрирал в Канада през 1993г./

Макар и да не съм още канадка, такива изказвания ме правят горда и се радвам, че живея точно тук.

Горните документи са си за вътрешно ползване, за разлика от международния паспорт. На сайта с формулярите за издаване на паспорт предупреждават, че при отбелязване на пол X, може да има негативни последици, като недопускане до определени държави предвид местното законодателство, арест и т. н. В момента по стандартите на International civil aviation organization всички паспорти трябва да съдържат информация за пола. Канада ще лобира тази информация да бъде премахната като изискване.

Канада не е първата държава, предложила трети вариант за полова идентичност в документите, другите преди нея са Австралия, Нова Зеландия, Германия, Малта и Пакистан.

Преди 1-2 години в българската преса се появиха заглавия от типа “Шок! Ужас! Обучават 6-годишните деца в хомосексуалност в Канада”. Населението било в шок, родителите протестират. Източникът на информация беше статия от в. “Комсомольская правда” и всичко вътре беше как целта е да се развращават децата, защото премиерът на Онтарио е лесбийка.

А ето за какво всъщност става дума. Сексуално образование в Онтарио винаги е имало, просто през 2015 г. решиха да осъвременят програмата на обучение предвид, че не е правено от 1998 г. Такова образование има и в другите провинции, но не знам доколко са еднакви или се различават. Предметът в Онтарио е Health and physical education, който включва 4 компонента: 1. Healthy eating (Здравословно хранене), 2. Growth and development (Растеж и развитие), 3. Personal safety and injury prevention (Лична безопасност и предпазване от нараняване), 4. Substance use and abuse (Употреба и злоупотреба със субстанции). Сексуалното образование е част от втория компонент.

Имаше противници и протестиращи главно от мюсюлманските общности и бордовете на католическите училища. Мотивите бяха, че в 1-ви клас ще им показват полови органи на картинка, че ще ги учат да са хомосексуални и т.н. Заплашиха, че няма да пускат децата си на училище. За около седмица 35 000 деца не ходиха на училище (главно мюсюлмани и католици).

Канадците са толерантни. Не им казаха: ”Щом не ви харесва, заминавайте си по родните страни”. Казаха им, че дори родителите да не одобряват хомосексуалните, децата трябва да знаят, че съществуват и да се отнасят с респект. Гей браковете са разрешени и ще трябва да приемат, че това е така. Ако не приемат това образование, са свободни да си запишат децата в частни училища или да преминат на домашно обучение, но сексуално образование ще има. Нямаше масово отписване на ученици от държавните училища. Напечатаха им брошури на родните им езици с разяснения какво ще включва това образование.

Всъщност, програмата лесно се намира. Може да си я свалиш в PDF и е доста подробна, клас по клас.

В 1-ви клас учат частите на тялото с истинските им имена. Ужас! Момченцето ще разбере, че пишлето му всъщност се казва пенис. Казват им ги и толкоз. В общия случай се използва термина private parts (интимни части). Това, което научи Тони от сексуалното образование от 1-ви клас е, че никой няма право да го докосва по private parts и трябва да съобщи, ако се случи.

Във 2-ри клас учат човешкото развитие - бебе, дете, младеж, възрастен - без особени подробности.

В 3-ти клас учат, че има различни видове семейства, което беше една от причините за недоволство. Учат, че има семейства от две жени или от двама мъже. Както и че някой може да живее с баба и дядо (защото няма родители) и въобще различните конфигурации, които могат да се получат, и че трябва се отнасят с респект към всички. Нищо повече.

Няма да минавам през всички класове, но реалното сексуално образование започва от 6-и клас. Започват да учат за физическите и емоционални промени през пубертета, стереотипите и хомофобията. Защо не трябва да бързат да са сексуално активни, полово предавани болести, менструация и т.н.

От 8-ми клас нагоре вече учат какво е полова идентичност и сексуална ориентация и разликата. И (О, ужас!) в програмата е включено освен мъж и жена, още 4 вида- two-spirited, transgender, transsexual, intersex. Предполагам, им обясняват, че не е заразно. Учат още за безопасност при сексуални отношения, предпазване от бременност, репродуктивни проблеми. Учат за романтичните отношения, важността на съгласието за сексуален контакт, че НЕ във всички случаи значи НЕ, поемане на отговорност за действията си и т.н.

Аз лично не видях нищо притеснително в програмата за сексуално образование. Погледнах статистиката, която показва на каква възраст имат първия си сексуален контакт. 9% под 15-годишна възраст, 25% на 15 или 16 г. Останалите по-късно.

Аз смятам, че уроците по сексуално здраве не увеличават сексуалната активност, а предотвратяват рискови действия. А и предвид емигрантският поток от консервативни общества, където говоренето за секс е табу, смятам, че е наложително да има такова.

* Снимката е направена от мен, в гимназията на Теди.


Препоръчваме ви още:

Как канадците отглеждат децата си

За третия пол от четвърти ред и насилието над жени

Никой не обича гейове

 

Последно променена в Понеделник, 19 Февруари 2018 19:26

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам