logomamaninjashop

Талантливата Дари започва да пее, преди да проговори

Дарина е родена през март 2010 година. В семейството няма музиканти, но по-голямата ѝ сестра се занимава с народни танци, а брат ѝ свири на пиано повече от 12 години. Дари израства, посещавайки многобройните участия и концерти на кака си и батко си и обиква музиката и сцената от съвсем малка. Започнала да пее още преди да проговори – всеки е можел да разпознае коя песен пее по мелодията, въпреки бебешкия говор. Семейна приятелка я чула и настояла да я заведат на прослушване. 

Когато Дари е едва на три години я чува и Папа – невероятният български композитор Борис Карадимчев и въпреки крехката възраст я кани да стане част от неговия детски хор «Пим-пам», където тя пее повече от 3 години.  На близо 5-годишна възраст пожелава да започне да свири на пиано – като батко си, а няколко месеца по-късно вече е убедена, че иска да учи в Музикалното училище.  Само след няколко урока по солфеж се справя отлично с приемния изпит и е записана в предучилищен клас в една от най-желаните специалности – пиано в НМУ «Любомир Пипков». 

От началото на 2017 година започва да посещава уроци по пеене при Йоанна Ставрева. 

През свободното си време много обича да чете. Чете от 4-годишна възраст и вече е прочела сама над 60 книги, като любими са ѝ книгите от поредицата за Хари Потър и биографията на Майли Сайръс – Живот по ноти. 

Проявява голям интерес към актьорското майсторство и иска да се развива като артист. Вече е в трети клас на Музикалното училище и е убедена, че музиката и сцената са нейното призвание. Във всеки удобен момент свири, пее или слуша музика. Харесва класическата музика, обича вечните български хитове на Тангра, Тоника, Лили Иванова, Силвия Кацарова, Васил Найденов и т.н., почитателка е на Пинк, Майли Сайръс, Риана, Бионсе, както и групите Куин, Металика и Туистед Систърс. От българските изпълнители много харесва Михаела Маринова и група Б.Т.Р.

Дари, спомняш ли си коя беше първата песен, която си пееше непрекъснато?

Нямам спомен, защото пея откакто се помня. Дори преди да съм се научила да говоря съм си тананикала някакви песни вкъщи, така че не мога да определя точно коя е била първата.

А първата пред публика?

Това преживяване не се забравя. Бях едва на 4 години, когато бе първият ми концерт с “Пим-пам”. Тогава помня, че се притеснявах страшно много, но сега вече съм свикнала да съм пред публика.

Пианото кога и как се намести в музикалния ти пъзел?

Още след като съм започнала да пея в "Пим-Пам", съм казала на мама и тате, че искам да свиря. Това желание може би е дошло от там, че бате също свири на пиано и съм искала да бъда като него.

Кое ти харесва повече - да свириш или да пееш?

Не мога да преценя. Пея и свиря от 4-годишна. И двете неща ми носят огромно удоволствие. Отскоро се опитвам едновременно да свиря и пея.

Кой и какво те вдъхновява и помага най-много?

Вдъхновяват ме учителите ми по музика (г-жа Няголова - по пиано, г-жа Нонова - по музикална литература, г-жа Граматикова по солфеж и вокалният ми педагог - Йоанна Ставрева) и естествено - семейството ми. Най-много ме вдъхновява това, че много хора вярват в мен и не искам да ги разочаровам.

Кой е любимият ти музикант?

Много са. Като хора, които свирят, може би 2CELLOS, а за певци, певици и групи - не мога да определя - от Ариана Гранде и Михаела Маринова до Metallica, Queen и AC/DC.

Какво е усещането да носиш толкова много талант?

Ако искаш да постигнеш нещо, независимо от това дали имаш или нямаш талант, трябва да работиш упорито. Аз не се считам за талант. Аз съм обикновен човек, който учи, труди се и полага усилия да постигне целите и мечтите си.

Приятелите сърдят ли ти се понякога, че избираш пианото пред тях?

Не, приятелите ми ме разбират, защото повечето от тях също се занимават с музика и имат нужда от това да свирят. Отделям време за всичко - за приятелите, пианото и музиката като цяло. Разбира се - и време за учене, за почивка и задължително - за четене.

Има ли инструмент, на който никога не би искала да свириш?

Не се сещам за такъв. Всеки инструмент е с нещо по-различен от другите. Аз бих искала да се науча да свиря и на друг инструмент, освен на пиано. Например китара или нещо по-различно.

Какво би посъветвала връстниците си, които се притесняват да покажат своите таланти?

Нормално е да се притесняваш, когато си пред публика, а и не само. Трябва просто да повярваш в себе си. Естествено, ако мислиш, че талантът ти още не е достатъчно развит, нормално е да си притеснен. Особено, ако си пред хора, които са по-добри от теб, но всички те са били на твоето ниво и знаят какво е. Ако мислиш, че талантът ти не е развит, просто се упражнявай повече, докато постигнеш желаното ниво.

За какво мечтаеш? Какво би искала да ти се случи през следващите години? 

Бих искала да се отпусна още повече на сцената и да доусъвършенствам гласа си и сценичното си поведение. Иска ми се моето усещане за музиката да стигне до повече хора и затова се надявам да помогне моя ютюб канал Dar for you, който стартирах наскоро.

Интервюто взе Зарина Василева.

FB IMG 1556126223410 2

Препоръчваме ви още:

Димитър - страстният почитател на движението

Божидар, който ще сбъдне мечтите си

Последно променена в Вторник, 23 Юни 2020 18:24
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам