logomamaninjashop

Съветите на лекаря за грипната ваканция

  • 29 Ян, 2018

Автор: д-р Валери Велев

Грипът е една от най-заразните вирусни инфекции, познати на човечеството. Предава се по въздушно-капков път или контактно, чрез пипане на заразени повърхности, където вирусът може да оцелее с часове, и последващо докосване с ръце на устата.

Във връзка с обявената на много места грипна ваканция е редно да поговорите сериозно с вашите деца. Обяснете им, че това е по-особена ваканция и има за цел не толкова забавление, колкото предпазване от заразяване. Идеалният вариант е, ако можете да задържите детето си у дома поне за 3-4 дни. Каузата си заслужава дотолкова, че да включите в арсенала на съблазняването всички „вредни навици“ – интернет, телевизия, конзоли и каквото ви хрумне. Повечето родители трудно биха задържали децата вкъщи, но може да им обяснят, че е далеч по-добре да прекарат ваканцията здрави.

За целта има  няколко прости правила:

Ако не може да са у дома, децата трябва да са на открито. Не в мола или киното, не на място, на което има тълпи. Тези дни ще е слънчево и приятно, насърчавайте ги да са навън.

Всеки трябва да носи в себе си влажни кърпички и често да бърше ръцете си. След прибиране у дома ръцете се мият веднага.

Когато кихате и кашляте, правете го не в дланта, чрез която ще заразявате повърхности, а в сгъвката на лакътя.

Маските не вършат особена работа, ако не ги сменяте често.

Проветрявайте помещенията на всеки час.

Ако вече сте се разболели (вие или детето):

Симптомите са висока температура, суха кашлица, мускулни болки. Ако детето киха, тече му носа и подскача из къщи, значи не е с грип, а някоя банална респираторна инфекция. Грипът рядко протича с хрема, а и няма нужда да ви казвам да останете на легло. Той буквално ви събаря.

Грипът е вирусно заболяване, антибиотиците няма да помогнат.  В аптеките има отличен противовирусен препарат, но ако не започнете да го приемате до 36-ия час от началото на заболяването той няма да помогне.

Не се плашете от повишената температура. Това е начин организмът да се справи с инфекцията. Ако тя е до 38.5 °С не давайте медикаменти, а поразсъблечете детето. Можете да поставяте студени компреси под мишниците и между бедрата – там минават големи кръвоносни съдове.

Когато давате препарат срещу висока температура и четете листовката, обикновено за съответната възраст е дадена дозировка от-до в милилитри. Дайте по-високата доза и имайте търпение да подейства. Не мерете температурата на всеки петнайсет минути. Обикновено ибупрофенът я сваля за около 30-40 минути, а парацетамолът за около час.

Не блъскайте детето с „препарати за засилване на имунитета“ независимо дали е здраво или вече е болно. Няма такива медикаменти, които да „засилват имунитета“ от днес за утре, а и при здрави деца не е нужно. Витамини всеки ден няма да навредят, няма и да помогнат. Това което ще направи детето е да изпикае дадените за препарата пари, защото така отделяме тези свръхпродукти.

На последно място, но не и като значение – не насилвайте болното дете да яде. То само ще реши кога и колко. Настоявайте обаче да пие повече течности.

Съветвайте се с лекаря си, но не тичайте панически в спешното за всяка вдигната температура. Така е по-вероятно да заразите детето или себе си.

Бележка на редактора: Лесно може да разберете щама на грипа с лабораторен тест, а вече има такива и в аптеката. 

За автора:

MA8Aekq
Д-р Валери Велев е завършил медицина в МУ София. Има признати специалности по медицинска биология (2008 г.) и медицинска паразитология (2015 г.), специализант е по инфекциозни болести от 2016 г. Доктор  „инфекциозни болести" към МУ София. Клиничните му интереси са детски инфекциозни болести, паразитози, чревни инфекции. От 2004 до 2011 г.  е асистент и главен асистент в Катедра по биология на МУ София. От 2011 г. е асистент в Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ София и лекар в Детска клиника на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров".
 


Препоръчваме ви още:

Моят приятел сополът

Природата ще реши проблема, но скъпо

Препоръките на д-р Масларски

Последно променена в Петък, 26 Януари 2024 19:39

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам