logomamaninjashop

Самун хляб, кана вино и ти

Автор: Мария Пеева 

"Хляб и сол да ядете, но обич да има", казват възрастните хора. А в семейството на Елеонора и Калоян и хляб, и обич има в изобилие. Затова и ЛИДЛ избра тях за свои посланици в месеца на хляба, а аз ги поканих да ни разкажат за обичта в многото ѝ превъплъщения.

"Самун хляб, кана вино и ти"

Омар Хайям "Рубайят"

Началото:

“Най-напред се влюбих в него, защото е чудесен баща”, ми каза Елеонора. “Когато го срещнах, Калоян вече имаше дъщеря, за която полага грижи наравно с майка й. 9-годишната Яна от самото начало е част и от нашето семейство. Неговото уважение към майка й, неговата обич и загриженост за детето, ме привлякоха от самото начало. Преди да го обикна като мъж, го обикнах като баща.”

"Умният навсякъде си изкарва хляба." Българска поговорка

Видин е красив град, но бизнес в него не се прави лесно. Хората не са особено заможни и работа за висококвалифицирани специалисти се намира трудно. Въпреки това Елеонора и Калоян избират да останат в родния си град и да развиват там своята ветеринарна клиника. Бавно и полека трудът и усилията им се отплащат. Малко по малко младата лекарка печели обичта на косматите си пациенти и доверието на собствениците им, а съпругът ѝ е до нея във всеки миг, готов да я подкрепи.

Елеонора

"Шансът да отидеш до магазина за един хляб и да се върнеш само с един хляб е три милиарда към едно." Ърма Бомбек

За Елеонора тази забавна фраза звучи другояче - шансът да приютиш животинка и да останеш само с нея граничи с нула. Първият ѝ домашен любимец е зайчето, което е с нея от студентските ѝ години - баба Зая. После се появява смокът Огняна. (Когато Ели ми разказа за смока, ахнах, че не познавам друго семейство, което отглежда змия, а тя най-невъзмутимо ми каза: Сериозно! Ама ние сме толкова много! Нали знаеш, че те са изключително полезни животни, които се грижат за баланса в природата.) След това осиновява кучето Лиска - старо и болно бездомниче, изпълнено с недоверие към целия свят. То е и сред първите ѝ пациенти. Елеонора успява да ѝ върне желанието към живот и двете остават неразделни до самия ѝ край. “Всъщност”, сподели Ели, “Лиска ми показа, че Калоян е моят човек. Тя, която иначе беше толкова недоверчива към всеки непознат, от самото начало го одобри и прие. А в последните ѝ дни, той беше човекът, който на ръце я изнасяше навън и се грижеше за нея.” След Лиска в дома на Елеонора се появя пинчерът Спайки и котката Майки, която отглеждат с биберон и адаптирано мляко. Малката Никол расте с животинките и като майка си мечтае да е лекар - на животните или на хората, ще реши сама, когато порасне. Защото…

"Собственият хляб е по-сладък на вкус." Латинска поговорка

Елеонора вярва в това и е решила да научи дъщеря си да бъде независима, да учи и да се развива, да намери сама своето призвание и място под слънцето. И колкото и да ѝ се иска малката Никол да последва нейните стъпки, тя ще бъде щастлива, ако отгледа млада жена, която следва своя собствен път.

"Ароматът на прясно изпечен хляб, както и ромоленето на водата безотказно извикват усещането за невинност и възторг." Мери Франсис Кенеди Фишър

И точно такова усещане за невинност и възторг събуди у мен разговора с Елеонора. Невероятна благост и скрита сила излъчва тази толкова млада жена. На финала ѝ казах колко се възхищавам на работата й, на всеотдайността, с която спасява бездомните животинки, на усмивката и обичта, която излъчва, а тя се засмя и с присъщата си скромност каза, че всъщност това са съвсем обикновени и ежедневни неща и тя не прави нищо особено или интересно. Което съвсем не е така, защото Ели е от тези хора, които правят света по-приятно място за живеене и по-лесно място за обичане.

"Ако са ти останали само две монети, похарчи едната за хляб, за да ти даде живот, а другата похарчи за цвете, за да придадеш смисъл на този живот." - гласи стара китайска поговорка. Елеонора и Калоян са щастливи, защото са намерили и своя хляб, и своя смисъл. Пожелаваме им в дома им винаги да има обич и здраве.

Семейство Климентови от Видин са първите посланици на Lidl, чрез които откриваме както любими продукти във веригата, така и интересни хора с вълнуващи професии и занимания от близки и далечни кътчета на България. Следващото усмихнато семейство очаквайте през април. А междувременно, в Lidl можеш да откриеш разнообразие от продукти за вкусната и балансирана трапеза на семейството си, все така на добри цени.

За нашите любими продукти прочетете тук.

 *Заглавието е от “Рубайят” на Омар Хайям.

“О, ако можеше да взема с мен моя стих неназован,

една със вино пълна кана и хляб — във топлата си длан,

така бих поживял със тебе, далеч в пустинните земи,

че може би ще ни завиди дори най-ситият султан.”

Превод Йордан Милев 1973 г.

Последно променена в Понеделник, 23 Март 2020 15:46

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам