logomamaninjashop

Родителите са против предстоящите промени в НВО по БЕЛ в седми клас

Автор: Мария Георгиева

В няколко медии се огласи информация, с източник Министерство на образованието и науката (МОН), за предстоящи промени във формата на националното външно оценяване за VІІ клас по български език и литература през учебната 2018/2019 г.

Децата, които през посочената учебна година ще бъдат седмокласници, са първите, обучавани според новата учебна програма. Поради това те понесоха негативите да започват учебна година без налични учебници, работейки с допечатки и притурки. Липсваше готовност на учителите да работят с тях според промененото учебно съдържание. Нямаше своевременно издадени сборници и учебни помагала за допълнителна подготовка.

Същите деца, първи като седмокласници, ще учат до 30-и юни. Неясно е кога при тридесет и шест седмичната учебна програма ще се проведе националното външно оценяване – в средата, края на месец юни или в началото на месец юли, но е сигурно, че условията за съсредоточаване и интелектуален труд към този момент ще са климатично неблагоприятни. Повечето общински училища нямат слънцезащитни щори. В стая, с непомръдващ въздух и температури към 30 градуса, 20-ина ученици ще напрягат сили да покажат способностите си на колективното оценяване. Но външно неблагоприятните условия сякаш не са достатъчни, защото експертите от МОН предлагат допълнителни промени.

Национално външно оценяване 7 клас 2018 -
какво трябва да знаете

55. okpg

Те са свързани с увеличаване на изпитното съдържание и включване в проверката на знанията на българските автори, изучавани от пети до седми клас (досега НВО обхващаше авторите и произведенията, учени само в VІІ клас). Към старите си знания децата ще следва да подходят с нови умения. Узнавайки в седми клас за литературните тропи, те ще следва да разпознаят наличието на литота в цитата от „Хайдути” на Ботев „ти ми си, синко, едничък/ едничък още мъничък”, като ще е добре да обяснят и художествения смисъл на използваната инверсия.

Вече познатата на учениците „теза” ще се замени от „образ на художествен герой”. Това ще наложи децата не просто да си припомнят съдържанието на включените в петокласната- и шестокласната програма произведения, но и да го научат почти наизуст. Как иначе ще се сетят, че правещите словесен портрет чести реплики на Серафим от едноименния Йовков разказ „така да се каже”, са израз на внушеното от автора като характеристика на героя негово евангелско смирение.

Трансформиращият преразказ ще се замени от сбит преразказ. Тук реакцията е „ура” - това е лесно!”. Лесно би било, ако не ставаше дума за интерпретиране на художествени произведения. Проверката ще установява дали детето е пресъздало важните моменти от текста или е направило пропуск, като е отбелязало несъществен детайл. Но нека напомним – текстът е художествен. Всеки го възприема според предизвиканите чувства и ценностната си система, боравеща с категории от етично и естетично естество. Останаха назад във времето социалистическите постулати за правилно идейно мислене. Затова ще се засили вероятността от субективизъм при оценяването и безвиновно ощетяване на деца. А нали смисълът на външното оценяване е да се добие общ и съизмерим поглед за нивото на седмокласниците?

И за да бъде още по-енигматична промяната, се предлага вместо пълна подмяна (така, както я описахме досега), в течение на годините тезата да се редува с образ на художествен герой, а сбитият преразказ – с трансформиращ!

Какви ще са конкретните промени, ще ни съобщят от МОН в началото на учебната година. Доста по-късно ще се появят на пазара сборници и помагала за подготовка, съответстващи на утвърдения формат.

Пита се кога учителите от общинските училища ще успеят да подготвят себе си, а след това да преминат към преподаване на учебния материал за VІІ клас, кога ще преговорят ученото в V-VІІ клас съобразно изискванията на новия формат за НВО и кога децата ще го затвърдят?!

Като чуя за матура, се хващам за кобура

153052 ok

От римско време има принцип законът, който утежнява ситуацията на лицата, да се прилага занапред и никога - за заварени положения. Пренесено по аналогия към готвените промени, те следва да се приложат за децата, които през тази година ще бъдат в пети клас. При това след сериозно и задълбочено обосноваване на нуждата от тях и висока вероятност за действеност на целеположените ползи. Защото какво имат предвид експертите от МОН не знаем, но е сигурно, че вече и петокласниците ще бъдат записвани на школи или ще се обучават от частни учители.

Като равносметка промените, вместо да обезпечат повишаване качеството на обучението в общинските училища (дефинирано като безплатно и достъпно за всички), ще изнесат цялата тежест и ударна сила в сферата на паралелния сив обучителен сектор.

Кой има полза от това знаем, но каква е ролята на МОН в този процес, е нашият въпрос.

 

 

Препоръчваме ви още:

Образова ли ни образованието?

Детето ми недоучено

Да успееш без да полудееш - различните стратегии за изпити

 

 

Последно променена в Понеделник, 11 Юни 2018 10:08

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам