logomamaninjashop

Родителите първи трябва да започнат разговора за наркотиците

Стефан Бакалов работи повече от 28 години в митниците, 22 от тях – срещу наркотрафика. Началник е на отдел "Борба с наркотрафика“ в митница Аерогара София. Завършил е „Международни отношения и дипломация“. Обучавал се е в службите на Италия, Франция, Германия, Холандия, Белгия, Великобритания, в Световната митническа организация и академията на ДЕА в Куантико, САЩ. Носител е на наградата „Джовани Фалконе". През последните 16 години, Стефан Бакалов, заедно с неговия екип, реализира срещи с ученици в българските училища, чрез инициативата на Агенция „Митници“, насочена срещу употребата и трафика на наркотични вещества. На тези срещи учениците се запознават с вредата от различните видове наркотици, участват в полеви наркотестове за хероин и кокаин, наблюдават демонстрация на задържане на наркотрафиканти и откриване на наркотици от специално обучени кучета. Задават и много въпроси.

Синтетичните наркотици ли са най-страшната епидемия в момента? Какви са разновидностите, действието им върху организма и какви са мерките срещу тях?

Синтетичните наркотици са бичът на настоящето и бъдещето и това се дължи на много фактори. Първо, този вид наркотични вещества са много разнообразни като действие, задоволяват нуждите на всякакви потребители, тъй като наподобяват и имитират всички познати наркотици. Второ, тъй като са синтетични и не се произвеждат от натурални продукти (мак, кока храст, канабис), те са и много по-евтини. Трето, синтетичните наркотици се продават предимно чрез интернет сайтове, което игнорира уличните дилъри, което от своя страна ги прави по-леснодостъпни. Четвърто, тези покупки в сайтовете за наркотици, се извършват през криптирани браузъри, които правят проследяването до крайния получател от правоохрантелните органи невъзможно и покупката остава анонимна. И накрая, новите синтетични наркотици са с по-висока концентрация и чистота, което дава възможност от един грам да се направят от 10 до 100 готови за употреба дози. Всичко това аз го наричам – Перфектната буря. Синтетичните наркотици се разделят на две – Нови психоактивни субстанции и Амфетаминоподобни наркотици. Новите психоактивни субстанции от своя страна се делят на няколко групи, като най-употребяваните са синтетичните канабиноиди, синтетичните катинони и синтетичните опиоиди. Като това са близо 2000 вида различни вещества. Мерките, които се взимат, са комплексни и включват конкретни стратегии, които водят до намаляване на предлагането на синтетичните наркотици, както чрез контрол по границите и вътрешността на страната, така и към намаляване на търсенето и то най-вече сред учениците.

Какво можем да направим вкъщи? Кога да започнем разговорите с децата на тази тема? Каква трябва да е превенцията в рамките на семейството?

Няма рецепта, която да ни гарантира 100% успех, но от опита, който имам с деца, мога да кажа, че разговорите с децата на темата наркотици, могат да започнат и на 7-8-годишна възраст. Днешните деца на много ранна възраст чуват думата „наркотици“. Затова е важно ние първи да започнем този разговор, а не да го започнат те, на улицата.

Казвате, че: "Колкото и наркотици да хванем, ако децата имат желание да употребяват наркотици, каузата е загубена. Битката е загубена“. Кой и как може да се противопостави на това желание?

Тук съм категоричен, само единна, категорична и осъзната ангажираност на всички институции и всеки един от нас, могат да доведат до обрат в ситуацията. Инвазията на синтетичните наркотици е довела до срив на обществата в много държави и лично аз смятам, че тази заплаха е основен и фундаментален проблем за националната сигурност. В САЩ, през 2016 г., от свръхдози са загинали 71 000 души, много повече, отколкото загиналите във военни конфликти американци от Втората световна война насам.

Вие инициирате срещи с ученици в различни училища. Какви са наблюденията Ви – кои са най-честите причини децата да не разбират сериозността на заплахата и все повече от тях да се поддават на влияние, а възрастовата граница ужасяващо да намалява?

Много са причините, но едни от най-важните са, че децата се влияят много от това да са модерни, да не изостават от другите, модерните и атрактивните. Лесни са за манипулиране и са любопитни, обичат предизвикателствата, както и да експериментират, което е нормално. Би било чудесно, ако им се насочат интересът и свободното време, към спорт, танци, рисуване, забавления и други приятни за тях неща. Това намалява съществено риска от залитане към наркотиците.

По последни данни, ученици стават дилъри за хонорари от по 20, 30 лв. Родителите често ограничават бюджета, именно с цел да не дават пари за „глупости“, но могат ли всъщност така да предизвикат точно обратното?

Да, в момента дилърите на дрога са ученици, които разпространяват сред съучениците си. Що се отнася до бюджета, с който разполагат децата, смятам, че е добре родителите да не дават джобни на децата повече отколкото е необходимо за закуска и вода. Разбира се, децата знаят, че този, който разполага с повече пари изглежда в по-добра социална позиция, а това кара някои от тях, още от ранна възраст, да търсят други възможности. Продажбата на дрога им дава такава възможност и това е сериозен проблем.

Има ли конкретни училища и райони, в които предлагането на наркотици е по-засилено?

Не бих казал, че има огромна разлика между училищата, но да, има някои училища, в които проблемът е по-сериозен от други. Но истината е, че няма училище, което да е застраховано.

Учителите имат ли експертността да разпознаят употребяващи или разпространяващи наркотични вещества ученици? Имат ли работещи инструменти за действие в подобна ситуация?

Доколкото ми е известно, учителите сами се опитват да предпазят децата, но това не е по силите им. Както казах и преди, това трябва да е ангажимент на всички институции и на цялото ни общество.

Кои са първите индикации, че детето ни има влечение или вече е пробвало? Как да постъпим, ако имаме подозрения за собственото си дете или негов приятел?

Различни са, но най-общо казано трябва да следим за сериозни промени в поведението на децата, не толкова на настроенията им, колкото на навиците им и на средата им. Трябва да си имаме доверие, да ни усещат близки и така по-лесно ще разпознаем проблема.

Какво казвате винаги на децата при срещите си с тях?

Казвам им, че не трябва да позволяват на дилърите и на наркотиците да ги направят техни роби и да им унищожат бъдещето. Казвам им още, че животът им ще е по-добър и успешен, когато се борят за него, когато са на страната на доброто!

А на собствените си деца?

О, те са изложени на моето “облъчване“ денонощно! Много неща им казвам, както всеки родител, но най-често им казвам винаги да бъдат на страната на доброто и да не се доверяват на чужди хора!

Интервюто взе Ина Зарева

 

Един добър начин да обсъдите подобни теми с децата си е като гледате заедно филм по такава тема. Ето препоръките ни за подходящи заглавия.

Прочетохте ли Мълчанието е златото на злото

Препоръчваме ви още: 

Пропуснатите моменти

Опасните игри

Защо холандските тийнейджъри не пушат трева

Последно променена в Четвъртък, 18 Януари 2018 14:13

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам