logomamaninjashop

Препоръките на д-р Масларски

  • 20 Юли, 2017

Д-р Масларски и неговата съпруга д-р Масларска са любими лекари на всички малки пациенти и родители, които някога са имали контакт с тях. Не само защото са изключителни специалисти, но и защото са човечни, усмихнати, лъчезарни. Без да преувеличавам ни най-малко, и двамата са от лекарите, които освен тялото, лекуват и душата. Случвало се е да отида на преглед с отпаднало, разстроено дете, самата аз ужасно притеснена и на ръба на отчаянието, и да си излезем от кабинета усмихнати и двамата. Как го постигат, не знам, но е факт, и съм сигурна, че всички, които са се лекували при тях, ще го потвърдят. Д-р Масларски беше така добър да сподели с нас някои добри съвети за летния сезон.


Кои вируси са най-чести през пролетния и летния сезон?

През лятото наблюдаваме така наречения летен грип, причинен от Coxsackie вирусите А и B, който протича с повишена темперaтура, отпадналост и болки в крайниците. Лятото също така е пиков сезон за чревни инфекции, причинявани при децата често от рота-, норо-, аденовируси протичащи често с гадене, повръщане, разстройство. По-обичайните за зимния сезон фарингит, ларингит и обструктивен бронхит също могат да бъдат наблюдавани, но с по-ниска честота.


Как да направим разлика между ентеровирус и бактериална инфекция? Какви изследвания препоръчвате?

В началото повечето гастроентерити независимо от причинителя протичат със сходни симптоми като повръщане, отпадналост и диария както и повишена температура. При вирусните инфекции симптомите отшумяват в рамките на няколко дни като основната цел е приемът на достатъчно течности и изравняване на електролитите в тялото. Ако симптомите продължат по-дълго, ако детето има постоянно температура над 39 градуса и в изпражненията се наблюдават кръв или слуз, тогава може да се мисли за бактериална инфекция. В такъв случай е необходимо микробиологичното изследване на изпражненията, както и кръвна картина с електролити и c-реактивен протеин.

 20205860 10212248832709731 1782905758 o



Много родители се притесняват, че децата им боледуват често, когато тръгнат на ясла или градинка. Кой сезон според вас е по-подходящ от медицинска гледна точка - кога организмът на детето би се адаптирал най-лесно?

Нормално е децата да боледуват по-често, когато тръгнат на ясла или детска градина, тъй като се намират в среда, където постоянно циркулират вируси и инфекциите се предават много бързо. През зимните месеци се наблюдава силна честота на грипните вируси, както и на всички останали причинители на инфекции на горните дихателни пътища и родителите имат усещането, че децата боледуват през 2-3 седмици. В такъв случай е по-разумно да се изпрати детето на ясла или детска градина през пролетта,за да може организмът да се адаптира до началото на грипния сезон. Важно е също така децата да се ваксинират, за да се предотврати разпространяването на така-наречените детски болести като морбили, рубеола и варицела.


Много ли боледуват децата в наше време? Вие наблюдавате ли промяна през годините или децата винаги са боледували, просто сега се вторачваме повече?

И двете. Днес медицината предполага повече профилактични изследвания и контрол над заболяванията, но и понякога децата боледуват по-често особено като се вземат предвид хроничните заболявания като астма и алергии. Не бива да забравяме, че детската имунна система се развива и засилва с растежа на самото дете. Статистиката показва, че за нормално се счита децата от 1 до 4 години да боледуват по 8-9 пъти на година, а тези на възраст между 5 и 7 години по 6 до 8 пъти.



Много родители са против антибиотиците. Една от причините да сте толкова търсен лекар е, че не предписвате антибиотично лечение с лека ръка. Кога не може без антибиотик?

Антибиотиците са необходими при бактериални инфекции или когато от една вирусна инфекция, се получи вторична бактериална. Обикновено се наблюдава висока температура около 39-40 градуса, силна отпадналост. При най-малките пациенти започваме обикновено по-бързо с антибиотичната терапия при първи прояви на висока температура, нежелание за хранене, повишена сънливост или раздразнителност. Детската имунна система в първите месеци на живота не може да се справи сама с инфекциите и затова се налага бърза намеса, за да не се стигне до системна инфекция.

 20269972 10212248831909711 715929859 n


Накрая ще си позволя и няколко лични въпроса. Вие винаги успявате да ни усмихнете и да ни вдъхнете увереност, когато дойда при вас с болно дете. Двамата с д-р Масларска сте невероятна двойка. Как се намерихте?

Запознахме се на един изпит по време на специализацията ни по педиатрия.


Трудно ли е, когато и двамата в семейството са лекари?

Понякога е по-лесно, защото има разбиране от страна на другия за трудностите в професията.

20269996 10212248827949612 2049362654 n


А когато в семейството станат трима лекари?

Това е нашата мечта.


Разкажете ни за дъщеря си. Сигурно сте много щастливи, че избра медицината за професия?

Радваме се, че тя е щастлива с това, което учи и прави. Тя учи в Германия и е много доволна от следването там.

 20216723 10212248828429624 882063182 o


Специалисти като вас могат да заминат за чужбина във всеки един момент от кариерата си. Обмисляли ли сте такъв вариант? Защо избрахте да останете в България?

Когато един лекар замине за чужбина, се налага отново да започне от начало, за да изгради кариера и име. Нещата не се случват автоматично.  В България в момента има добри възможности за развитие на медицинските специалисти. Аз се чувствам тук щастлив със семейството, приятелите и професията си.


Вие сте винаги усмихнати, и двамата с д-р Масларска, винаги ведри, позитивни, вдъхващи увереност на пациента. Понякога само след като дойдем на преглед, още преди да сме започнали лечението, и детето се подобрява. Малцина лекари успяват да запазят ентусиазма си като вас. Какво да е си лекар в България?

Да си лекар означава да си готов за компромиси и да се отказваш от някои неща в името на професията. Да си лекар в България е предизвикателство, защото самата професия го предразполага, а не държавата, в която се работи. Много ме обиждат случаите с насилие над колеги, които биват тормозени, докато вършат своята работа и спасяват животи. Подобни неща не бива да се случват в 21-ви век.


Разкажете любимата си забавна история.

Началото за всяка професия е трудно. Същото важи и за медицината, когато изведнъж човек носи отговорността. Спомням си как в първия си работен ден като специализант по педиатрия моите колеги с повече опит бяха прегледали до обяд 10-15 пациента, а аз още довършвах едва първия си пациент. Но човек развива опита с времето.


Благодарим на д-р Масларски и му пожелаваме, здраве и щастие, а скоро в семейството да са трима лекари.


Д-р Пламен Масларски, педиатър в "Аджибадем Сити Клиник", кабинет "Детски болести", специалист с 24-годишен стаж в болнично и амбулаторно заведение, специалност Детски болести, Детска ендокринология и болести на обмяната.

 


Интервюто взе Мария Пеева.

Снимките са от личния архив на д-р Масларски.

 
Препоръчваме ви: 

7 "безобидни" симптома при децата през първата година 
Първа помощ при алергична реакция 
Това, което няма да ви кажат...

Последно променена в Четвъртък, 20 Юли 2017 09:45

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам