logomamaninjashop

Посткросинг

Автор: Ивелина Чолакова - Дамаянти

Помните ли едно време как си пишехме с русначета и си изпращахме картички, златца от шоколади, салфетки и какво ли не.

Е, това е нещо подобно, но в световен мащаб :)
Бях чувала тази дума - Postcrossing.

Дори бях чела нещичко, но никога не задълбах в идеята.

До тази година!

Моя приятелка, с която си пишем онлайн, ми се похвали какви картички и от какви държави е получила. Бяха страхотни! Веднага попитах как, откъде, какво, защо.
Тя ми изпрати сайта, обясни ми идеята, помогна ми да се регистрирам и така започна моята история, и хубавите емоции свързани с посткросинг. (Веси, благодаря!!!)

post2

Посткросинг е онлайн проект, който позволява на членовете си да изпращат и получават пощенски картички от всички краища на света.

Мотото на проекта е: „Изпрати и получи картичка от случаен човек някъде по света!“.
Има много хора, които от сантименталност, като хоби и колекционерство, събират пощенски картички. А това е най-готиният начин да ги получиш :)
И изобщо не е трудно!

Изисква се най-вече желание!

"Postcrossing" е създаден през 2005 г. от Paulo Magalhães като проект, докато е студент в Португалия. Обичал да получава картички от близки и приятели. Той твърди, че картичка в пощенската кутия, винаги прави деня му по-хубав!
Така се ражда идеята и той създава сайта Postcrossing.

Неговата цел: да свързва хората по целия свят чрез пощенски картички, независимо от тяхното местоположение, възраст, пол, раса или вярвания.
Към 13 Февруари 2017 година - през системата на сайта има разменени 40 милиона картички :) А към днешна дата има 708,461 потребители. УАУ!

post1

Ще ви разкажа накратко най-важното.

Регистрирате се в сайта. Попълвате личната информация, която е нужна - домашен адрес или пощенска кутия, ако имате такава.
Има място, в което с няколко думи може да напишете какво харесвате и какви картички биха ви били интересни. Например: природа, забележителни сгради, ретро снимки, храна. Изобщо може да напишете каквото пожелаете, според вашите вкусове и предпочитания.
Тази информация е нужна на човека отсреща, който ще изтегли вашия адрес.
Няма задължителен елемент да ви изпратят точно каквото харесвате, но истината е, че повечето хора, може би 90% от участниците, го правят! И това е много мило и приятно!
Тази информация може да бъде променяна, когато е нужно.
Попълвате и какви езици знаете. Така хората се съобразяват и надписват картичките на разбираем от вас език :)
Адресът, който въвеждате, не е публично видим! Получава го само човек от системата, който е изтеглил точно вашия профил, за да ви изпрати картичка.

post3
Как се случват нещата

1. Изтегляте адрес + специален код (Postcard ID), който задължително попълвате на картичката. С този код, човекът отсреща ще регистрира вашата картичка и така вече вашият адрес влиза във въртележката и някой може да го изтегли :)

2. Надписвате каквото решите, плюс кода, за който споменах и изпращате картичката.

3. Когато регистрират код от ваша картичка, тогава вече може да чакате вие да получите такава :)

4. Когато вие получите картичка, от своя страна регистрирате кода на картичката и има поленце, в което да напишете няколко мили думи на този, който я е изпратил :)

post4

Първоначално имате право на 5 адреса. Но с течение на времето, колкото повече изпращате и получавате, адресите, които имате право да изтегляте, се увеличават.

Вие решавате колко адреса да изтеглите, дали да го направите накуп или при всяка регистрирана картичка.

Ако решите да си починете, имате опция да промените статуса на вашия акаунт на неактивен, а когато решите да се върнете, просто го правите активен.

Най-хубавото е, че освен очакването и връзката с някой напълно непознат, картичките са надписани на ръка! Голяма част от хората се опитват да удовлетворят желанията ви и да ви зарадват!

post6Повечето картички, които получавам, са открити - т.е. без плик.

Хубавото на тези картички е, че печатите от пътуването, марките, всичко е на самата картичка.

Но пък изпращането в плик си има също своето предимство. Може да получиш няколко картички, писмо, дори стотинка залепена с тиксо на гърба на някоя картичка :))
Откакто започнах да изпращам и получавам картички, започнах и да споделям с приятели за тях. И изведнъж, всичките ми приятели и познати, когато отидат някъде на екскурзия или почивка, също се сещат и ми изпращат картички! А това е ВЪРХОВНО удоволствие! Непременно опитайте! Може да регистрирате и по-големите си дечица :)
За тях е още по-голяма емоция!

post7

Има български сайт, в който може да намерите картички, марки и други неща, свързани с посткросинга.
Има и много групи във Фейсбук, но аз си имам една любима: Postcrossing BG
Там всички са много мили и винаги някой ще се отзове за всеки въпрос или затруднение! Там споделяме съкровищата и емоциите които получаваме :)
Най-голямата тръпка е да видя в коя държава ще ми се падне да изпращам.Да прочета за човека, на когото ще изращам - какъв е, какво обича, с какво се занимава.

post8

Имам много интересни истории.
Получих страхотно писмо от едно момиче от Индия, което беше написало много подробно за страната, обичаите и нравите им. С какво е известна страната и т.н. Целият плик беше облепен с марки от едната страна, а от другата със снимки на индийски актриси.
При последното изтегляне пък, ми се падна адрес във Франция. Като се зачетох в профила, се оказа, че това е учител по английски, който преподава в малко провинциално градче и е направил регистрацията заради своите ученици (11-13 годишни). Молеше да не използвам сложни думички, за да може децата сами да прочетат на английски.

post9

Получавайки картичките, имат табло, на което отбелязват държавите, от които са дошли. Отварят да прочетат и научат повече за самата държава и града.
Любезно моли да задам някакви въпроси на децата, на които те с радост ще отговорят в сайта им и ще ми изпратят отговора, когато получат картичката :)

Усмихнах се до ушите, като прочетох това. Изпратих няколко картички в плик, а отделно написах писмо, в което разказах малко за България, за София. Зададох им и няколко въпроса, разбира се! И сега нямам търпение да получат писмото с картичките и да прочета развръзката и отговорите на въпросите ми :)

Емоцията не е само да получаваш, а и да даваш!
Happy postcrossing!

Препоръчваме ви още: 

Снимки с телефон

Роди се човек - история в снимки 

Жрицата на спомените

 

Последно променена в Четвъртък, 25 Март 2021 19:57

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам