logomamaninjashop

Пет бързи рецепти с банани

Автор: Мария Пеева

Ето още един забавен празник, за който може би не сте чували - 21 април е денят на банана - този популярен по цял свят плод, толкова любим на малки и големи, че има дори филми и книги с бананови герои. Помните ли "Банани с пижами"? Големите ми синове обожаваха този сериал от "Лека нощ, деца" и даже по едно време ги наричахме Б1 и Б2, но после се появиха Б3 и Б4 и сериалът ни отесня.

Но да се върнем на бананите. Какъв е произходът на празника и защо точно на 21 април? Никой не знае, но заклетите купонджии го честват с истински увеселения - обличат се като банани, разказват си бананови вицове, слушат песни за банани (оказа се, че има цял плейлист с такива). Поздравявам ви с този римейк на една класическа “бананова песен” за добро настроение. Готови ли сте вече за бананово парти? 

Моите момчета много се смяха, когато им казах, че бананът е екзотичен плод. За тях “екзотичен” означава трудно достъпен или рядък, пък банани у дома винаги има. А те изобщо не помнят онези времена, когато виждахме банани само на Нова година, защото бяха дефицитна стока, заедно с портокалите, мандарините и кока-колата. Хубавото е, че вече и ние сме ги забравили. И са толкова обичайно присъствие на трапезата ни, че не ги похапваме като деликатес, а експериментираме с тях във всякакви нови рецепти. Някои от тях като например пържените банани, не станаха съвсем по вкуса ми, но други много ни допаднаха. Споделям с вас петте любими бързи бананови рецепти на нашето семейство и очаквам и вашите. 

No description available.

Бананов шейк

Толкова лесно, вкусно и здравословно. Децата си го правят и сами. Идеална засищаща закуска или бърза почерпка за приятелите, които хлапетата са довели у дома след футболния мач. 

Съставки за 4 порции:

2 банана

800 мл прясно мляко (може да замените с кокосово или ядково, става страхотно!)

2 капки ванилия

По желание може да подсладите с мед или кафява захар или да охладите с две-три ледени кубчета или направо със сладолед

Разбивате всичко с шейкъра за минута, сервирате във висока чаша и наздраве!

No description available.

Домашен сладолед от банани

Тази рецепта я научих от приятелка от майчинската ми група и веднага я пробвах. Може да се разнообрази, като се добавят и други плодове - с малко малини например ще се оцвети в розово, а с боровинки - в лила.

Съставки:

4 банана

Ядки, плодове или шоколад по избор

2 лъжици мед или сладко

2 капки ванилова есенция

Нарежете бананите на кръгчета  и ги сложете в камерата да се замразят. После извадете и блендирайте заедно с другата съставка, която сте избрали. С лъжичка за сладолед сложете по три топки в красива купичка и сервирайте. Превъзходен десерт е, нали? 

Бананови палачинки

Напоследък това са любимите палачинки у дома, а ги пробвах случайно, защото нямаше прясно мляко, пък на децата им се приядоха. За тази рецепта са ви необходими само три съставки:

4 яйца

3 банана

Пакетче бакпулвер

Разбийте яйцата хубаво с миксер или тел и добавете бакпулвера. Пасирайте бананите отделно и после ги разбъркайте хубаво. Изпържете в добре загрят тиган с незалепващо покритие без мазнина, като слагате по една-две лъжици от сместа, за да се обръщат лесно. Възможно е на вид да изглеждат малко по-кафяви от традиционните палачинки, но въпреки това са много вкусни и ароматни.

Сервирайте със сладко, шоколад или мед и непременно добавете топка от любимия си сладолед.

 No description available.

Бананов хляб

Тази рецепта ми даде преди 10 години дъщерятана моя приятелка от Щатите, там е традиционна. Разпространих я много бързо сред всичките си приятелки и всички толкова я харесват, че вероятно след още 10 години ще стане традиционна и тук. Правя я поне веднъж месечно, а понякога и по-често, защото децата ми я обожават. За нея са нужни зрели, дори презрели банани. 

3 банана /добре намачкани с вилица или пасирани с преса/

1 ч.ч. захар

1/3 ч.ч. разтопено на котлона, поизстинало масло

1 яйце - средно голямо

1/2 ч.ч. смлени орехи 

1 и 1/2 ч.ч. пресято брашно с 1 ч.л. сода

щипка сол

ванилия, лимонова кора на вкус

Всички продукти се смесват в тази последователност, като не се разбиват с миксер, а на ръка (с лъжица), докато се получи доста гъсто и не съвсем еднородно тесто. Цялата процедура по пасиране, смилане на орехи и бъркане отнема не повече от 10 минути. Излива се във форма за кейк, в която слагаме хартия за печене. Пече се около час и 15 минути на 160 градуса вентилатор, или час на 180 вентилатор (докато пробата с клечка излезе суха).  

Бананови мъфини:

Тази рецепта съм я споделяла и преди.

1 голямо яйце или 2 малки

100 гр. разтопено масло или олио 

3 добре узрели и поомекнали банани

по-малко от чаша захар

чаша брашно

1 пакетче бакпулвер

1 пакетче ванилия

1 чаша хрупкаво мюсли

Слагам всички продукти подред в изброената последователност. Получава се тесто малко по-гъсто от кексово.

No description available. 

После разливам във формички до 2/3 от обема и пека в предварително загрята фурна на горен и долен реотан на 180 градуса за не повече от 25 минути. Вадя веднага и слагам да изстинат, а във формичките слагам втората доза. Банановите мъфини са без мляко и са подходящи, ако някое дете има лактозна непоносимост. 

No description available.

За тези рецепти гарантирам не само, че са лесни и сполучливи, но и че децата ще ги одобрят. Така че с празник или без, непременно да ги пробвате. Ще очаквам и вашите.

Честит ден на банана и на всички, които обичат този вкусен и полезен плод!

Тук можете да прочетете повече за кампанията на Lidl Честит ден на…, с която откриваме всякакви забавни поводи за честване и усмивка.

И нещо интересно за финал :)

Забавни факти за банана: 

Името му идва от арабската думата "банан", която означава "пръст". А връзката банани всъщност наричат "ръка" и тя наистина обичайно има по 5-6 банана. Научното название на банана е musa sapientum, което означава "плод на мъдреците". 

Макар че бананът е плод без никакво съмнение, той не расте на дърво, а на стъбло като подправка. В това отношение е по-близък до ягодите и научно се класифицира като тях. На основната снимка виждате банановото "дърво". (Снимката е на Max DucourneauUnsplash.)

Бананът е четвъртият най-консумиран плод на света, а за популярността му в Европа и Америка е допринесъл не друг, а писателят Жул Верн, който го описал  апетитно и възторжено в романа си "Около света за 80 дни" през 1873 г. и събудил любопитството на стотици хиляди свои читатели към непознатия в онези времена плод. Ето защо трябва да се четат книги - винаги нещо полезно излиза от тях.

И накрая, но не на последно място, според статистиката човек изяжда средно 100 банана всяка година. Разбира се - някои повече, други по-малко, а снаха ми изобщо, но внучето ми изяжда и нейните. Вие от кои сте? 

Препоръчвам ви и тези три истории:

Това сладко отмъщение

Ода за моята вярна приятелка

Честит ден на мюслито

Последно променена в Сряда, 12 Май 2021 17:51
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам