logomamaninjashop

От лекарския кабинет за Ковид - популярно

  • 23 Ное, 2020
Споделям с малки съкращения тази кратка и ясна информация от профила на д-р Димитър  Ковачев. Важно е да има обяснения на популярен език, защото така се избягва както паниката, така и опасното омаловажаване.
 
В няколко статии от месец април се опитах да дам своя принос в разгадаването на новостите около епидемичния вирус. Сега, седем месеца по-късно, насочвам перото си популярно към хората, които все още не са боледували, в опит да ги улесня в действията и мислите им в напрегнатата обстановка.
 
Новата болест протича като двусериен филм.
 
През първата част болният е заразен с вирус и преживява оплакванията от вирусна инфекция основно разположена в горната част на дихателната система – нос, гърло, гласни връзки. Общите оплаквания са температура, силно главоболие, силни болки в мускулите и костите, понякога разстройство и гадене, отпадналост. Тези оплаквания са различно изразени – от незабележими до нетърпими. Първата серия на филма трае максимум седем дни, като броим от началното гъделичкане в носа и гърлото или от началното усещане за липса на ентусиазъм. Два дни по-рано болният заразява околните, а пет дни преди това се е заразил. Когато изтекат седем дни от първите симптоми, вирусната активност завършва.
Антигенните тестове безупречно показват положителен резултат само в тези седем дни, след което обикновено са негативни.
ПСР тестовете също са положителни в тези седем дни, но могат да „светнат“ и в други периоди.
За повечето хора с тези максимум седем дни приключва болестта. Това са деца до 16 години, жени до 60 години, много от останалите заболели.
 
Кой трябва да внимава след седмия ден?
 
1. Всеки, който не е оздравял до седмия ден
2. Всички млади жени, които по време на бременността са имали прееклампсия или имат доказана тромбофилия
3. Мъже над 30 години
4. Мъже с оплешивяване.  (бел.ред. тук прилагам линк към медицинско изследване, защото изглежда странна тази връзка)
5. Всички, които са с наднормено тегло
6. Всички възрастни хора
7. Повечето от болните, които са имали силно разстройство през първите седем дни без децата
 
Силата на оплакванията от първата фаза не са показател за рискови пациенти.
Диабет, астма, онкозаболявания, автоимунни и други не са предпоставка за влизане във фаза две, но са предпоставка, ако се влезе във фаза две, тя да протече по-тежко
 
Сега за втората серия на филма Ковид 19.
 
Това вече не е вирусна инфекция. Това е възпалителен процес на организма, реагиращ на събитията на първите седем дни, но без присъствие на вируси. Този процес обхваща вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, особено малките.
Такива възпаления, стеснения, запушени частично микрокръвоносни съдове се откриват в белия дроб и обменът на газове започва да страда. Това вече е нова болест, ново разболяване, нов за науката процес. Той не е разгадан напълно, но в голяма степен знаем как да му се противопоставим. Тази втора част е работа на лекарите.
Обърнете внимание! През първите седем дни никой не се е задушил и никой не се нуждае от болница. Трудно и сложно за лечение е продължението след седмия ден. Белият дроб е различно засегнат при този втори тласък на болестта. При много от пациентите остават свободни големи пространства от белия дроб и те не страдат от липса на кислород. Такива спокойно дишащи пациенти се лекуват в дома си.
 
Всички в тази фаза обаче трябва да бъдат оценени от лекар и лекувани.
 
Във втора фаза е всеки неоздравял до седмия ден, всеки, който на петия-шестия ден има силно увеличени предвестници на кръвната картина /феритин, лактат дехидрогеназа, прокалцитонин, Д- димери/, всеки с висока температура, всеки, който се задъхва /не бъркайте болката в гръдната кост със задъхване/, всеки с характерни образи на ЯМР или рентген.
Тази възпалителна част на заболяването е отделна болест и има свои начини за лечение – глюкокортикоиди, антикоагулация, плазма, антибиотици, средства, използвани само от специалисти. Влизането в тази по-сложна част от заболяването не е присъда. Само в някои случаи се изисква болнично лечение. Ниската оксигенация, изчислена с пулсов оксиметър, много ниско кръвно налягане, много тежко общо състояние и психическа обърканост изискват хоспитализация.
 
Написах тези редове, за да заостря вниманието към правилната оценка за фазата на болестта и рисковите групи. Особено внимание между шестия и десетия ден, като не се забравя, че първите седем дни може да са били незабележими.
 
Още по темата: 
Последно променена в Понеделник, 23 Ноември 2020 15:00

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам